Médianapló

Médianapló - Mi csúszott le a Cseh Katkához tartozó vőlegény orráról?

2021. április 22. 10:57 - Zöldi László

A cím mögött egy momentumos politikus vergődése rejlik. Tegnap este a II. kerületi alpolgármester beszélt hűvösvölgyi, pesthidegkúti tapasztalatairól. Meg arról, hogy az ellenzéki pártok által szervezendő előválasztáson elindul az országgyűlési képviselő-jelöltségért. Táboron belüli ellenfelei a DK-s Kálmán Olga és a párbeszédes Tordai Bence lesznek.

Berg Dánielt eddig csak néhányszor láttam a képernyőn, és kellemes hangú, értelmes fiatalember benyomását keltette. Annyi tudható róla, hogy a szülei Halász Péter lakásszínházi társulatával emigráltak a 70-es évek közepén. Fiuk már New York-ban született, ott szerzett politológusi diplomát. Az Európa-parlamenti képviselővel, Cseh (Katka) Katalin orvosnővel a mozgalomban ismerkedett meg. Mielőtt nekirugaszkodna élete legnagyobb vállalkozásának, a házasságnak, tegnap meg kellett felelnie korunk kihívásának is. Hogyan kell szájmaszkot viselni a nyilvánosság fórumain? A nagy hírre vergődött textília ugyanis drámai szerepet játszott a 7 perc 13 másodperces beszélgetésben.

Az alpolgármester lendületesen gesztikulált a jobb kezével, és ha már fölemelte, akkor ugyanezzel a mozdulattal meg is igazította az orráról lecsúszott maszkot. Az első percben 4-szer, az első három percben 11-szer, végül 23-ra nőtt a lecsúszások-feligazítások száma. 19 másodpercenként zökkent ki a beszélgetésből, de ha ama időtartamra szűkítjük az interjút, amidőn kizárólag őt láttuk az atv-s képernyőn, akkor a rakoncátlan maszkot 13 másodpercenként húzta vissza a nózijára. Kétségtelen, hogy a szájmaszk korunk jelképe, de talán mégsem annyira fontos, hogy derékba törje egy rokonszenves fiatalember karrierjét.

Javaslom neki, hogy zarándokoljon el Békéscsabára, és keresse meg Koszecz Sándort. A Kollabor Természettudományos Élményközpont projektvezetője iskolai szemléltető eszközöket tervez és kivitelez, tavaly azonban kikísérletezett egy leheletterelő kelléket is. Az úgynevezett sebészmaszk, vagyis a halványkék színű, rétegezett arctakaró felső részén kitapintható hegesztéshez illeszthető a 3 D-s eljárással nyomtatott sablon, amely úgy simul az orrhoz, hogy elzárja a kilélegzett levegő útját. Eredetileg tehát arra találták ki, hogy a maszkon belül keletkezett pára ne fölfelé, hanem lefelé áramoljon, és ne homályosítsa el a szemüvegünket.

Tegnap este kiderült, hogy másra is alkalmas. Lehetővé tenné a pályakezdő politikusok számára, hogy a nyilvánosság fórumain ne kelljen a lecsúszással foglalkozniuk.

 

Tíz mondat a maszkról

 

Az egészséges embernek nincs szüksége maszkra. (Dr. Müller Cecília országos tiszti főorvos, Népszava, 2020. március 21.)

Az én maszkom téged, a te maszkod engem véd. (Dr. Lőke János orvos, a tatabányai Szent Borbála Kórház megbízott főigazgatója, Kemma.hu, 2020. március 27.)

Szájmaszk után 24 óra alatt átállnak a szemfedőre. (Földvári Gábor kommentelő a szájmaszk-készítésre szakosodott kisvállalkozókról, Facebook.com, 2020. március 27.)

A színészeket szimbolizáló „maszk” ma már a világjárvány ellen védekező ember kelléke. (Fodor Tamás rendező, Magyar Narancs, 2020. április 2.)

Ki gondolta volna egy éve, hogy a szájmaszk lesz a világon a legkeresettebb áru? (Németh Miklós olimpiai bajnok gerelyhajító, Magyar Hírlap Online, 2020. április 25.)

Már nincs járvány, de a maszkot ne vegyük le. (Merkely Béla orvosprofesszor, ATV, 2020. május 12.)

Talán ki kellett volna festeni a szemem, gondolom a villamoson. Az arcomat úgyis eltakarja a maszk. (Rapai Ágnes költő, Facebook.com, 2020. május 12.)

Életem első maszkban elmondott sajtótájékoztatóját vagy beszédét tartom. (Orbán Viktor miniszterelnök, Miniszterelnök.hu, 2020. október 14.)

Saját orvosi szobánkban is maszkban vagyunk. (Dr. Várnai Zsuzsanna tüdőgyógyász, Magyar Rádió, 2020. december 27.)

Nemcsak maszk van rajtuk, hanem szájkosár is. (Magyar György ügyvéd az egészségügyben dolgozókról, ATV, 2021. március 17.)

komment
süti beállítások módosítása