Médianapló

Médianapló - A nap duplán firtatott hírei

2020. április 02. 10:27 - Zöldi László

Lampé Ágnes kulturált, felkészült újságíró. Korábbi munkahelyén, a 168 Órában jó interjúkat készített, most pedig megosztja az energiáját a Klubrádió és az ATV között. Az utóbbiban látjuk is. Ha feltűnik a képernyőn, a nagyanyját látom benne, aki a múlt század ötvenes-hatvanas éveiben vasárnap délelőttönként megjelent a debreceni Zöldi-cukrászdában, és a családi ebédhez rezgő húsú krémest, Ischlert és Linzert vásárolt. Bizonyára ezzel magyarázható, hogy az unoka munkáját rokonszenvvel figyelem.

A legutóbbi napokban például azt vettem észre, hogy ugyanabban a műsorban kétszer is kiszúrtak vele. A nap híre című adást vezette, melybe meghívták beszélgetőpartnernek Somos Andrást is. A szintén tájékozott újságíró, máskülönben az ATV belső munkatársa először még elnézést kért, hogy ő is kérdez a két politikus vendégtől. Tegnap azonban, másodjára már bocsánatot sem kért. Előállt egy teóriával, és hátat fordítva a műsorvezetőnek, arccal a két politikus felé fordulva firtatta, miként vélekednek az elképzeléséről. Szegény műsorvezető arcát nem mutatta a kamera, de nem hallottam, hogy helyére tette volna a „tartalékos” műsorvezetőt.

A jelenség elő-előfordult máskor is. Gyakran, ha Vágó Istvánt, a Demokratikus Koalíció politikusát, a hajdan műveltségi vetélkedőket vezető tévést hívják meg beszélgetni. Ritkábban, ha Somos Andrást. Őket sem akarom bántani persze, mert aligha tehetnek arról, hogy éveken át műsorvezetőnek képezték ki őket. Vagyis arra, hogy kérdezzék, és szükség esetén moderálják (kordában tartsák) a vendégeket. De ha őket is vendégnek hívják, akkor nem képesek kilépni a begyakorlott szerepkörükből, és akarva-akaratlanul kínos helyzetbe hozzák a műsor kijelölt vezetőjét. Aki aztán vagy beszól nekik, vagy egy ironikus félmondattal a helyükre teszi őket, vagy lenyeli a békát, és úgy tesz, mintha észre sem venné az üzemzavart. (Épp elég, ha mi, nézők észrevesszük.)

A jelenséget nem azért hozom szóba, mert igazságot szeretnék szolgáltatni Lampé Ágnesnek. Ő talán levonja a tanulságot, és legközelebb megvétózza, ha a nyakára akarnak ültetni egy másik műsorvezetőt. Csupán azon tűnődöm, hogy ilyenkor, koronavírus-járvány vagy bármilyen más válság idején a szerkesztők miért nem válogatják meg a stúdióba hívott vendégeket. A kérdezők megduplázása ugyanis szétveri a beszélgetős műsort, ráadásul csökkenti a nyilvánosság fórumain elhangzott vélemények és információk értékét.      

2 komment
süti beállítások módosítása