Médianapló

Médianapló - Áder a tű hegyén

2021. február 27. 09:45 - Zöldi László

Rosszindulatú feltételezés, hogy államfőnk havi ötmillióért pecázik. Ebből csupán annyi igaz, hogy szenvedélyes horgász. Ha összegyűjtenénk róla a fényképeket, kiderülne, hogy a leggyakrabban horgászversenyeken kapták le. Most azonban mással vétette észre magát. Azzal került a kormánypárti lapok címoldalára, hogy tegnap, a koronavírus-járvány tobzódása idején kínai vakcinával oltatta be magát.

A fényképen azt látom, hogy a főváros második kerületében, egy körzeti orvos rendelőjében ugyanolyan szürke trikót visel, amilyet magam is. Anyaga jó, izzadságszívó hatása kiváló. Az ára pedig elviselhető, bár jóval kevesebbet vásárolhatnék belőle, mint ő. Mégse irigylem, mert az öt „misiért” azt a vakcinát kellett választania, melyet egy másik közjogi méltóság, a miniszterelnök tukmált rá. Az oltakozásról készült fotónak van egy sajtószakmai vonatkozása is.

A mintegy 250 ezer példányban eladott megyei lapok online változatát jellemzi, hogy minden cikknek fényképpel kölcsönöznek nyomatékot. Előszeretettel alkalmazzák az úgynevezett mechanisztikus reklámpszichológiát, amely abban nyilvánul meg, hogy ha görgetjük lefelé a fénykép-galériát, akkor minden tízes sorozatban feltűnik ugyanaz a portréfotó. Közéleti személyiségekről, akik a központi (budapesti) szerkesztőség szerint érdekesek. Bizonyára a véletlen számlájára írandó, hogy a fényképen láthatók többnyire egyetértenek a kormány tevékenységével, és ezt a mellékelt szövegben hangoztatják is.

Sokáig azt hittem. hogy a KESMA 19 vidéki napilapjában kötelező az ügyeletes fotót ismételgetni. Minél többször bukkan föl ugyanis, üzenete annál inkább beég az olvasó tudatába. A trükköt a papír alapú kiadásban nem lehet hasznosítani, de ha figyelembe vesszük az online változat napi 750 ezer letöltését, ami nagyjából 600 ezer olvasót jelent, akkor korántsem lebecsülendő az ismételgetett fénykép nézettsége és tudatalatti hatása. Nos, Áder János tűvel szúrt karja 19-szer látott napvilágot az online változatok címoldalán, de csak néhány vidéki napilap közölte mechanisztikusan is.

Ennek logikailag két oka lehet. Az egyik az, hogy amit Pesten kitalálnak, mégse kötelező a helyi szerkesztőségekben. A másik pedig az, hogy Orbán Viktor közvetlen környezetéből se mindenki kapja meg a tudatba égés lehetőségét. Ezzel együtt Áder János a megszokottnál nagyobb figyelmet könyvelhet el. Végre megtudhatták a vidéki Magyarországon is, hogy van köztársasági elnökünk. Most már csak köztársaság kéne hozzá.

 

Tíz mondat Áder Jánosról

 

A csornai Charles Bronson. (Csapody Miklós MDF-politikus, Hírszerző.hu, 2005. június 3.)

Beköltöztetnek egy bástyát a Várba. (Nagy N. Péter újságíró, Népszabadság, 2012. április 21.)

Orbán Viktor megtalálta a maga Losonczi Pálját. (Lendvai L. Ferenc filozófus, Galamus.hu, 2012. április 24.)

Akkurátus ember. (Orbán Viktor miniszterelnök, Magyar Rádió, 2012. június 15.)

A Nemzet Horgásza. (Molnár Richárd újságíró, Népszava, 2013. május 20.)

/Egy államelnöki vétóról/ A horgászoknál mindig van remény. (Péterfy Gergely író, ATV, 2016. március 12.)

A Fidesz jobbik arca. (Stumpf András újságíró, Mandiner.hu, 2017. március 13.)

Csak sneclire megy, a nagy halakra nem jut ideje. (Farkasházy Tivadar újságíró, Zoom.hu, 2017. december 19.

Szeméből a szolgálati szabályzat sugárzik. (Föld S. Péter újságíró, HírKlikk.hu, 2020. április 2.)

Havi 5 millióért horgászik? (Hajdu István informatikus, Facebook.com, 2020. december 11.)

komment
süti beállítások módosítása