Médianapló

Médianapló - Hogyan írjuk Ny. József nyilasnak mondott magyar író nevét?

2020. február 24. 09:54 - Zöldi László

Ma reggel 6.15-kor jelent meg egy figyelemre méltó eszmefuttatás a Neokohn.hu nevű portálon. Pelle János ezzel a címmel adta közre az okfejtését: „Mit kezdjünk a nyilas írókkal?” Azokat a szerzőket hozta szóba, akik esztétikailag értékelhető szépirodalmi művekkel vétették észre magukat, publicisztikájuk azonban olyan elemeket is tartalmaz, amelyek vitathatóvá teszik az életművüket. Ötször említette Ny. Józsefet, akinek a vezetéknevét egyelőre azért nem írom le, mert mindannyiszor Nyírőnek írta. Nem vagyok biztos benne, hogy jól tette.

Néhány napja magam is utaltam a Nemzeti alaptanterv ürügyén emlegetett íróra, és szintén hosszú í-vel írtam a vezetéknevét. Előtte ugyanis megnéztem a Kántor Lajos és Láng Gusztáv szerzőpáros 1973-as kiadású alapkönyvét, a Romániai magyar irodalom címűt. Az 1991-es és Balogh Edgár szerkesztette Romániai Magyar Irodalmi Lexikonban ugyancsak hosszú ível találtam Ny. József nevét, sőt a Borbándi Gyula-féle és 1992-es kiadású Nyugati Magyar Irodalmi Lexikon és Bibliográfiában is. Az 1994-es Új Magyar Irodalmi Lexikonban szintén. Ha szerkesztője, Péter László nem halt volna meg néhány hónapja, most fölhívhatnám szőregi otthonában, és megkérném, hogy igazítson el. Mindazonáltal az ő kézikönyvében is hosszú í-t leltem.

Nyugtalanságra két mozzanat ad okot. Az egyik az, hogy az 1927-ben megjelent és Benedek Marcell szerkesztette Irodalmi lexikon a rövid i mellett tört lándzsát. Ráadásul tízéves koromban kaptam egy biciklit, amelynek vázán cipeltem a család fölösleges holmijait a kecskeméti zsibvásárba. Ahol fillérekért vettem meg az úgynevezett halina-sorozatot. A székelyes kötésbe csomagolt Ny-könyvek voltak első irodalmi élményeim Leginkább az Uz Bence tetszett, de közel került hozzám két történelmi regény, a Madéfalvi veszedelem és a Sibói bölény is. Akkor még nem tudtam, hogy az író nyilas lapot is szerkesztett, és a Szálasi-féle országgyűlés tagjaként embertelen törvényeket szavazott meg. S bár a sorozat eltűnt a költözködések közepette, úgy emlékszem, mintha a kiadó rövid i-vel írta volna Nyirő József vezetéknevét. (Lám, a számítógép most pirossal húzta alá a vezetéknevet, figyelmeztetvén a pontatlanságra.)

Nem törnék pálcát Pelle János feje fölött. A felsorolásból kirajzolódik, hogy bár tulajdonképpen hosszú í-vel kéne írni egy vitatott életművű író nevét, a jelek mégis arra utalnak, hogy ez korántsem annyira egyértelmű, mint ahogy a nyelvérzékünk sugallja.      

3 komment
süti beállítások módosítása