Médianapló

Médianapló - Mihez kezdjünk a lakásba szorult kisdiákokkal?

2020. március 22. 10:19 - Zöldi László

Végre megszólalt a digitális tartalomfejlesztésért felelős kormánybiztos. Főnöke, a miniszterelnök március 13-án, pénteken este negyed tízkor jelentette be, hogy hétfő reggeltől bezárja az iskolákat. Czunyiné Dr. Bertalan Judit pedig egy hét múlva állt szóba a Népszava munkatársával. Az újságíró úgy jellemezte, hogy „megtörte a csendet”. Czunyiné felsorolta, hogy az oktatási kormányzat hány számítógépet bocsátott az iskolák rendelkezésére, és hogy milyen digitális programok tölthetőek le.

Voltaképpen imponáló számokat említett, csakhogy bezárták az iskolákat, és a legtöbb helyen szüneteltetik tevékenységüket a könyvtárak meg a közösségi házak is. A hatalmon lévők nem számítottak arra, hogy a gyerekek otthon csücsülnek. Aligha véletlen, hogy a Népszava március 21-i (tegnapi) számában megszólalt Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke is. Nem vonta kétségbe az oktatási kormányzat digitális szándékát, szerinte azonban félrement az egész, mert „elsősorban az okostelefonra fókuszálva kellett volna fejleszteni”. Azt már én fűzöm hozzá, hogy 5,3 millió okostelefon pittyeg országszerte. Felfutására jellemző, hogy 2017 és 2019 májusa között 800 ezer darabot vásároltunk belőle.

Tegnap Messengeren bejelentkezett az egyik kedves tanítványom, aki tanárként dolgozik. Beszámolt az első otthoni hét tapasztalatairól. Északkelet-magyarországi falujukban nemcsak munkahelyét, az általános iskolát, hanem a könyvtárt is bezárták, ezért kevés asztali számítógép használható. Szerencsére „A szülők költenek okostelefonra, de nem biztos, hogy megfelelően használják.” Ami pedig az iskolásokat illeti, „egy hét alatt beigazolódott, hogy a tanulóink nagyobb százaléka nem tud keresni, nem tud egy linket megnyitni és másolni”. Szerinte a helyzet kulcsa az, hogy először a szülőket kéne megtanítani a digitális médiumok, például a Facebook használatára. Leginkább az okostelefonban rejlő lehetőségeket nem sikerült eddig kihasználni.          

Így állunk most, 2020 márciusában, a koronavírus-járvány kellős közepén - nem föltétlenül egy 1,7 milliós világváros nézőpontjából látva a digitális fejleményeket. Szakembereket és intézményeket hajszoló, noszogató, ösztökélő, sürgető, szorongató nyomás alatt van a magyar társadalom két legelhanyagoltabb alrendszere, az egészségügy és az oktatás. Vajon megbirkóznak-e a csúcsterheléssel, ha normális körülmények között sem voltak képesek ellátni a faladatukat?   

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr1415543700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nick papagiorgo 2020.03.22. 13:32:35

Nézze.

Elször is, a kormány nem akarta bezáratni az iskolákat, mert veszélyben érezte az oktatást, lévén az átállás a "digitális oktatásra" nem áll még készen. Ahogy Ön írja: "A hatalmon lévők nem számítottak arra, hogy a gyerekek otthon csücsülnek" - de, számítottak, csak nem akarták bevezetni, nem véletlenül.

Aztán (nem utolsósorban a pedagógusok különféle szakszervezeteinek nyomására) mégis megtette.

Azóta is jönnek az ilyen-olyan kritikák, elsősorban a pedagógusoktól, hogy "milyen nehéz így tanítani", meg "nem így kellene, hanem amúgy", stb. Mi a fenét lehet lehet ezeknek az embereknek mondani? Nem ti akartátok? Most, hogy megkaptátok, meg nem jó? A társadalom bizonyos rétegei azon nyafognak, hogy "ezt meg azt a szoftvert kéne használni, de az a diákoknál meég nincs feltelepítve", mások meg azon, hogy "az elmaradottabb falvakban áram sincs, nemhogy inernet".

