Médianapló

Médianapló - Kunhalmi Ágnes megint elszólta magát?

2020. május 20. 10:01 - Zöldi László

A magyar szocialisták egyik arcát rég nem láttam. Úgy tűnik fel, mintha a sorozatos bakik után a pártja visszavonta volna az első vonalból. Vagy csak mellőztem a megnyilvánulásait, nehogy a fülem hallatára mondjon ki olyasmit, ami aligha használ az amúgy is légüres térben lévő ellenzéknek? Félő, hogy nem voltam elég körültekintő, mert tegnap este a szemem elé került.

Az ATV stúdiójában értelmezte a koronavírus-járványt. A műsorvezető azzal szembesítette, hogy a Fidesz szerint „a baloldal csak akadályozta a védekezést”. Erre mondta Kunhalmi Ágnes: „A papagájkommandóval szemben ugyanezt a papagájkommandót kell hangsúlyozni.” Azóta is tűnődöm, hogy amit az élő adás hevében kiejtett a száján, valójában mit is jelent. A papagájkommandó ugyebár gyakori kifejezés. Az ellenzéki nyilvánosságban ama kommunikációs módszert jelenti, amely már propagandának is nevezhető. Az ország első embere mond valamit, ez továbbrezeg a nyilvánosság általa befolyásolt fórumain, a kormánypárti publicisták névvel vállalják, a beosztott újságírók pedig addig ismételgetik, amíg a névtelen kommentelők (trollok) hozzászólásaiban hivatkozási alappá nem kristályosodik.

Esetünkben az a mondat, hogy „az ellenzék a vírusnak szurkol”. Ebben az összefüggésben vajon azt jelenti a Kunhalmi-féle mondat, hogy a nyilvánosság ama fórumain, amelyek a kormány tevékenységét kritikával értelmezik, föl kell hívni a figyelmet a kormányzati papagájkommandó tevékenységére? Arra, hogy az évi 80 milliárd forintból kistafírozott közszolgálati médiumok és az 50 milliárd forintból működtetett Rogán-féle propaganda-minisztérium zökkenőmentesen egymáshoz kapcsolódva lehetetlenítik el a válság idején bénázó ellenzéki pártokat?

Vagy azt jelenti, hogy az ellenzéki pártoknak egyesíteni kellene a fórumaikat? A kormányzathoz hasonlóan az ellenzéki hangvételű szerkesztőségekből olyan agitatív hálózatot kéne szervezni, amely papagájkommandó módjára árasztja a kampánycélra alkalmas szlogeneket? Az egyik lehetőség riasztóbb, mint a másik, és logikailag nincs sokkal több magyarázat. Ha csak az nem, hogy Kunhalmi Ágnes megint az élő adás áldozata lett. A közéleti személyiségek ugyanis, akik a rádió- vagy tévéstúdióban rögtönözve fogalmaznak, ki vannak téve a veszélynek, hogy nem azt mondják, amit akartak volna mondani.

A szocialista politikus eddigi, viszonylag rövid pályafutása alatt sokszor bizonyította, hogy hajlamos az elszólásokra. Talán nem kéne erőltetni, hogy még nagyobb rutinra tehessen szert bennük.

 

Tíz mondat Kunhalmi Ágnestől

 

Nem, nem. Egyébként igen. (Mozgó Világ, 2014/11.)

Hideg vizet tudunk biztosítani a civileknek. (A menekültekről, ATV, 2015. július 15.)

Minden pöcs a miniszterelnök úr asztalán fog kikötni. (A Pedagógiai Önértékelési Csoport jelentéseiről, ATV, 2015. szeptember 29.)

A CEU magyar hungarikum. (ATV, 2017. április 12.)

Egy szegény öregemberrel kiplakátolják az országot. (Soros Györgyről, a világ 33. leggazdagabb üzletemberéről, ATV, 2017. július 12.)

Nem tudok olyan jól írni, mint beszélni. (ATV, 2018. február 14.)

Általában nem szoktam olyasmit mondani, amitől leszakad a plafon. (ATV, 2018. március 7.)

Képviselőkbe folytani a szót illendő? (Hír TV, 2019. február 18.)

