Médianapló

Médianapló - Az alkalmi szájmaszkokat miért nem hatja át Szent Borbála szelleme?

2020. március 20. 09:25 - Zöldi László

A tegnapi kormányinfó mintegy másfél óráig tartott. Az újságírók legtöbbször a szájmaszkok ügyét firtatták. A miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely kategorizálta a védekezéshez szükséges textíliákat, és számokba fullasztotta a nyitva maradt kérdést, vajon mikor érkezik meg Kínából a különgép a milliónyinál több védőszereléssel. Addig is érjük be a népi kezdeményezésekkel. A herendi ügy például országos figyelmet keltett.

Egy varrásra szakosodott családi vállalkozás a koronavírus-járvány hatására átmenetileg felfüggesztette az ipart. Némi fejtörés után a feleség kitalálta, hogy átállnak egy hiánycikk, a szájmaszk készítésére. Két családtag dőlt ki mellőle, mert éjjel-nappal szabták méretre az immár nélkülözhetetlen áll-arcokat, amelyek a veszprémi újság online változatában közölt fényképek tanúsága szerint különböző színűre sikeredtek. Attól függően, hogy az ismerősök és a textilkereskedők milyen anyagokat küldtek. Ama célnak azonban megfelelnek, hogy valamelyest óvják a kórházi alkalmazottakat a fertőzéstől. Ez adta az ötletet, hogy átnézzem a megyei sajtót. Számtalan kezdeményezést találtam, bár egyik sem vitte olyan tökélyre, hogy a herendi céghez egyre-másra futnak be a rendelések.

Az álltól az orrcsúcsig terjedő maszk téglalap alakú formáját aligha lehet variálni, a textíliák színe és minősége azonban ama latin mondást idézteti velem, hogy A változatosság gyönyörködtet. (Varietas delectat.) Figyelemre méltó kivétel a Szent Borbála Kórház eljárása. A tatabányai intézmény közleményt adott ki, amelyben „varrni tudó hölgyek, esetleg urak” jelentkezését várja, akik otthon, saját Singer-gépükkel dolgoznának. A kérésben rejlő újdonság, hogy a szájmaszk készítéséhez szükséges anyagot a kórház biztosítja. Ráadásul megadta az akció összehangolásával megbízott munkatárs nevét, telefonszámát és e-mail címét is.

Olyannyira nem becsülöm le a háziasszonyok és a falusi nőközösségek fantáziadús ötleteit, hogy a népi szolidaritás megható jelképeinek tekintem őket. De ha már úgy alakult a helyzet, hogy az a fránya különgép még mindig nem érkezett meg a ferihegyi repülőtérre, akkor az átmenetileg megnyugtató mégiscsak az volna, ha a fertőző betegekkel foglalkozó munkatársaikért aggódó kórházak szentborbálásan sietnének az alkalmi varrónők segítségére. Nem mindegy ugyanis, hogy hány rétegből áll a szájmaszk, és milyen textíliából készül.         

3 komment
süti beállítások módosítása