Médianapló

Médianapló - Az index miért veszélyes hírforrás?

2020. július 31. 10:18 - Zöldi László

Régen rossz, ha a nyilvánosság fórumai önmagukkal foglalkoznak. Azt jelenti, hogy már megint politikusok fenyegetik a sajtót. A mostani feszültségforrás helyzete zavaros. A 86 felmondott munkatárs pótlására szerződtetett főszerkesztő-helyettes például egy nap után adta vissza a megbízatását. Mondván, hogy "a„leendő volt főnökeim” még azt sem voltak képesek eldönteni, vajon kinek lesz a helyettese. A belső körülmények ismerete híján egyelőre óvakodnék a történtek értelmezésétől. Van viszont valami, amivel talán segíthetek azoknak, akik szeretnék megérteni az Index-botrány fejleményeit.

Nem egyszerű persze eldönteni, hányan olvassák a veszélybe került hírportált, elvégre a látogatók száma nem azonos a kattintásokéval. A magyarázat kézenfekvő: van, aki napjában többször is „rámegy” az Indexre. Annyi mindenesetre tudható, hogy amikor kiderült - mintegy fél évtizede -, hogy Simicska Lajos érvényesítette tulajdonosi jogait, napi átlagban 710 ezren olvasták. Ezzel megelőzte a többi hírportált. Most pedig Horváth Tamás esettanulmányban összegezte az idén június 21. óta zajló eseményeket.

Arra jutott, hogy július 1-én 945 ezren olvasták az Indexet. 14-én 1 millió 160 ezren. 24-én, a tömeges felmondás napján 942 ezren, egy nappal később azonban már „csak” 781 ezren. Tegnap pedig 653 ezren. A júliusi legmagasabb és legalacsonyabb olvasottság közti különbség 292 ezer. A tanulmány szerzője azt is megnézte, vajon a többi hírportál olvasottsága miként alakult a lassanként mögöttünk hagyott hónapban. A 24.hu 232 ezerrel több érdeklődőt mondhatott a magáénak, a hvg.hu 85 ezret, a 444.hu pedig 42 ezret.

Figyelemre méltó az is, hogy a Medián közvélemény-kutató cég fölmérte az Index-olvasók összetételét. Kiderült, hogy a szavazókorú népességből 29 százalék legalább heti rendszerességgel „fogyasztotta” a hírportál termékeit. Elgondolkoztató, hogy 11-11 százalékuk a Fideszre, illetve az ellenzéki pártokra szavazott. (A maradék a bizonytalanok táborát gyarapítja.) Márpedig ha az Indexet ugyanannyi fideszes, mint ellenzéki olvassa, akkor nem föltétlenül azért veszélyes a kormányzatra, mert az ellenzéki pártokra szavazók reggelenként az Indexszel kezdik a napjukat. Ők már elvesztek a Fidesz számára.

Az Index azért - volt? - veszélyes a hatalmat gyakorlókra, mert a jelek arra utalnak, hogy a Fideszre szavazók közül meglepően sokan nem kormánypárti forrásokból tájékozódnak elsősorban.

 

Tíz mondat az Indexről

 

Az Indexről már régen leválasztottak mindent, amiben pénz van. (Plankó Gergő újságíró, 444.hu, 2020. július 7.)

Az Index, amely témaválasztásával, stílusával képes átnyúlni a politikai táborokon, fokozatosa bedarálódik. (Polyák Gábor médiajogász, 168 Óra, 2020. július 22.)

Az Index vége a megbízható és független hírszolgáltatás végét is jelenti. (Szele Tamás újságíró, Forgókínpad.blog, 2020. július 25.)

Ha nem lesz Index, jobb eséllyel fognak eddigi olvasóik több forrásból tájékozódni. (Kardos Gábor publicista, Azonnali.hu, 2020. július 26.)

A pártszimpátiától függetlenül leginkább követett magyar nyelvű hírportál. (Techet Péter publicista, Azonnali.hu, 2020. július 27.)

Egyedül az online sajtóban volt kiegyensúlyozott a verseny, egészen a vezető hírportál kikényszerített öngyilkosságáig. (Hargitai Miklós, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke, Népszava, 2020. július 27.)

Az Index nyolcvan munkatársa egy félreértés miatt felmondott. (Lánczi Tamás politológus, Magyar Rádió, 2020. július 28.)

Én naponta többször is ránéztem az Indexre. (Dobrev Klára DK-politikus, ATV, 2020. július 30.)

Bízom abban, hogy ellenszélben is fel tudjuk építeni az Indexet. (Bodolai László ügyvéd, az Indexet működtető kuratórium elnöke, Klubrádió, 2020. július 30.)

Nem ez az a profi csapat, amely megcsinál egy új Indexet. (Tevan Imre, az Index egynapnyi tájékozódás után lemondott főszerkesztő-helyettese, Facebook.com, 2020. július 31.)