A cápa nem fog tudni hínárt enni. (ATV, 2019. december 9.)

A német tőkének lényegében ki van nyalva a valaga. (ATV, 2020. február 11.)

33 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr4015709104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kabai Domokos Lajos · www.bekialtas.blogspot.hu 2020.05.20. 16:15:41

Egyre ritkábban nézem az ATV Egyenes beszéd adásait. Kapcsolgatok a külföldi adók, s az ATV-interjúk között, hogy hátha felbukkan egy-egy távolságtartó elemző. Néha előfordul. De nem igazán vagyok kíváncsi a pártok képviselőinek részkérdéseket taglaló izgatott monológjaira, miközben az istennek sem akarnak kivonulni a házból, s igen távol állnak attól, hogy közös árnyékkormányt működtessenek a negyedik köztársaság megteremtése érdeklében. Tegnap este Kunhalmit is csak addig hallgattam, amíg a karcolatban is szereplő zavaros mondatot kimondta, s ez a beszélgetés legelején volt... #

morph on deer 2020.05.20. 19:09:41

Aranyos, hát nem?
A nejemet konkrétan Disney Hófehérkéjére emlékezteti.

Mindenesetre, - legalább is mostanáig, - még nem alapított birkózóakadémiát Szerbiában, amivel nagyságrendekkel veri a pacalarcú, disznósajt-agyú fideszes potentátot!
Szóval nálam bármelyik esős napon Kunhalmi, hands down!

konrada 2020.05.21. 09:11:54

Ezzel meg mi a baj?
Az, hogy kimondta azt az igazságot, ami régóta gyakorlat, és mindenki tud:
Mindkét oldal papagáj-kommandót használ igazságuk terítésére.

(...persze az igaz, őszinteség és a politikusi mivolt nem fér meg egymással, az tény.
...de egy - magát valamennyire függetlennek, és tárgyilagosnak tartó - újságírónak nem szabadna problémát jelenteni, ha valaki kimondja az igazat, főleg javaslatokat tenni arra, hogy hallgattassák el a kotnyelest!;))

Zöldi László 2020.05.21. 11:05:55

@konrada: Ön igaz mondatnak nevezte Kunhalmi Ágnes megnyilvánulását, Kabai Domokos Lajos zavarosnak. Az utóbbi jelző számomra hitelesebb: Ezt - remélem - a mellékelt dokumentáció is igazolja.

konrada 2020.05.21. 11:35:46

@Zöldi László:
...persze hogy zavaros. Ő politikus, és mint ilyen, nem nagyon gyakorlott az igazság kimondásában.

...szóval a kettő - igaz és a zavaros - nem zárja ki egymást.
(Illetve csak akkor, ha az igazság zavaró(s)!;))

szugera bácsi 2020.05.21. 17:12:57

Kis komenista Kleopátra.:)

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2020.05.21. 17:18:30

Ő amolyan szexbomba, nem feladata értelmesen beszélni, hanem csak ide-oda járkálni, kccsesen mozogva..

szugera bácsi 2020.05.21. 17:21:37

Buta hibái mellett rendkívül modoros tud lenni. Néha az az érzésem, hogy a egy közepes, noname színésznőcskét transzportáltak a 30-as évek magyar filmgyártásából a szocialisták.
Miért nincs egy okos -vagy legalább annak tűnő-nő a baloldalon?
Kunhalmi, Demeter, Vadai..Szörnyű!

Míg a kormányoldalon: Varga, Novák, Szentkirályi

Zongorázni lehetne a különbséget!

enrikokaruszo 2020.05.21. 18:10:55

a dk+szoci célközönséget nem hegedüléssel lehet megvenni
Ilyen libák kellenek, meg heves tramplik
látod anyukám olyanok mint mink:)

Komlósfecskés 2020.05.21. 18:16:00

Nyirő József helyett meg Nyírő Gyula!

Lívia Fenyves 2020.05.21. 18:50:13

Jobb lenne, ha szardarabnak nevezné az újsáírókat, köztük Zöldi Lászlót, mint ami a HÍR TV-n divatos!!!??? A Különbségeket a két női tábor között tényleg lehet zongorázni, de nem a fidesznyikek javára!

