Médianapló

Médianapló - Mennyire lesz irodalmi a Jelen?

2020. május 27. 08:59 - Zöldi László

Holnap új hetilappal bővül a hazai kínálat. 9000 példányban jelenik meg a Jelen, a 168 Óra szerkesztőségéből távozott öt újságíró vállalkozása. A főszerkesztő Lakner Zoltán lesz, aki a szociológiából érkezett a sajtóba. A Népszava interjút készített vele, és a mai számban azt fejtegette, hogy hiányzik belőlük a nosztalgikus érzés. Nem a 168 Óra hagyományát akarják tovább vinni, hanem abból indulnak ki, hogy „a propaganda mögötti valóságra is van igény”.

Az akkori pénztelenségből a mostani pénztelenségbe jutottak tehát. Az idézett megjegyzés azt sejteti, hogy sokallták egy vallási közösség beleszólását a patinás hetilap irányvonalába. S mert Lakner szemléletéből telik arra, hogy távol tartsa magát és kollégáit a politikai szervezetektől, a Jelen könnyen légüres térbe kerülhet. Volt már hasonló élményben részem. A kilencvenes évek elején olyan hetilapot szerkesztettem, amelyet egy magánvállalkozó működtetett. A pénz, amit adott, a jóllakáshoz kevés volt, az éhenhaláshoz sok. Egy feltörekvő párt megvásárolta a céget, és megindult a küzdelem, vajon melyik platform kaparintsa meg az irányítást. A pártelnök megunta a tülekedést - magának akarta ugyanis az újságot -, és beszüntette a támogatást. 7600 előfizetővel hagytuk félbe a vállalkozást.

Akkoriban még nem volt digitális sajtó, manapság viszont többen olvassák, mint a hagyományos sajtót. Lakner Zoltán ki is fejti az interjúban, hogy a jövő héttől megjelenő online változat fizetős lesz, ám ezért az olvasók olyan tartalmat is kapnak, amelyet nem találhatnak meg a papírra nyomtatott újságban. Ez érdeklődőként nincs ellenemre, bár egy olvasói tapasztalatot megosztanék az új hetilap alapítóival. Az ingyenes hvg.hu és a fizetős hvg360 van már annyira tájékoztató és szemléletformáló jellegű, hogy lemondtam a papírra nyomtatott HVG-ről. A Mandiner.hu sokoldalú másodközlő tevékenységével pedig nálam legalábbis nem vette föl a versenyt a néhány hónapja lapozható Mandiner hetilap.

Még egy megjegyzés a címhez. Immár a huszadik évfolyamát tapossa az Irodalmi Jelen. Aradon szerkesztik, de eljut hozzánk is. A folyóirat előszeretettel fedez föl pályakezdő írókat, költőket, kritikusokat. Tartalmilag aligha ütközik a holnap debütáló Jelennel, a sors iróniája lehet azonban, hogy Laknerék számára figyelemre méltó kitörési lehetőség kínálkozik: a literátus újságírás felkarolása. A nem is olyan régen még általuk szerkesztett 168 Óránál irodalmibb Jelen.    

komment
süti beállítások módosítása