Médianapló

Médianapló - Mennyit ér a digitális megosztás?

2020. május 14. 10:34 - Zöldi László

A gyulai ügy élénk visszhangot keltett a nyilvánosság fórumain. A kormánypárti sajtóban nem is titkolt kajánsággal adták közre, az ellenzékiben aggódva. A hatósági vegzálás egy fészbukos bejegyzéssel hozható összefüggésbe. 

A gyulai Fidesz-szervezet volt elnöke, a Momentum jelenlegi pártoló tagja Hadházy Ákos ellenzéki politikus álláspontját osztotta meg a digitális ismerőseivel. Mármint a sajátjaival. Ezt azért hangsúlyozom, mert egy bíró újságcikkben fejtette ki, hogy ha valaki bejegyzést tesz föl a közösségi üzenőfalára, akkor nem ad felhatalmazást a korlátlan közlésre. Írását legföljebb azok oszthatják meg, akik a digitális ismerősei közé tartoznak. Hadházy honatya közösségi oldalát 97865-en követik, és ha a gyulai úr is közéjük tartozik, a rendőrök inkább csak mások elrettentésére vehették elő. A sajtóhírek azonban arról is árulkodnak, hogy a házkutatásnak volt még egy oka. A házigazda az ellenzéki politikus bejegyzéséhez fűzte, hogy a helybéli kórházban sok ágyat ürítettek ki.

Számot is írt, amit azért nem ismétlek meg, mert akkor talán én is rémhírt terjesztenék. Ezzel akadályoznám a járvány elleni védelmet, ez pedig a módosított büntető törvénykönyv szerint egy és öt év közti börtönbüntetéssel kecsegtet. Nem kellett ahhoz a járvány és a Btk szigorítása, hogy az ilyesmi bekövetkezzék. A tatai, egyébként kormánypárti polgármester néhány éve zokon vette, hogy egy helybéli megosztotta ama fészbukos bejegyzést, amely egy műemlék-ház elkótyavetyélését tette szóvá. A megosztó hozzá is fűzte a véleményét, és némi hercehurca után tízezer forintot kellett fizetnie.

Vajon azért-e, mert illetéktelenül osztotta meg a bejegyzést, vagy azért, mert a saját véleményét is kifejtette? Az ügye mindenesetre kísértetiesen hasonlít a gyulaira. A Facebook-bejegyzések megosztása, illetve kommentelése miatt a járvány előtt 19 netezőt fényképeztek le elő- és oldalnézetből, ráadásul ujjlenyomatot is vettek tőlük. Még nem csukták le, de már rabosították őket. Azóta úgy változott a helyzet, hogy a kormányzat rendkívüli felhatalmazást kapott az országgyűlési többségtől, és a büntető törvénykönyv módosítása olyan lazára sikeredett, hogy a kormány válságkezelő tevékenységét kritikával illetők aligha ússzák meg tízezer forintnyi büntetéssel.

A mostani nyilvánosságban a gyulai mellett van már egy szerencsi ügyünk is. A jelek pedig arra utalnak, hogy mindig akad majd följelentő, aki rémhír-terjesztést lát a bíráló megnyilvánulásokban.    

4 komment
süti beállítások módosítása