Európai téridő 2020.05.21. 19:06:36

@morph on deer: Engem meg időnként Szörnyella de Frászra...

Scott Tenorman Must Die 2020.05.21. 19:34:58

@Lívia Fenyves: az biztos, senki nem tud olyan kiválóan ajtónak szaladni, mint Ági

Budapest a kutyaszar városa 2020.05.21. 20:47:11

Kunhalmi jól látja a lényeget és mint vidéki születésű egyén ezt ízesen meg is fogalmazza. A posztíró által említett esetben inkább arra utalt, hogy a narancsragacs bűnbanda ellen a saját fegyverét kéne használni : a papagájkommandót, vagyis a folyamatos sulykolást. Bár sajnos ebben a gyalázatos, fehérterror-putyinista diktatúrában kevés lehetősége van erre az ellenzéknek.

hittheroadjack 2020.05.21. 20:55:41

@konrada: csakhogy ebben a pillanatnyi őszinteségi rohamában a művésznő nyilvánvalóvá tette, ha kormányon lenne a pártja, ugyanazokat a tömeg motiváló módszereket alkalmazná a hatalom birtoklása céljából. A szocik megmutassák a hatalomhoz való viszonyukat a történelem folyamán, más ismerjük őket, mint a rossz pénzt. Nem kérünk többé szocialistákból.

apro_marosan_petergabor 2020.05.21. 21:21:34

Ez a nő butább és primitívebb a szoci átlagnál, de azért Bangóné is versenyben van.

usernev 2020.05.21. 22:26:42

Ahogy nézem, a kritikusok is hadilábon állnak a magyar nyelvvel! :)

Az EU a népek börtöne 2020.05.21. 23:03:45

Kunhalmi bal szemöldökét a 3 réteg festék súlya sem birja visszahúzni a a helyére. Ez ott a homlok közepén valami titkos jeladás, hogy "én baloldali vagyok"? Hogy mit beszél, arra úgysem érdemes odafigyelni, még a többieknél is butább.

élhetetlen 2020.05.21. 23:04:08

“és logikailag nincs sokkal több magyarázat”. Ha sokkal több nincs is, de azért van. Ha a kormányoldal harmincadszor mond valamit, arra harmincszor is ugyanazt lehet csak válaszolni. Így is értelmezhető. Pl. A Pesti úton történtekért Karácsony a felelős. Erre csak azt lehet válaszolni, sokadszorra is, papagáj módjára, hogy a kormány küldte vissza a kórházakból az időseket ellenőrzés nélkül. Ha harmincszor mást válaszoltak volna, akkor joggal mondhatnád, hogy zagyválnak. (Abba ne menjünk bele, hogy a kormánynak rendelkezésére álltak kollégiumok, sőt azt olvastam, hogy szállodákat is béreltek karanténnak, oda is vihették volna az időseket, aztán, ha veszélytelenek, akkor az otthonba. Egy teltházas, zömmel háromágyas szobákból álló helyen nem lehet csak úgy 50 egyágyas, karanténnak való részt kialakítani).
A tíz mondatról. Nem tudok végigmenni rajta, mert nem gyűjtöm az általad hivatkozott cikkeket, adásokat, de egy dologban biztos vagyok, nem Kunhalmi Ágnes adta a Pedagógiai Önértékelési Csoportnak a nevet, az, hogy PÖCSöt mondott PÖCS jelentés helyett, nem változat a lényegen. Ez csak baki, nem hiba. És, ez már csak kérdés. Úgy tűnik, hogy az ATV tv. Élőszóban mondta ly-nal a fojtani szót? Vagy hogy?
Az tény, hogy Fidesz közeli emberek tudnak egyszerűen, világosan fogalmazni. Kedvenc példám Mészáros Lőrinc, nem idézem, de valahogy így hangzott: Viktor mondta, hogy van ott egy húsüzem, menjek le, vegyem meg. Ez egyértelmű, baki nélküli mondat.

