Médianapló

Médianapló - Orbán milyen vakcinát szán a népnek?

2021. január 29. 10:44 - Zöldi László

A ma reggeli rádióinterjú nyomán az a benyomásom, hogy a miniszterelnök kutyaszorítóban van. Ha rábízza magát a nehézkes, kétségkívül ügyetlenkedő unióra, és inkább csak csordogál a nyugati vakcina, akkor sok lesz nálunk az emberáldozat, ráadásul nem lehet beindítani a gazdaságot. Ha azonban szerez kevésbé kipróbált védőoltást, akkor minimalizálhatja az emberveszteséget, és beindíthatja a gazdaságot. Ebben az esetben a válság jövő tavasszal aligha dönti meg a rendszerét. A vakcina tehát sorsdöntő kérdéssé vált, politikai üggyé a kormánypárti és az ellenzéki oldalon is.

A korom miatt ebben a tekintetben belga vagyok. A veszélyeztetett korosztályhoz tartozóként természetesen regisztráltam, és ha sorra kerülök, beoltatom magam, bárhonnan érkezzék is az a fránya védőoltás. Ha csakugyan véd. Óvatosságra int, hogy a családunkban van valaki, aki 1957-ben, a Heine Medin-járvány idején csecsemőként bénult meg, mert olyan vakcinával oltották be, amelynek hordozója legyöngített vírus volt. Tudomásom szerint a mai védőoltások közül a kínai hordozója is legyöngített vírus, a többié korszerűbb, kevésbé veszélyes. A többi jöhet.

Miközben értem a miniszterelnök dilemmáját, a ma reggeli okfejtésében van valami, ami tűnődésre késztet. Azt fejtegette, hogy aki nem regisztrál, az nem kap vakcinát. Talán a vírustagadókra és a védőoltástól elvből tartózkodókra gondolt, én viszont a nyugdíjasok népes táborára. Köztük a tanyán lakó, 78 éves unokatestvéremre, aki nem regisztrált, mert nincs abban a számítástechnikai helyzetben.

Egy tíz év előtti felmérésből kiderült, hogy a 2,6 millió nyugdíjas 3,9 százaléka használt a XXI. század első évtizedében számítógépet, de nem mindegyiknek volt kapcsolata a világhálóval. Egy két éve készült felmérés szerint a második évtizedben annyit változott a helyzet, hogy immár 600 ezren használtak számítógépet, és a nyugdíjasok mintegy 20 százalékon belül nőtt is azoknak a száma, akik neteztek.

Tételezzük fel, hogy azóta még többen kapcsolódtak be a számítástechnikai vérkeringésbe. Akik pedig kívül rekedtek, azok közül is vannak néhány százezren, akik a gyerekeik, rokonaik, barátaik, szomszédjaik segítségével regisztráltak. De még mindig vagy milliónyian maradnak majd ki a védőoltásból. Éppen a legelesettebbek, a leghátrányosabb helyzetűek, a koronavírustól leginkább veszélyeztetettek. Már ha az ország első embere tartja magát ahhoz, amit ma reggel kimondott.

 

Tíz mondat Orbán Viktortól a vakcináról

 

A végső megoldás a vakcina. (Magyar Rádió, 2020. december 18.)

A vakcina már létezik. (Nemzeti Sport Online, 2020. december 31.)

Ez egy magyar vakcina: amerikai pénz és magyar ész van benne. (A Karikó-féle Pfizerről, Magyar Rádió, 2021. január 3.)

Csak nyugati vakcinával nem fog menni. (Magyar Rádió, január 8.)

Nem várni, inkább szerezni kell vakcinát. (Magyar Rádió, 2021. január 8.)

A kevés brüsszeli, a sok kínai meg a még nem tudjuk, hogy pontosan mennyi orosz vakcinából lehet majd választani. (Magyar Rádió, 2021. január 15.)

A brüsszeli vakcina beszerzése lassú. (Magyar Rádió, 2021. január 22.)

Vakcina kell, mert az jelenti az életet. (Magyar Rádió, 2021. január 22.)

Minden a vakcinán múlik. (Magyar Rádió, 2021. január 29.)

Ha lesz elég vakcinánk, akkor ledöfjük a vírust. (Magyar Rádió, 2021. január 29.)

komment
süti beállítások módosítása