Médianapló

Médianapló - Kálmán Olga családját szabad-e fenyegetni?

2021. május 07. 15:09 - Zöldi László

A nyilvánosság fórumait bejárta a hír, hogy a rendőrség azonosította a kommentelőt, aki a tévés műsorvezetőből lett politikust családostul emésztené el. Miközben ugyanis megvédte a miniszterelnököt Kálmán Olga kritikájától, a feje levágásával fenyegette a Demokratikus Koalíció elnökségi tagját, a szeretteit pedig kiirtással. A volt újságíró megszokta, hogy szidalmazzák, a családját azonban nem engedi veszélyeztetni. Följelentette a kommentelőt, akit Győrött talált meg a rendőrség.

53 éves, és a botrány kirobbanása után megszólalt az egyik bulvárújságban: „Iszonyatosan, minden elképzelést felülmúlóan gyűlölöm a baloldalt. Nem titkolom, rengeteg politikusnak írtam már mérhetetlenül mocskolódó, gyűlölködő levelet. Kálmán Olga csak az egyik a sok közül. (V. Gábor, Blikk.hu, 2021.05.07.) Remélem, a nyomozás után megkapja a méltó büntetést. Például azt, hogy az igazságszolgáltatás átadja az utókor megvetésének. Ideje volna példát statuálni a felelőtlenül szitkozódók, mocskolódó népes gyülekezetében.

Amikor még naponta olvashattam a kommentjeiket, és a bejegyzéseim első hozzászólójaként indulatszavaikkal elterelték az igényes olvasók figyelmét, azt vettem észre, hogy az egyik álnevet használt ugyan, de a közösségi üzenőfalán fölfedezhető a neve is. 2018. augusztus 29-én összeszólalkozott egy másik kommentelővel, aki őt „Te mocskos orosz ügynök”-nek titulálta. A minősítés nem a legkulturáltabb, bár a fikakultúrában az enyhébb megfogalmazások közé tartozik. Az ügynökséggel vádolt kommentelő így felelt: „Kurca anyádat. Megkereslek és családostul kiirtalak.” (Betűhív közlés.)

A c azért került az első szóba, mert a Facebook algoritmusa zokon vette volna, ha v-vel írja. Az viszont rögtönzés, hogy a következő mondatban az és kötőszó elé elfelejtette kitenni a vesszőt. De nem a helyesírásáról tűnődnék, hanem arról, hogy miután gyilkos szándékát a Médianapló házigazdájaként kifogásoltam, a vitában hozzászólók felvilágosítottak, hogy azt a fránya kiirtást nem kell szó szerint érteni. Még szerencse, hogy nem. A digitális talponállóban el-elszabadulnak az indulatok, és a módosult tudatállapotban lévők valószínűleg föl sem fogják, hogy mikor lépik át a bunkóság és a szalonképesség közti határvonalat.

A Kálmán Olgát és családját kiirtással fenyegető győri férfi figyelmébe ajánlom a bejegyzés után olvasható dokumentációt. Kirajzolódik belőle, hogy bővebb szókinccsel miként lehet kulturáltan elmarasztalni (vagy dicsérni) a hazai közélet egyik legismertebb szereplőjét.

 

Tíz mondat Kálmán Olgáról

 

Arra született, hogy kiugrassza a nyulat a bokorból. (Szerbhorvát György kritikus, Népszabadság, 2006. június 3.

Felkészültsége és figyelmessége bármelyik közszolgálati csatornán elkelne, mivel ott szerény a választék. (Győrffy Iván kritikus, Mozgó Világ, 2006/augusztus)

Műsorait nézve nem nehéz odaképzelni kezébe az ostort, valamint az ilyenkor elengedhetetlen, bőrből készült csizmát és melltartót. Szakmailag persze. (Föld S. Péter újságíró, Klubháló, 2009. november 29.)

Igazi nő, az intellektuális császárnők fajtájából. (Bodor Pál író, Klubháló, 2009. november 29.)

Igencsak közel jár a riporter és az interjúalany viszonyára vonatkozó íratlan normák megsértéséhez. (Domokos Lajos újságíró, Katharzisz.hu, 2012. október 19.)

Ez gyenge riposzt, ennél Kálmán Olga jobb. (Deutsch Tamás Fidesz-politikus, hvg.hu, 2013. október 21.)

Kálmán Olga az ellenzéki média befejező csatára. (Csepelyi Adrienn újságíró, Népszava, 2017. március 16.)

Nekem kicsit sok az oligarcha Kálmán Olga körül: Simicska, Gyurcsány, Dobrev Klára. (Szanyi Tibor szocialista politikus, Facebook.com, 2019. június 6.)

Ő a baloldal „Olgája”. (Bruck András író, Facebook.com, 2019. június 15.)

A Demokratikus Koalíció elvállalta és föltupírozta Kálmán Olgát. (Kéri László politológus, ATV, 2019. június 27.)

komment
süti beállítások módosítása