Médianapló

Médianapló - Akkor hányan is nézhetik majd az Európa-bajnoki meccset a budapesti stadionban?

2021. április 12. 10:48 - Zöldi László

A kollégám diszkréten kérte számon az ellentmondást. Azt írtam a Baj-e, ha Orbán a foci EB-től számolja vissza az ország nyitási tervét? című, április 10-én megjelent bejegyzésben, hogy „A 68 ezer férőhelyes stadionba a szervezők csupán 15180 szurkolót engednének be.” Ma reggel azt fejtegette a telefonban, hogy tudomása szerint a Puskás Arénában telt ház előtt játszanak majd a csapatok. Kérdés persze, hogy a bejegyzés melyik változatát lehet hitelesnek tekinteni.

Kulisszatitok, hogy van egy szóbeli megállapodásunk az Újnépszabadság.com főszerkesztőjével. Ha Kereszty András érdekesnek találja valamelyik írásomat, akkor átveszi a közösségi üzenőfalról. Ez történt az említett jegyzettel is. Mielőtt azonban megjelent volna, András elmondta, hogy gondja van vele. A magyar kormány ugyanis arról biztosította az Európa-bajnokság szervezőbizottságát, hogy mind a 68 ezer nézőt beengedi. Azt válaszoltam, hogy a 15180 a Népszava április 9-i számából való, és a Magyar Labdarúgó Szövetség álláspontját tükrözi.

A tapasztalt lapszerkesztő elmagyarázta, hogy ebben az esetben a kormány közeli Nemzeti Sport mérvadóbb, mint egy ellenzéki újság. Végül abban állapodtunk meg, hogy a számokat kihagyjuk, ezért az Újnépszabadságban megjelent jegyzetet tekintem a hiteles változatnak. Ettől persze még igaza van a Facebookot olvasó kollégának, aki szóvá tette az ellentmondást. Az már túlmutat a számokról való beszélgetésen, hogy a Népszava mai számában a sportrovat vezetője így fogalmazott: „Csak a magyar kormány tervezi telt ház előtt megrendezni az Európa-bajnokság mérkőzéseit, kockáztatva ezzel sokak egészségét.”

A terjedelmes okfejtésben egyetlen sort sem szánt arra, hogy a pénteki számban még ennek az ellenkezőjét állította - egy MLSZ-információ alapján. Mivel magyarázható, hogy péntek reggeltől hétfő reggelig a magyar szervezők gyökeresen megváltoztatták az álláspontjukat? Ráadásul úgy, hogy a mérkőzések rendezésére jelentkező 12 város közül rajtuk kívül senki sem vállalta a telt házas mérkőzést. Négy európai település ki is marad a rendezők közül, mert a járványhelyzet miatt csak zárt kapus meccset vállaltak volna.

Vajon szabad-e úgy tenni, mintha semmi sem történt volna? Mert lehet ugyan, hogy a Népszava ellenzéki újságként nem mérvadó egy kormányzati elképzelés hitelesítésében, a kormány tevékenységét fürkésző lapként viszont elvárható tőle, hogy értelmezze a nyilvánvaló ellentmondást.         

 

komment
süti beállítások módosítása