Médianapló

Médianapló - Akik maszkban varrnak maszkot

2020. március 28. 09:36 - Zöldi László

Korunk jelképe a szájmaszk. Közéleti vitáink tárgya is. Vajon megóv-e bennünket attól a fránya koronavírustól? Kell? Nem kell? Hasznos? Fölösleges? Mennyi van belőle? Ami van belőle, sok-e vagy kevés?

Az érdeklődésre jellemző, hogy a Magyar Hang című hetilap tegnapi számában egyfelvonásos dramolett is jelent meg róla. A Magyar Rádióban pedig a miniszterelnökkel interjúkat készítő műsorvezető tegnap reggel kijelentette: „Beindult Magyarországon a maszkok gyártása.” Ez adta az ötletet, hogy a megyei sajtóban utánanézzek a népi kezdeményezéseknek. Feltűnt, hogy ahol írtak az önkéntes munkára vállalkozó asszonyokról, és fényképet is közöltek róluk, a helybéli nők maszkot viselve hajoltak a sokféle színben pompázó anyag fölé, hogy kiszabják vagy megvarrják a száj elé helyezhető textíliát.

Az észak-magyarországi, Hernád folyó menti Méra 1727 lelkes falu. A polgármester ezer maszkot rendelt, de csak 35 érkezett, darabjáért 635 forintért. Átállította a varrodát, és 1200 szájmaszk már el is készült. A Balatonfüred melletti Csopakról (1759 lakos) csak annyi jelent meg, hogy a varroda szintén átállt a maszkok gyártására. A közelben lévő Nagyvázsonyról (1751 lakos) pedig az, hogy a varrónőknek besegít egy füredi mosoda is. A zalai és 809 lelkes Bázakerettyén úgy döntöttek, hogy minden lakos két szájmaszkot kap. 10 önkéntes naponta 40-50 darab elkészítésére képes. Az ugyancsak zalai Lispeszentadorján (283) asszonyai egyelőre csak a helybélieknek készítenek maszkokat.

Az ország másik végében, a borsodi Cserépfalun (1017) először a 65 felettieket látták el szájmaszkkal, a fiatalabbak csak utána kerülnek majd sorra, bár kivétel nélkül mindegyik. A bihari Berettyóújfalut 14890-en lakják, és az egyik önkormányzati céget állították át. Egyelőre a 65 felettiek és a városi intézmények dolgozóit jutottak maszkhoz. Egy Fejér megyei falu asszonyairól eme aláírással jelent meg fénykép a székesfehérvári újságban: „A 2200 lelkes Pázmándon 2200 maszkot készítettek.” A nyugat-dunántúli Vasvár (4171) arról nevezetes, hogy az önkéntesek két szabvány alapján dolgoztak, és „az anyagválasztásban szakemberek segítségét kérték”.

Csupán a lassanként mögöttünk hagyott hét eseményeiből szemelgettem. Talán kiderült belőlük, hogy az ország különböző részein nem várják a külföldről érkező és bizonyára formatervezett, rétegezett szájmaszkokat. Önellátásra rendezkedtek be, és kezdik figyelembe venni a járvány-szakemberek szempontjait is.

1 komment
süti beállítások módosítása