Médianapló

Médianapló - Nem mindegy, hogy Újbudán Mengeléről vagy Mandeláról akarnak teret elnevezni

2020. július 01. 10:38 - Zöldi László

Tegnap este, az ATV stúdiójában Murányi András is megszólalt. A Párbeszéd kommunikációs igazgatója szóba hozta. hogy a felcsúti focicsapat harmadik lett a nemzeti bajnokságban. Orbán Viktor mániáját Ceausescuéhoz hasonlította, aki „Olt nevű szülőfaluját juttatta föl a román NB I-be”. A történelmi párhuzam pontosításra szorul.

A román diktátor egy olténiai faluban, Scornicestiben született, ahol 30 ezres stadiont építtetett. A hajdani sportújságíró hallott valami harangozni arról, hogy ama bizonyos csapat neve SC Olt volt, ezt keverte össze a falu nevével. Élő adásban könnyű persze tévedni, ám arra senki sem kötelezte, hogy megemlítse a beszélgetés témájától független mozzanatot. Az ellenzéki közvélemény másik formálóját, Jámbor Andrást már a rögtönzés se menti. A Mérce.hu hajdani alapító-főszerkesztője a fészbukos blogjában szintén megcsipkedte a miniszterelnöki focicsapatot, írván, hogy „Orbán Viktor szülőfaluja Felcsút.” Nem az, csupán a választott faluja, melyet eláraszt a kegyeivel. Még szerencse, hogy pillanatnyilag egyik véleményformáló sem újságíró, máskülönben röstelkedni kéne helyettük is.

A bakizás egyébként bárkivel előfordulhat, ha olyasmihez szól hozzá, amiről elfelejtett tájékozódni. Például László Imrére éppen csak rápirítottunk, hogy egy önkormányzati ülésen megdicsérte Hitlert. Most pedig, magyarázkodás közben azt találta mondani az újbudai polgármester, hogy a kerületében Mengeléről akartak teret elnevezni. A Heti TV műsorvezetője észnél volt, és visszakérdezett. Kiderült, hogy a DK-s politikus az auschwitzi koncentrációs tábor foglyokat szelektáló, foglyokkal kísérletező főorvosát tévesztette össze Nelson Mandelával, a dél-afrikai apartheid (faji megkülönböztetés) engesztelhetetlen ellenfelével. E második elszólás után vagy egy életre eltiltanám magam az élő adásban való részvételtől, vagy jelentkeznék történelem szakra valamelyik egyetemen.

Innen már csak egy lépés Kunhalmi Ágnes atv-s rögtönzése. A Nemzeti alaptanterv vitájában kifogásolta, hogy szeptembertől az egykori nyilas parlament író-képviselőjét, „Nyírő Gyulát” is tanítják majd az iskolában. A szocialista oktatáspolitikus bizonyára Nyirő Józsefet akart mondani, mégis egy pszichiátert gyanúsított meg. Eszem ágában sincs pellengérre állítani a kormánykritikus véleményformálókat. Csupán azt állítom, hogy a mondandójuk akkor lehet hatásos, ha tudják, hogy miről beszélnek.