Médianapló

Médianapló - Hogyan lett Lányi György pesti gimnazistából George Lane nácivadász kommandós?

2021. május 24. 09:26 - Zöldi László

Az ellenzéki sajtó egyik sűrűsödési pontja az Újnépszabadság. Alapítója, Kereszty András szemelget a publicisztikai buborékokból, és az utánközléseket azzal tarkítja, hogy magyarra fordítja az angol nyelvű sajtó érdekességeit. A tegnapi választékból kiemelkedik az X-Troop: Titkos zsidó osztag, amely segített legyőzni a nácikat című cikk. Leah Garrett könyvnyi mondandóját foglalja össze.

A brit titkosszolgálat egyik kommandójáról szól a kötet. A hadvezetés olyan menekülteket keresett front mögötti feladatokra, akik több nyelven beszéltek, ráadásul szeretteik a Hitler megszállta európai kontinensen éltek - ha még éltek. 140-en jelentkeztek, közülük 87-et találtak a zsidóságuk miatt motiváltnak a gerilla-kiképzésre és a kérlelhetetlenségre. Kereszty András két fiatalembert választott ki a népes történetből. A Ian Harris álnéven bejegyzett Hans Ludwig Hajóst és George („Dyuri”) Lane-t, alias Lányi Györgyöt. Több fényképet is mellékelt a cikkhez-fordításhoz, az egyiket mintha már láttam volna. Éjfél után egykor arra riadtam föl, hogy tudom is, hol.

Idestova három évtizede a Mérték című hetilapot szerkesztettem, és a debreceni Egyetemi Élet hajdani főszerkesztőjétől, Garami Lászlótól is kértem írásokat. Az 1992. szeptember 13-i számban jelent meg a Tea Rommel tábornaggyal című dokumentumnovella. Laci bácsi a The Sunday Telegraph Magazin 1984 júniusi számában megjelent interjú alapján írta meg a brit hadnagy és a Wehrmacht-főtiszt furcsa találkozását. Azért nem részletezem, mert Kereszty András is ezt emelte ki. Akit érdekel, olvassa el az ujnepszabadsag.com-ban. Van viszont benne egy idézet, amely tűnődésre késztet. Akik életben maradtak az X-trooposok közül, „A háború végeztével náci háborús bűnösökre vadásztak Hitler Európájának romjai között.”

Az utalás az angol megszállási övezetre vonatkozik, vagyis Észak-Németországra. Többször írtam arról a Médianaplóban, hogy ugyanezt művelték a dél-németországnyi amerikai zónában amerikai egyenruhás közép- és kelet-európai fiatalemberek. Köztük hét magyar is. Az egyikkel, a szintén hadnagyi rangú és később világhírű médiatudóssá lett George Gerbnerrel személyesen is találkoztam. De csak most, Kereszty András közleménye után derült ki számomra, hogy két pesti fiú, Gerbner György és Lányi György egyaránt az Egyetemi Könyvtár mögötti Eötvös-gimnáziumban érettségizett. Alig volt korkülönbség köztük, talán még ismerték is egymást.           

komment
süti beállítások módosítása