Médianapló

Médianapló - Jövedelmező-e a gerillablog?

2020. október 22. 10:49 - Zöldi László

Bognár László a gerillamarketing egyik élharcosa. Mielőtt azonban kitérnék rendhagyó tevékenységére, az egyik mondatát kineveztem szállóigének. Szeptember 2-án jegyezte föl közösségi üzenőfalára a magyar fociról: „A rongylabdától a rongyrázásig.” Ennél velősebben senki sem fogalmazta meg labdarúgásunk mibenlétét.

Ami pedig a blogos megnyilvánulásait illeti, a bevett, hagyományos szokványos marketing helyett a meghökkentéssel vásárláshoz kedvet csináló módszereket értelmezi. Ha például a kormánypártok lefoglalják az összes utcai reklámhelyet, akkor mémekkel, világhálóra föltett egyetlen mondatokkal érdemes az ellenzéki portékára fölhívni a figyelmet. Ezeket is elemzi Bognár László a Gerillamarketing.blog.hu című vállalkozásában. Most viszont panaszkodik. Az Index nyári válsága után kivált annak portfóliójához tartozó Blog.hu-ból, és igénybe vette a cafeblog vendégszeretetét..

Csakhogy újdonsült hangerősítője felmondta a szolgálatot, ami arra késztette a kárvallott bloggert, hogy felsorolja ama portálokat, amelyek eddig befogadták. Ha úgy tetszik: fölerősítették a hangját, majd gazdaságossági vagy politikai számításból, esetleg a megszüntetésük miatt akarva-akaratlanul cserben hagyták. Szó szerint megjárta a freeblog, a blogter, a Népszabadság Online, a Népszava Online és a Blog.hu fórumait, most pedig a rebloggal próbálkozik. A cafeblog tavaly napi átlagban 241 ezer látogatót és 747 ezer letöltést könyvelhetett el, a reblog 129 ezer látogatót és 400 ezer letöltést. A gerillablogger kilátásai nem a legrózsásabbak, noha szakmailag a legjobbak között tartható számon.

Akik maradtak a Blog.hu-nál, mint például e sorok írója is, tavaly naponta 577419 látogatót és 1 millió 924 ezer letöltést hoztak össze. (A Médianaplót 2019-ben 1262467-en olvasták, az idén szeptember 30-ig 701801-en.) A bejegyzésekhez mellékelt hirdetésekből befolyó pénz a Blog.hu-t (és az Indexet) működtető Indamédia számlájára érkezik. A bloggerek egy fillért sem kaptak, holott olvasottságuk arányában akár ki is vehetnék a részüket belőle. Vajon az Indamédia miért nem akarja megosztani a reklámbevételeket? Ő a formát (a dizájnt) és a szállítóeszközt (a „megafont”) adja, a bloggerek a tartalmat.

Talán akad majd cég, amely hozzá hasonlóan fantáziát lát a legolvasottabb bloggerek bevettől, hagyományostól, szokványostól eltérő, ráadásul meg is hökkentő tevékenységében. Tőle eltérően azonban az ebből származó hirdetési jövedelmet is hajlandó megosztani velü(n)k.             

komment
süti beállítások módosítása