Médianapló

Médianapló - Andy Vajnáék kaptak-e pénzt az újságjaikért?

2020. szeptember 27. 09:42 - Zöldi László

Tamás Ervint négy és fél évtizede ismerem, még szegedi tudósító korából. Aztán átkerült Pécsre, és amit lapjában, a Népszabadságban nem közölhetett, azt nekünk küldte, az ÉS szerkesztőségébe. 12 év múltán került vissza a fővárosba, és korosodván több lett az állítása, mint a kérdése. Így lett riporterből publicista, a legjobbak egyike. Tegnap megjelent írásában a sajtó helyzetét tekintette át. Üdv a Klubban című cikkéből két mozzanatot emelnék ki, egyiket az egyetértés, másikat a továbbgondolás szándékával.

Mondandóját a saját szavaival foglalom össze: „A demokrácia őrkutyáinak zömét a sintérek befogták.” (Népszava, 20.09.26.) Az őrkutya kifejezés nem azt jelenti, hogy az újságírók fenyegetik a demokráciát, hanem hogy vigyázzák. Kár, hogy a szerző kettős birtokviszonyt használ, mert úgy olvasmányosabb, egyértelműbb lett volna a szöveg, hogy a demokrácia őrkutyáit befogták a sintérek. Elfogadom azonban, hogy a valóság többet ér, mint a jobb hangzás. Elvégre a kormányzatnak még nem sikerült minden újságírót „befognia”.

Tamás Ervin tudósítói tapasztalataiból telik a Budapesten túli nyilvánosságra is. Kifejti, hogy „a hatalom kegyeltjei” fölvásárolták a megyei sajtót, majd „ingyen” átadták egy kormány közeli alapítványnak. Nem tudom, hogy a kijelentés megfelel-e a valóságnak, annyit azonban tudok, hogy Andy Vajna a halála előtti utolsó interjúban mesélte el, miként adta tovább szegedi és győri napilapját, valamint budapesti bulvár újságját: „Én a Mediaworkstől kaptam egy ajánlatot a Lapcomra. Mivel én ezt üzleti vállalkozásnak tekintem, a felkínált összeget néztem, ami megfelelő volt ahhoz, hogy eladjam.” (Index.hu, 2018.12.10.)

Gazdasági újságírók 6 milliárd forintra becsülték a Lapcom piaci értékét, és ha Vajna elégedett volt a felkínált összeggel, akkor aligha kapott kevesebbet érte. Az alapítványhoz került sajtótermékek értékét pedig összesen 30 milliárd forintra taksálták. Vajon elképzelhető-e, hogy a többi laphálózat-tulajdonos önként, hazafiúi buzgalomból, ingyen ajánlotta föl a lapjait? Hozzám hasonlóan Tamás Ervin is benne van a korban, mi már aligha ülünk be a cégbíróságra, hogy előkaparjuk azokat a fránya üzleti titkokat. De hátha akad egy fiatal sajtótörténész vagy gazdasági újságíró, aki feltárja a részleteket.

Mi, öregek addig is egyezzünk meg abban, hogy fenntartással fogadjuk az ellenzéki nyilvánosságban szívósan terjengő, egyelőre azonban ellenőrizetlen állításokat.

komment
süti beállítások módosítása