Médianapló

Médianapló - Amikor Orbán ütővel érintette a labdát

2021. április 17. 10:44 - Zöldi László

Egy kommunikáció szakos diáknak szakdolgozati témát ajánlok, hátha érdekli a két lábon járó mikronállványok sorsa. A hazai nyilvánosság első számú kedvezményezettjei ugyanis hajlamosak arra, hogy az újságíró-társadalomból kiválasszanak egy-egy embert az edzőpartneri szerepkörre. Hagyományosan két feladata van. Feladja a szólabdát az ország első emberének, aki aztán kíméletlenül lecsapja. A másik feladata meg az, hogy véletlenül se hozza zavarba a főnököt.

Kádár edzőpartnere Megyeri Károly volt. Orbánéit a legutóbbi 11 évben nem jegyeztem föl a névsorba, de az egyik már nem a közszolgálatban dolgozik, a másik Pekingből küld haza tudósításokat, a harmadik pedig eltűnt a nyilvánosság elől. Korunk megyerikárolyát Nagy Katalinnak hívják. A koronavírus-járvány óta hetenként szembesül a miniszterelnökkel, tegnap ezt firtatta: „A külügyminisztérium államtitkára összeszámolta, hogy három nap alatt hetven oltásellenes cikk született a magyar sajtóban.” (Magyar Rádió, 2021.04.16.) A kijelentés alkalmat teremtett arra, hogy a kormányfő kifejthesse kedvenc teóriáját az ellenzéki politikusok oltásellenességéről.

De mit is mondott valójában Menczer Tamás? A tájékoztatásért felelős külügyi államtitkár gondolatmenete az M1 híradójában arra vezethető vissza, hogy a kínai járványügyi hatóság vezetője egy tudományos konferencián megpendítette: lehetne jobb is a védőoltásuk hatékonysága. Másnap visszaszívott szavait világszerte több ezer újságíró kommentálta, köztük magyarok is. Az államtitkár egyébként arról beszélt, hogy „az elmúlt napokban hetven olyan cikk jelent meg a baloldali sajtóban, amelyek a kínai vakcinát támadják”. (Magyar Távirati Iroda, 2021.04.15.)

Ha a támadás azt jelenti, hogy az itthoni értelmezők képviselni próbálták a kínai vakcinával beoltott félmillió magyar állampolgár érdekét, akkor az enyémet is képviselték. A második oltás után sem éreztem mellékhatást, cikkírás helyett azonban fölhívtam egy magáncéget. Hétfőn megyek védettségi szintet vizsgáló tesztre 11 ezer forintért. De vajon a kínai vakcina hatékonyságát feszegető írásokból hogyan lett Nagy Katalin előadásában „hetven oltásellenes cikk”? Ha jóhiszemű akarok lenni, akkor a műsorvezető felületesen tájékozódott. Elképzelhető persze az is, hogy tudatosan „csúsztatott”. Labdája az asztal szélét súrolta, és a kínai sportágnak számító pingpongban nem igazán lett alkalmas arra, hogy a miniszterelnök leüsse.

 

Tíz mondat az átpolitizált járványról

 

A magyar ellenzék a vírusnak drukkol. (Apáti Bence publicista, Magyar Nemzet, 2020. április 4.)

A kormány és az ellenzék közös karanténban köhög egymásra. (Dalos György író, Mozgó Világ, 2020/5.)

Lehet, hogy vannak érvek a kínai vakcina mellett, de ezeket a nemzet miniszterelnöke olyan sikeresen titkolja a hazai nyilvánosság előtt, hogy még senki sem hallott róluk. (Föld S. Péter újságíró, Facebook.com, 2021. január 15.)

A vakcinakérdés az ellenzék fő politikai fegyverévé kezd válni nálunk is. (Pokol Béla alkotmánybíró, Magyar Nemzet Online, 2021. január 23.)

Nem a nyugati oltóanyag a jobb, hanem a nyugati hatósági eljárás a szigorúbb. (Élő Anita újságíró, Válaszonline.hu, 2021. január 25.)

A járvány elleni küzdelem egy év után mintha kezdené megtépázni a Fidesz kormányképességébe vetett hitet. (Szerető Szabolcs újságíró, Magyar Hang, 2021. március 12.)

Nem tud olyan magas lenni a fertőzöttek és halottak száma, hogy kormányzati és ellenzéki politikusaink elszakadjanak egymás gyalázásától. (D. Magyari Imre újságíró, Facebook.com, 2021. március 12.)

Az orbáni állam nem fékezi, hanem gondatlanságával szinte ösztönzi a fertőzés terjedését. (Bauer Tamás DK-politikus, Facebook.com, 2021. március 31.)

A kormány a vírust akarja legyőzni, a vírus az országot, az ellenzék pedig a kormányt. (Békés Márton, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója, Népszava, 2021. április 8.)

A cél az lehetett, hogy a Covidot a baloldali összefogás hetedik „pártjaként” állítsák csatasorba. (Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója, a KESMA-kuratórium elnöke, Magyar Hírlap Online, 2021. április 9.)

komment
süti beállítások módosítása