Médianapló

Médianapló - Mi rejlik a Korózs-ügy mögött?

2020. június 11. 10:22 - Zöldi László

A szocialista politikusok egyre kínosabban magyarázkodnak. Mondván, hogy Korózs Lajos az egyik legjobb szakpolitikus, bár elképzelhető, hogy ezúttal elmulasztotta a magát mentősnek kiadó asszonyság ellenőrzését, különben sem ő tehet a botrányról, a kommunikációs stáb tagjai is közreműködtek a kissé furcsa videó elkészítésében. Satöbbi. Ilyenkor azonban egyetlen szó a megoldás: „Benéztük.” Ezt megbocsátja a médiafogyasztó, a mellébeszélést nem.

Az MSZP nem először csúszott el a kommunikációs banánhéjon. 2013 őszén, a bajai időközi választás előtt élelmes fickók eljátszották, hogy mi van akkor, ha a Fidesz-jelölt pénzt és tűzifát ajánlana a helybéli romáknak. A jelenetet eljuttatták a szocialista pártközpontba, ahol azt hitték - vagy akarták hinni -, hogy a választópolgárok lefizetése valójában is megtörtént. A botrány nyomán leváltották a kommunikációs igazgató Déri Balázst, és lemondott a szóvivő Török Zsolt is.

Az utóbbi utódja lett az a Kunhalmi Ágnes, aki 2019 februárjában Bangóné Borbély Ildikóval együtt tiltakozott Kövér László házelnök vitavezetési gyakorlata ellen. Egy-egy papírlapot mutattak föl a kameráknak, rajta e mondat: „Képviselőkbe folytani a szót illendő?” Nagy visszhangot kiváltó vállalkozásukban nem is annyira az volt a meghökkentő, hogy rossz a helyesírásuk, hanem hogy a skandalumot az MSZP választmányi elnöke és a parlamenti frakció helyettes vezetője hozta össze. Nyilván egy kommunikációs terv szerves részeként és a kommunikációs stábban dolgozó szakemberek közreműködésével.

S most íme, itt a harmadik botrány, amelyet megint csak nem lehetett volna összekalapálni, összekovácsolni a kommunikációs stáb nélkül. Nem lepődnék meg, ha a belső vizsgálat nyomán ismét leváltanának egy-két embert a kommunikációs munkatársak közül, mert úgy rémlik, hogy ez az elintézés módja. Azon viszont meglepődnék, ha a pártvezetők azt a következtetést vonnák le, hogy az ilyen és ehhez hasonló „benézések” rendszerszintűek. Vagy abból fakadnak, hogy lebecsülik a kommunikációs stáb tagjait, és nem veszik figyelembe a szakmai tanácsaikat. Vagy pedig abból, hogy a kelleténél jobban bízzák magukat a kommunikációs stáb felkészültségére, esetleg a felkészületlenségére.

De a szocialista pártvezetőkön milyen alapon kérhetnénk számon a kommunikációs rendszer átfogó vizsgálatát? Elvégre sokkal jelentősebb ügyben, a 2010-es, a 2014-es és a 2018-as vereség után sem osztották meg velünk a tanulságokat.           

69 komment
süti beállítások módosítása