Médianapló

Médianapló - Kásler doktort miért hosszabbították meg Bicskéig?

2020. május 23. 10:08 - Zöldi László

Nincs unalmasabb, mint értelmezni a miniszterelnök pénteki rádióinterjúit. Mindig találunk benne olyan mozzanatot, amelyet kivesézhetünk, megcsócsálhatunk. S miközben ízekre szedjük, vajon mit is akart mondani országunk első embere, mi rejlik az idézett kijelentése mögött, ellenállhatatlan kényszert érzünk, hogy országgá-világgá kürtöljük a véleményünket. Eme önkritikus felütéssel hozom szóba, hogy tegnap reggel a Magyar Rádióban Orbán Viktor közölte: ”Kásler miniszter úr érdemei történelmiek.”

Azóta leginkább az fogalmazódott meg a nyilvánosság fórumain, hogy az ellenzékkel szemben megvédte a neves onkológust. Csak azért se válik meg most tőle, holott majd’ minden szempont arra ösztökélné, hogy új válságkezelőt keressen az emberminisztérium élére. Bizonyára van ebben némi igazság, mégis az a benyomásom, hogy néhány hónap múlva érdemei elismerése mellett menti majd föl Kásler doktort, és arra hivatkozik, hogy a koronavírus-válság „sikeres” kezelése után olyan menedzsert keresne, aki lendületet kölcsönöz a magyar egészségügynek, esetleg már egy szűkített (népjóléti) tárca élén.

Megítélésem szerint a tegnap reggeli kijelentés volt a selyemzsinór, a metafora talán még sejteti is a súlyos Covid-fertőzöttek oxigénhiányos állapotát. Aligha véletlenül állapította meg Rangos Katalin az ATV stúdiójában, néhány órával a kipécézett mondat elhangzása után: „Kásler Miklós meg van hosszabbítva Bicskéig.” Szellemes megállapítás. Föl is venném a szállóigék gyűjteményébe, ha nem volna félő, hogy az utókori olvasónak értelmezési gondja lesz vele. El kéne magyarázni neki, hogy idestova fél évtizede Orbán Viktor felavatta Felcsút új óvodáját. Már híre ment a kisvasút ötletének, és az ellenzék berzenkedett ellene. A lokálpatrióta miniszterelnök ekkor mondta ki: ha nagyon ugrál az a fránya ellenzék, az alcsútdobozi arborétumig kiépítendő, mindössze 8 kilométernyi vasútvonalat ő bizony meghosszabbítja a környék központjáig, Bicskéig.

Az okfejtés nevetésbe fulladt a helyszínen, a folytatást pedig e bejegyzés olvasója már a mellékelt dokumentációból tudhatja meg. A hetyke kijelentés szájról szájra, kávéházról presszóra, szerkesztőségről redakcióra terjedt. A bicskézés különféle témák és emberek ürügyén hangzott el, és egyre inkább árulkodott arról, hogy él köztünk egy ember, akinek módjában áll, hogy megvalósítsa a gyermekkori vágyait. Fogalmazhatnám úgy is, hogy a kisvasút a teljhatalom mértékegysége.

 

Tíz mondat a meghosszabbításról

 

Ha támadják a kisvasutat, akkor meg kell hosszabbítani Bicskéig, és ha akkor is támadják, akkor meg Lovasberényig. (Orbán Viktor miniszterelnök, Magyar Távirati Iroda, 2015. november 7.)

Mivel a felcsúti kisvasút az 1898 és 1979 között utasokat szállító Bicske-Székesfehérvár vasútvonal egy rövid szakaszának helyén épült, az az ötlet nem meglepő, hogy északra, Bicskéig hosszabbítsák meg. (Tevan Imre közlekedési újságíró, Origo.hu, 2015. november 23.)

A vonal meghosszabbítása most már szinte elkerülhetetlen, hogy ne legyen kidobott pénz, amit ráköltöttek. (Zsuppán András újságíró, Válasz.hu, 2016. július 2.)

Ha Rogánt tovább támadják, Orbán meghosszabbítja Vlagyivosztokig. (Farkasházy Tivadar újságíró, ATV, 2016. november 30.)

A 3-as metró meghosszabbítása nagyjából annyiba kerül, mint Orbán Viktor dolgozószobája a karmelita kolostorban. (Karácsony Gergely budapesti főpolgármester-jelölt, Facebook.com, 2019. július 20.)

Bár korábban abszurd viccek csattanójaként már felmerült a felcsúti kisvasút meghosszabbítása, úgy fest, mégis megvalósítják az ötletet. (Varju László DK-politikus, dkp.hu, 2019. július 9.)

A felcsúti akadémiát és az alcsútdobozi arborétumot összekötő kisvasút az, aminek Bicskéig történő meghosszabbítását Orbán Viktor megígérte, vagy inkább megfenyegette vele a projekt kritikusait. (Jandó Zoltán újságíró, G7.hu, 2020. január 24.)

A rendkívüli jogrend határozatlan idejű meghosszabbítása olyan biankó csekk lenne a kormány számára, amiről mindig is ábrándozott. (Hardy Mihály újságíró, Klubrádió, 2020. március 21.)

Ha az ellenzék követeli Kásler lemondását, akkor Orbán meghosszabbítja Bicskéig. (Simon András műsorvezető, ATV, 2020. május 6.)

Kásler Miklós meg van hosszabbítva Bicskéig. (Rangos Katalin újságíró, ATV, 2020. május 22.)         

 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr3415713416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csulla 2020.05.23. 18:06:50

Természetes,hogy minél szervilisebb egy nyomoronc annál "kedvesebb" a nagy koronás faxnak!

Drizari 2020.05.23. 19:50:31

Tisztelt Zöldi úr. Érdekelne a véleménye az alábbi videóról, aminek tartalma most látható/hallható először annak ellenére, hogy 1994-ben készítette Juszt László.

www.youtube.com/watch?v=3wEJWnrLVGc

A második részt május 28-án nézhetjük.

Zöldi László 2020.05.23. 20:24:03

@Drizari: Úgy gondolja, hogy a véleményemnek helye volna a Médianaplóban? Vagy csak nézzem meg, és telefonon számoljak be róla?

Rodney_2 2020.05.24. 01:41:22

@Drizari: Nagyon érdekes volt, köszi :)

ebella 2020.05.24. 07:39:54

Szánalmas az Orbán viselkedése, de láthatóan bejön, elsősorban a vidéki tanulatlan kisegzisztenciákna, akik a szavazók bő negyedét kiteszik. A kliensek meg persze, hogy rá szavaznak és ez neki éppen elég. Nem is akar normális értelmiségiként viselkedni, ahogy egy tanult emberhez illene. Akkor elvesztené azt a réteget, ami hatalmon tartja.

Maresi 2020.05.24. 20:39:38

Az az ember, a miniszter... az orvosdoktor? Koszos körömmel, nikotinfoltokkal? Eléggé szégyenletes még Bicskéig is. Orbán rászólhatott volna, hogy mosson kezet, kefélje ki a körmeit. De ha nem, hát nem. Marad gyógyításra a tízparancsolat és a magyarságkutatás.