Médianapló

Médianapló - Orbán testalkatán szabad-e viccelődni?

2021. május 08. 10:41 - Zöldi László

Szabadni szabad, de nem érdemes. Íratlan szabály, hogy névvel, származással, testalkattal nem csipkelődünk, élcelődünk, tréfálkozunk. Ezt általában betartják a politikusok. Kár, hogy Karácsony Gergelynek ezúttal nem sikerült.

A The Economist gazdasági újság portrét rajzolt Orbán Viktor valószínű kihívójáról, és a vázlatot a Párbeszéd-politikussal folytatott beszélgetésből vett részletek tarkítják. A budapesti főpolgármester például így hasonlította össze magát a miniszterelnökkel: „He is short and fat, and I am tall and slim.” E mondat lényeget Pápai Gábor érzékeltette a Népszava mai számában. A karikatúra egy áhított miniszterelnök-jelölti vitán ábrázolja a két politikust, és az arányokból kirajzolódik, hogy azt a 25 centit, amelyet Orbán függőlegesen elvesztett Karácsonnyal szemben, vízszintesen - úgy derék tájban - ellensúlyozta.

A portré egyébként május 8-i dátummal jelent meg az Economist online felületén. Ehhez képest Karácsony Gergely május 7-én 11 óra körül kért elnézést a Facebookon a „rossz viccért”. A kormánypárti sajtóból Nagy Orsolya ugyancsak május 7-én, 12.19-kor értelmezte a fejleményeket a Magyar Nemzet online kiadásában. Néző László pedig, a megyei sajtót működtető Mediaworks központi szerkesztőségének vezetője megint csak tegnap, 16.04-kor tette föl elmarasztaló cikkét a vidéki napilapok digitális címoldalára.

A tömeghatás szempontjából az ő álláspontja az érdekesebb. Körülbelül 280 ezer példányban jutott el az olvasókhoz, és az online változattal együtt 1,2-1,3 milliónyian kísérhették figyelemmel. A szerző szerint „Hazánk lakosságának 70 százaléka túlsúlyos vagy éppen elhízott.” Mondandóját úgy összegezném, hogy Karácsony Gergely tehát Orbán Viktor ürügyén „7 millió embert” sértett meg. Bár a potenciális kihívó szerintem is hibázott, mégis az a benyomásom, hogy indokolt esetben, például összefüggésekbe ágyazva lehet foglalkozni bármelyik közéleti személyiség testalkatával.

A Népszava tegnapi számában Bősz Anett terjedelmes cikket szentelt Orbán Viktor országvezetői tevékenységének. Az e bejegyzés után olvasható dokumentáció végén idézem azokat a mozzanatokat, amelyek miatt a liberális politikus tudatában kedvezőtlen kép alakult ki a jelenlegi miniszterelnökről. Ha majd sorait böngészi az olvasó, javaslom, vegye figyelembe, hogy évekig tagja volt a cselgáncs válogatottnak, és a 35. évében is tartja a versenysúlyát. Ezt kívánom a magyar országgyűlés összes tagjának, köztük Orbán Viktornak is.

 

Tíz mondat a túlsúlyról

 

Jól néznek ki a legények, nincs köztük kövér. Az a halálom. (Orbán Viktor a díszszázadról a vezérkari főnöknek, ATV, 2012. október 8.

Ma már nem férnének egymáshoz a pocakjuk miatt. (Lengyel László politológus Torgyán Józsefről és Orbán Viktorról, Vasárnapi Hírek, 2014. január 19.)

Halálom a pocakos miniszterelnök, amúgy. (Veress Jenő újságíró, Népszava, 2015. szeptember 23.)

Köpcös, pocakos, 742000 Ft vagyonú oligarchával konzultálnék. Kalandorok kíméljenek! (Szántó Péter író, Facebook.com, 2017. április 7.)

A focival a pocakos tábornok semmire se ment tíz év alatt. (Tóta W. Árpád publicista, hvg.hu, 2019. december 9.)

Kövér lett a miniszterelnök. (Hell István közíró, Facebook.com, 2018. december 31.)

A diktatúra csak pocakosodik tovább. (Dési János újságíró, 2020. Klubrádió, június 15.)

Ha Fekete-Győr András megborotválkozna, megőszülne, megöregedne, meghízna és összemenne, akkor pont úgy nézne ki, mint Orbán Viktor. (Ceglédi Zoltán politológus, Facebook.com, 2021. február 21.)

A kínosan egészségtelen étrend, a látványosan mozgásszegény életmód, az igénytelenül szabott öltönyök, a maszkhasználat hiánya és a megkötetlen nyakkendő mind elárulják a valóságot. Orbán Viktor igénytelen és fegyelmezetlen. (Bősz Anett liberális politikus, Népszava, 2021. május 7.)

Orbán kicsi és kövér, Karácsony magas és - jelenleg - vékony. De a legnagyobb különbség a kettő között nem ez. (Kereszty András újságíró, Újnépszabadság.com, 2021. május 7.)

komment
süti beállítások módosítása