Médianapló

Médianapló - Jegyzetek az üzenőfalról

2020. június 06. 09:25 - Zöldi László

Az a bizonyos kommentelő, akinek a forintos kérdésére tegnap válaszoltam, a maga sajátságos modorában ezt is firtatta: „FB-posztok mint téma? Nevetséges.” Szerinte reggelenként azért böngészem a fészbukos üzenőfalat, hogy találjak témát a Médianapló számára. Hát, van benne valami.

A Parlament előtti tömegben, 1989. október 23-án határoztam el, hogy a nyilvánosság számára dokumentálom a közhangulatot. Azóta majd’ minden héten megjelenik egy összeállításom Lefülelt mondatok címmel. Az első éveket a hagyományos sajtóból való mondatok uralták, a kétezres évektől kezdett felzárkózni a digitális sajtó. A kérdésre adott válaszom pedig az, hogy például az idén a Facebook vezeti a listát 87 mondattal. A kormánypárti sajtóból a Magyar Rádió 19-cel vétette észre magát, a Magyar Nemzet 16-tal, a Miniszterelnök.hu 7-tel, a Mandiner.hu 6-tal, a Magyar Hírlap, az M1 és az InfoRádió 5-5-tel, az MTI, a Hír TV és a PestiSrácok.hu 4-4-gyel, a Mozgástér.blog és a Vasárnap.hu 3-3-mal, a Demokrata, az Origo.hu és a 888.hu 2-2-vel. A véletlen úgy hozta, hogy ez is 87, összesen.

Ha ez nem volna kielégítő válasz, akkor a miniszterelnök fészbukos üzenőfalának 650 ezer követője volt, a legutóbbi hetekben pedig a koronavírus-járvány miatt millió fölé emelkedett a számuk. S ha rajta kívül van bejelenteni- vagy bírálnivalója Deutsch Tamásnak, Kovács Zoltánnak, Németh Szilárdnak, Szijjártó Péternek, Varga Juditnak, ezt többnyire a fészbukon teszik meg. (Az ellenzéki politikusokat most nem sorolom fel.) Ami a publicistákat illeti, előnyös helyzetben vannak, akiknek sikerült státuszban lenni vagy maradni. A kiadóhivatalok ugyanis takarékoskodnak a honoráriummal, és csökkentették vagy meg is szüntették a külső szerzőknek szánt pénzeket.

Ez a kormány tevékenységét kritikusan értelmező szerkesztőségekben befelé fordulást eredményezett, nekem pedig föl kellett fedezni a közösségi oldalt, mint a publicisztika első számú műhelyét. Van közíró, aki kizárólag a fészbukon adja közre a jegyzeteit, és van, aki olykor más fórumon is. Megemlítek néhányat, akinek adok a véleményére. Bruck András, Föld S. Péter, Gábor György, Hell István, Hollósi Zsolt, Jámbor András, Lévai Júlia, Porcsin Zsolt, Révbíró Tamás, Somogyi Zoltán, Szekeres István, Szombathy Pál, Szele Tamás, Tamás Ervin, Vásárhelyi Mária, Veress Jenő. Ha a modortalan kommentelő olvasná őket reggelente, talán nem is tartaná annyira nevetségesnek azokat a fránya FB-posztokat.

 

Tíz mondat a Facebookról

 

A magyar választási kampányban mi a választást javarészt a kontrollálhatatlan interneten és a Facebookon nyertük meg. (Orbán Viktor miniszterelnök, Magyar Nemzet, 2011. január 22.)

A Facebook kommunista közösségi oldal lett sajnos. (Orbán Viktor miniszterelnök, Facebook.com, 2018. március 16.)

Orbán kiakadt a Facebookra, amit a Facebookon jelentett be. (Kovács István újságíró, Zoom.hu, 2018. március 22.)

A Fidesz országosan jelentkező problémája a Facebook. (Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, ATV, 2018. október 16.)

Az, hogy egyáltalán létezik még az ellenzék, javarészt a Facebooknak köszönhető. (Ceglédi Zoltán politológus, 168 Óra, 2019. április 18.)

Nem lehet Facebook-oldal nélkül politizálni. (Cseh Katalin Momentum-politikus, Népszava, 2019. április 24.)

Remélem, Varga Judit igazságügyi miniszter megtalálja a jogi megoldást Zuckerberg úr vállalatának megrendszabályozásához. (Apáti Bence publicista, Magyar Nemzet, 2019. augusztus 17.)

A Facebook csak egy eszköz. Nem misztifikálnám túl. (Kósa Lajos Fidesz-politikus, Heti TV, 2019. december 3.)

Ma a kormány legnagyobb ellenfele a Facebook. (Vásárhelyi Mária szociológus, HírKlikk.hu, 2020. március 21.)

Fontos fejlemény, hogy felállításra került a Facebook Felügyelőbizottsága. (Varga Judit igazságügyi miniszter, Facebook.com, 2020. június 2.)

 

1 komment
süti beállítások módosítása