Médianapló

Médianapló - Hogyan lett a tippjátékból előválasztás?

2021. február 05. 09:57 - Zöldi László

Tegnap este Rónai Egon kasztingról beszélt az ATV-stúdiójában. Majd visszaszívta, elvégre szerencsésebb kifejezés az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek előválasztása. Pedig először nem is mondott butaságot.

A Springer nevű német cég húsz éve kitalált egy tippjátékot. Nyolc vidéki napilapjában az MSZP nyolc politikusa kapott egy-egy fényképet és telefonszámot. Akadtak, akik kikérték maguknak a „rosszízű kasztingot”. Például Lamperth Mónika, a Medgyessy-kormány későbbi belügyminisztere a Somogyi Hírlap 2001. május 27-i számában zokon vette, hogy a tudta nélkül vették föl a listára. A tippjáték meglepő eredménnyel végződött. Horn Gyula volt miniszterelnök, aki az 1998-as vereség után visszavonult, és a Springer már nem is számolt vele, a negyedik helyre került 678 szavazattal. Németh Miklós lett az első 2848 vokssal. Kovács László 1196-ot, Medgyessy Péter 947-et, Lendvai Ildikó 454-et, Szili Katalin 405 szavazatot kapott, Lamperth Mónika pedig 145-öt.

Ma már azt is tudjuk, hogy a szocialisták a párton kívüli Medgyessyvel nyerték meg az országgyűlési választást. Most szintén zajlik egy tippjáték, csak éppen előválasztásnak hívják. Az ellenzéki politikusok arra kényszerültek, hogy a döntésbe bevonják a választópolgárokat. Tegnap este, az ATV stúdiójában Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester egy civil szervezet képviseletében azt fejtegette, hogy azért kéne mind a 106 körzetben előválasztást tartani, mert akkor az ország Orbán-ellenes része találna magának vezetőt.

Két évtizede ama bizonyos tippjáték fél Magyarországot mozgatta meg a Springer-lapok 300 ezer példánya révén. Ma a vidéki napilapok kivétel nélkül a kormány nótáját fújják. Nem várható el tőlük, hogy telefonszámaikat és oldalaikat felajánlják az ellenzéki pártoknak. A kereskedelmi médiumok közül az ATV és a Klubrádió által megszólaltatott miniszterelnök-jelöltek azonban nagyjából ugyanannyi embert érnek el, mint hajdan a Springer-lapok. Az előválasztás léptéke más.

2001-ben a telefonon szavazók száma legföljebb négy számjegyű volt. 2019 nyarán, az önkormányzati választás előtt megrendezett fővárosi előválasztáson a főpolgármester-jelölt Karácsony Gergely már öt számjegyű voksra tett szert, 33356-ra. Az esedékes miniszterelnök-jelölti és 106 körzetre kiterjedő előválasztáson hat számjegyű szavazóra számíthatunk. A mostani „kaszting” az ellenzék majdani vezetőjének minden eddiginél nagyobb legitimációt (elismerést, hitelességet, meghatalmazást) kölcsönözhet.

 

Tíz mondat a miniszterelnök-jelöltségről

 

Ha az MSZP Horn Gyulát nevezné meg miniszterelnök-jelöltjének, akkor ez gyakorlatilag kizárná az MSZP és az SZDSZ koalíciójának lehetőségét. (Magyar Bálint SZDSZ-politikus, a Horn-kormány majdani oktatási minisztere, Népszabadság, 1994. május 14.)

Miniszterelnök-jelöltnek Medgyessy is bevált. (Debreczeni József közíró, Népszava, 2009. július 8.)

Azt, hogy 2001 elején Medgyessy Péter bejelentkezett miniszterelnök-jelöltnek, a Népszavából tudtam meg. (Gyurcsány Ferenc DK-politikus, volt miniszterelnök, ATV, 2013. február 26.)

Szaporodik az egy négyzetméterre jutó miniszterelnök-jelöltek száma. (Pór Vilmos újságíró, Facebook.com, 2017. május 1.)

Miniszterelnök-jelöltté történt megválasztásom után elképesztő médiatámadást folytatott ellenem a Fidesz. Ehhez sokszor baloldali politikusok szolgáltatták a muníciót. (Botka László szocialista politikus, szegedi polgármester, ATV, 2017. szeptember 16.)

Az MSZP szívesen támogatná Karácsony Gergely miniszterelnökségét, de ha nem indul, természetesen lesz saját jelöltünk.(Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, Népszava, 2020. augusztus 24.)

Egy üveg jó pezsgőben szívesen fogadok, hogy Karácsony miniszterelnök-jelölt lesz. (Fürjes Balázs Fidesz-politikus, Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár, Telex.hu, 2020. szeptember 28.)

Ha a füstös szobákban dől el, hogy ki lesz az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, akkor nekem nem sok esélyem van. (Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, a Mindenki Magyarországa Mozgalom alapítója, Index.hu, 2020. október 27.)

Ha a DK-nak lesz miniszterelnök-jelöltje, akkor az Klára lesz. (Gyurcsány Ferenc DK-politikus, volt miniszterelnök, Telex.hu, 2020. december 14.)

Legyen sok alkalmas jelölt, aztán győzzön a jobbik! (Jakab Péter, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje, ATV, 2021. január 26.)

          

komment
süti beállítások módosítása