Világít a torony 2020.05.21. 23:26:03

Úgy érzem, a szerzőnek valamilyen homályos okból kicsit likra tetszett futnia. Vagyis nagyon. No meg csúnya dolog a kontextusaikból kiragadott mondatokkal manipulálni az erre nagyon is fogékony nagyérdeműt! Még tovább futva a kört. A hideg vizes szösszeneten kívül, mely mondatok verték a biztosítékot? Megbeszéljük?
Ezzel pl. mi a baj?
"Minden pöcs a miniszterelnök úr asztalán fog kikötni. (A Pedagógiai Önértékelési Csoport jelentéseiről, ATV, 2015. szeptember 29.)" Kisbetűvel mondta? Biztos? Mondhatta volna, hogy az a sok faßság, mind ...., nem?
Na és ezzel?
A cápa nem fog tudni hínárt enni. (ATV, 2019. december 9.)"
Elmés megállapítás egy helyzet résztvevőjére!
Ezt sem vágom:
"A német tőkének lényegében ki van nyalva a valaga. (ATV, 2020. február 11.)"
Melyik része az elszólás? A nyerseségén kívül, mi az ami ennyire kiborította?
Ez a poszt mintha jeles példája lenne a tátott szájjal, abba a bizonyos erdőbe futásnak.
Gyanítom, hogy politikusnő az itt kritikákkal élőket face to face, simán bedarálná. Bátorság emberek, itt senkinek nem tud ártani!

consul 2020.05.21. 23:36:57

@Világít a torony: A legjobb alakítása kimaradt: a spicces elő-szilveszteri vihorászás.

Flankerr 2020.05.22. 00:15:29

@szugera bácsi: "Míg a kormányoldalon: Varga, Novák, Szentkirályi

Zongorázni lehetne a különbséget! "

Köszönöm, nagyon rég röhögtem ekkorát :D

midnightcoder2 2020.05.22. 07:19:14

@Budapest a kutyaszar városa: Kunhalmi nem ízesen fogalmazott, hanem hibásan. És nem azért mert vidéki, hanem azért mert buta. A vidékiek is meg tudnak helyesen fogalmazni egy összetett mondatot. Ez a csaj szerintem kimondottan a női kvóta eredménye. Azért van ott, mert az MSZP-ben a politikusnők között még mindig ő volt a legkevésbé alkalmatlan.

blaubner 2020.05.22. 09:49:03

ráadásul végig feszülten frusztrált volt, ami sose kelt jó benyomást.
a baloldalnak semmilyen média (vagy tágabban: kommunikációs) stratégiája nincsen, folyamatosan defenzív pozíciót vesznek fel, képtelenek bármilyen módon kommunikációs kezdeményezéseket indítani, ez jól látszódott a vírushelyzet alatt is. karácsonyt is beleértve.

Világít a torony 2020.05.22. 10:23:07

@consul: Még mindig gusztusosabb, mint egynémely Tompika alakítás.Kiflicsücsök szenatorina is megelőzi simán, ám most a felsorolt, valahonnan a környezetéből kiragadott 10 mondatról van szó. És nem azért mert Kunhalmi, hanem azért mert bárkit be lehet égetni, vádolni stb. a szövegkörnyezetéből önkényesen kiszemezgetett töredékekkel. Ugye? Amúgy pedig, neked személy szerint mi bajod a cápás hasonlattal pl.?

karit 2020.05.22. 10:59:16

A nyolcadik mondatot a Hírtévében biztos elipszilonnal mondta?

Zöldi László 2020.05.22. 11:05:39

@karit: A magyar nemzet sorsára kiható kérdést fogalmazott meg, de talán elkerülte figyelmét az összeállítás címe: "Tíz mondat Kunhalmi Ágnestől".

Kunhalmi Nelymar 2020.05.22. 14:04:29

@karit: "A nyolcadik mondatot a Hírtévében biztos elipszilonnal mondta? "

Nem, ő leírta. Minden tévécsatorna híradójában látható volt, a posztoló itt valamiért a Hír TV-t nevezi meg.

Zöldi László 2020.05.22. 14:10:47

@Kunhalmi Nelymar: Mindig azt adom meg forrásként, amiben láttam, hallottam, olvastam. Akkor épp a Hír TV-ben láttam.