Azt én már régóta tudom, hogy a pedagógusok a legkritikusabb népek a világon, én még elégedett pedagógust nem láttam. De jó lenne felfogni, hogy ez most egy vészhelyzet, nem úgy kéne felfogni, hogy "elfogyott a boltól a Barilla fussili, óborzalom, éhenhalunk", hanem, hogy "haver, örülsz, hogy tésztát kapsz, azzal főzzél". Nagyon sokan megtalálták a módját, hogy hogyan tanítsanak, tisztelet nekik. Ezen kéne dolgozni, nem azon sírni, hogy mi a baj. Tudom nem könnyű, de képzeljük el, mások is vannak így az élet más szegmensében, és azok is megoldják valahogy. A buszvezető is szállítja az utasokat, lehet, hogy közben fél, hogy leköhögik, meg zsörtölődik - de mégis megteszi. Mindenkinek magának kell megtalálnia a megoldást.

Manna5 2020.03.22. 19:35:42

@nick papagiorgo: A jó pedagógusok megoldják, nem nyafognak. Több csoportot is alakítottak a facebookon, ötletelnek, támogatják egymást - mindenben... Öröm olvasni, ahogy kibeszélnek és megoldanak egy-egy felmerülő problémát... Nem a "jajistenem, jajistenem" megy... Pedig tényleg nehéz nekik, a gyerekek ugyan nagyon tuják kezelni a számítógépet, de alap dolgokat nem tudnak! Nehézkesen használják a pl. a word-ot és úgy ahogy Zöldi Laci írta nem tudják hogyan kell linket másolni, küldeni... Úgy, hogy van dolguk most a pedagógusoknak! Amelyik ilyenkor ráér nyávogni, annál valami hibádzik...

Kabai Domokos Lajos · www.bekialtas.blogspot.hu 2020.03.22. 20:49:39

Eddig félve emlegettem ugyanezt az öt-tíz évvel ezelőtti tapasztalatomat, mert azt gondoltam, ma már nem aktuális. De kiderült, hogy alig változott valami: "Ami pedig az iskolásokat illeti, „egy hét alatt beigazolódott, hogy a tanulóink nagyobb százaléka nem tud keresni, nem tud egy linket megnyitni és másolni”. #

Netuddki. 2020.03.23. 09:17:45

@nick papagiorgo: Oké, ezek szerint, a fideszes tolvaj banda az iskolabezárásokat a pedagógusokra szeretné kenni. Amikor ez volt az egyetlen értelmes lépés amit megtehettek a vírus gyors terjedése ellen.
Azt is tudjuk, hogy azért nem akarták ezt meglépni kezdetben, mert nagyon jól tudták, a gyerekekkel valamelyik dolgozó szülőnek otthon kell maradni, főzni rájuk.

Az csak hab a tortán, hogy kiderült, erre sem gondoltak az "észkombájn" gazdáid, így elég döcögősen, ad-hoc indult ez az egész. Ami van ahhoz nem sok köze van a tolvaj maffiának.

Netuddki. 2020.03.23. 09:26:19

A bejegyzéssel kapcsolatban meg, kissé túllihegettnek gondolom a magvas ténymegállapításokat. Akinek van mobilja interneteléréssel, otthoni internete, az sajnos a F.szbúkot is kapásból kezeli. Többek közt ettől egy szemétdomb a FB.
Akinek meg nincs, mert nem engedheti meg magának, az bizony még jobban leszakad. Többek közt, a központi oktatás és az állam feladata lenne ezt a leszakadást minimalizálni. De mint láthattuk, ez abszurdisztánban nem működik, mert a vezetők a saját zsebük tömésével vannak elfoglalva, a feladataik végzése helyett. :/

Netuddki. 2020.03.23. 21:52:35

Ma a KRÉTA-n keresztül fényezte a kormány nemlétező oktatási teljesítményét Dr. Maruzsa Zoltán üveges tekintetű államtitkár. Remélem lesz róla majd valami cikk valamelyik nemfideszes portálon. :/