Médianapló

Médianapló - Az egyik fent, a másik éppen lent

2020. február 29. 10:00 - Zöldi László

Már átnéztem az újságokat, és akadna is téma a mai bejegyzéshez. Ezúttal azonban jobban érdekel két hajdani diáklány sorsa. A véletlen úgy hozta, hogy ugyanazon a napon jelent meg az egyikről terjedelmes cikk a nyíregyházi napilapban, és szüntette meg digitális vállalkozását a másik - szintén a nyírségi megyeszékhelyen. Az egyik fent, a másik lent.

Alexát azért tüntette ki érdeklődésével a szűkebb pátria újságja, mert ő a sziámi ikreket szétválasztó magyar orvoscsoport sajtófőnöke. 12 éve ismertem meg, amikor már online újságírónak számított. Azt ő tudja, hogy tanult-e tőlem valamit a főiskolai szemináriumon, azt viszont tudom, hogy mit tanultam tőle. A címadási gyakorlatot, amelyet a hagyományos sajtóban sajátítottam el, a digitálisban el kellett felejteni. A kereső optimalizációs rendszerben nem szellemes, fantáziadús címekre van szükség, hanem ismert ember nevével kezdődőkre, hogy kibökhessék az olvasók szemét. Ezt a gyakorlatot Alexa rutinosabban művelte. A diploma megszerzése után a fővárosba költözött, és egy kiadónak lefordított vagy 40 angolszász könyvet. Közben doktoriskolába jár, egyébként pedig az orvoscsoport kommunikációját szervezi. Topon van, felvillanyoz a sikere.

Edit csöndesebb, visszahúzódóbb típus. A diploma megszerzése után portált alapított, és egy rendszergazdával kötötte össze az életét. Ő és Tamás a másik foglalkozásuk révén keresett jövedelmükből több mint egy évtizedig tartották fenn a százezres város kulturális életéről beszámoló és a kulturális eseményeket beharangozó portált. Tragikai vétségük, hogy nem csatlakoztak egyik politikai táborhoz sem. Hamarosan érezni kezdték, hogy nem hívják meg őket a sajtótájékoztatókra, sőt a városvezetés kommunikációs részlege diszkréten figyelmezteti a helybéli intézményeket és cégeket arra, hogy nem érdemes náluk hirdetni. A végső lökést egy betegség adta, amely után Edit új életet kezdett. Ami történt vele, az lehangol, bár az a benyomásom, hogy előbb-utóbb ismét a digitális sajtóban kamatoztatja a tapasztalatait.

Egyikük politikai elkötelezettségét se ismerem. Soha nem is érdekelt, hogy a szavazóhelyiség fülkéjében melyik pártra voksoltak. A kommunikáció szakos diákokat ugyanis két csoportra osztottam. Akik a diploma megszerzése után a nyilvánosságot bővítették, azokat tanítványnak tekintem. Azokat pedig nem, akik a szűkítésében vettek részt. Alexa és Edit a tanítványaim közé tartozik. Szurkolok nekik.          

1 komment
süti beállítások módosítása