Médianapló

Médianapló - Ki döngölte agyagba a kommunistákat?

2020. november 29. 09:38 - Zöldi László

Vita alakult ki a közösségi üzenőfalon, és az egyik hozzászóló eltért a tárgytól. Ezt írta Orbán Viktorról: „A média elkezdte mosni az ordas kijelentését: ’agyagba döngöljük a komcsikat’. Ott voltam, hallottam.” Helyére tette egy másik hozzászóló, aki kétségbe vonta, hogy a kommentelő 1989-ben ott lett volna a zalaegerszegi főtéren. Az illető nem tiltakozott. Tudomásul vette, hogy pontatlanságon és füllentésen kapták rajta. Nem nagy ügy, a digitális térben gyakran történik ilyesmi. Ettől azonban még érdemes utánanézni a részleteknek.    

Az ellenzéki csoportosulások 1989 nyarán akciót indítottak, hogy a „levitézlett” MSZMP-politikusok adják vissza az országgyűlési mandátumukat. Például Aczél György Baranyában, Cservenka Ferencné Pest megyében, Pap János Veszprém megyében és Varga Gyula Zalában. Október 12-én, kedden délután nagygyűlést tartottak az egerszegi Dísz-téren. A Zalai Hírlapban megjelent fényképen emberfejek sokasága látszik, a háttérben villanyoszlopok és zászlók, a pódiumon pedig Dr. Marx Gyula nyugalmazott körzeti orvos beszélt, az MDF képviselőjelöltje. Felszólalt még a közeli Keszthelyen lakó Csengey Dénes, az MDF alelnöke, a Fidesz képviseletében pedig Orbán Viktor is.

A jelenlegi miniszterelnök a Zalai Hírlap tudósítása szerint kifejtette, hogy a szocializmus miként emelt falat az emberek közé. De a kommunistákat nem ő döngölte agyagba, hanem a mellette álló Németh Zsolt, aki napjainkban az országgyűlés külügyi bizottságát vezeti. A kiszólástól Marx doktor elhatárolta magát a megyei napilap másnapi számában, mondván, hogy a kommunisták nélkül nem lehet kormányozni Magyarországot. A helyzet megértéséhez tudni érdemes, hogy október 7-én megalakult az MSZP, amelyet sokan Pozsgay Imre pártjának véltek, márpedig az MDF ügyvezető elnöke Bíró Zoltán volt, Pozsgay régi harcostársa, aki október 21-én mondott le, hogy átadja a helyét Antall Józsefnek.   

A megyei újságban megjelent két hozzászólás is. „A Ganz Szerelvény és Gépgyártó Vállalat összevont MSZMP-taggyűlése” nyílt levelet intézett az agyagba döngölő Fidesz-politikushoz: „Németh Úr! A Fiatal Demokraták Szövetségének még sokat kell tapasztalnia, hogy ’felnőtt’ módon, az országért érzett valódi felelősséggel politizáljon.” A másik levelet 13 MDF-közeli személyiség írta alá, és 31 év múltán sem érdektelen: „Csak a vak, illetve az elvakult ember nem látja, mire számíthat egy fideszesek által esetlegesen uralt demokratikus, békés, vérontás-mentes, szebb jövőben.”

komment
süti beállítások módosítása