Médianapló

Médianapló - A szocialisták milyen erőt képviselnek az önkormányzatokban?

2020. február 25. 10:19 - Zöldi László

Vannak olyan olvasóim, akik úgy vélik, hogy „utazom” az MSZP-re. Olyannyira nem utazom rá, hogy úgy képzelem: az intenzív osztályon fekszik, csövek lógnak ki belőle, és akik meglátogatják, lábujjhegyen járnak, nehogy megzavarják a haldoklásában. Olykor mégis az a benyomásom, hogy a felvázolt metafora pontatlan, mert az agonizáló föl-fölkel, és olyasmit csinál, ami azt sejteti, hogy van még benne életerő.

A Népszava vidéki munkatársai végigjárták a megyei szervezeteket, és a helybéli vezetők arra válaszoltak, vajon a DK csábítgatta-e a szocialista polgármestereket és önkormányzati képviselőket. Az igenre és a nemre is akadt példa, Veres János volt pénzügyminiszter, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei MSZP elnöke például arról beszélt: a DK-s próbálkozások mögött  az rejlik, hogy „A tavalyi önkormányzati választás a szocialisták erejét igazolja, országszerte 50 polgármestert és 200 önkormányzati képviselőt adott a párt.”. E számok azért lepnek meg, mert az MSZP elnökétől más számokat hallhattunk.

Tóth Bertalan az október 13-i választás után kifejtette, hogy „csaknem 350 önkormányzati képviselője van” a pártnak, a polgármesterek számát pedig 50-ben jelölte meg. (Népszava Online, 2019.10.19.) Napjainkban a két fővárosi  - óbudai és pestszentlőrinci - polgármester DK-ba való átlépését követő sajtókonferencián azt fejtegette, hogy „majdnem 400 képviselőjük van” az önkormányzatokban, és „45 polgármesterük”. Az efféle pontosítás nem csorbítja a kijelentések hitelességét, mindazonáltal a két szocialista politikus számai közti különbség elég nagy ahhoz, hogy a párton belüli káoszra következtessünk. Október 13-a óta csaknem négy és fél hónap telt el, és igazán készülhetett volna egy áttekintés az országos helyzetről. Vagy ha készült is, és ezt tükrözi a pártelnök kijelentése, akkor bizony nem jutott el Veres János nyírbátori otthonába. Ha viszont már Budapesten lakik, még szervezetlenebbnek mutatkozik az MSZP-n belüli kommunikációs láncolat.

Abban viszont már nem tér el a pártelnök és a megyei vezető álláspontja, hogy Tóth Bertalan is hasonlóképpen fogalmazott ama bizonyos ajtótájékoztatón, mint Veres János a Népszava mai számában. Szerinte „Tagjaink a következő évek önkormányzati munkájában is meghatározó erőt képviselnek.” De ha az ő számait fogadom el hitelesnek, akkor a "45" szocialista polgármestert és a „majdnem 400” képviselőt 3177 polgármesterhez és 16787 önkormányzati képviselőhöz kéne viszonyítani.

komment
süti beállítások módosítása