Médianapló

Médianapló - A Fidesz miért szokott el a préseléstől?

2020. február 23. 11:15 - Zöldi László

A tegnap szenzációja volt, hogy egy kiscsapat cipóra verte az NB I. államilag leginkább kistafírozott együttesét. A nemzeti bajnokságban utcahosszal vezető Ferencváros játékosai az első félidőben úgy szaladgáltak a pályán, mint a mérgezett egerek. Három gólt kaptak a mezőkövesdiektől, az ellenfél furfangos edzője ugyanis feltolta középpályásait az ő térfelükre. Kétszer léptek be a átadási sávba, és el is csípték a kényelmesen gurigázó fradisták laza, nemtörődöm passzait.

A Nemzeti Sport című napilap ma egész újságoldalt (kolumnát) szentelt a Ferencváros vesszőfutásának. Olvasás közben feltűnt, hogy a cikk szerzője, valamint a megszólított edzők és játékosok hétszer használták a letámadás kifejezést. Az újságíró meg is jegyezte: „a Szerhij Rebrov edzette csapat nincs hozzászokva, hogy a magyar mezőnyben bárki is ilyen agresszíven futballozzon ellene”. A mezőny legjobbja, egy Cseri Tamás nevű és furcsa hajzatú focista pedig azt fejtegette a tévében, hogy „presszing” alá helyezték a fradistákat. A szóhasználatáról beugrott egy emlékkép a mainzi Gutenberg-múzeumból.

A könyvnyomtatás és az újságkészítés atyja Rajna-környéki szőlőműves családból származott, és gyerekkorában megszokta a fából eszkábált szőlőprés látványát. Amikor kitanulta a nyomdász mesterséget, felötlött neki a présházi sajtolás művelete, amelyet alkalmasnak vélt a gondolatok sokszorosítására is. Kísérletei sikerrel jártak, ezzel magyarázható, hogy a múzeumban kiállított nyomdagép kísértetiesen hasonlított egy szőlőprésre. S bár a németek általában a drucken igét használják a nyomtatásra, inkább a pressen jelenti a préselést, a der Presser pedig nemcsak a nyomdászt, hanem a szőlőművest is. A die Presse jelentése még érdekesebb: nemcsak a sajtót jelenti, hanem átvitt értelemben a bajt, a szorultságot is.

Ha a jelenlegi miniszterelnök kedvenc foglalatosságából, a magyar fociból kölcsönzött gondolatmenetet átvisszük a közéletbe, akkor abból indulhatunk ki, hogy a közvélemény-kutatásokban utcahosszal vezető kormánypárt elszokott a nyomástól, a préseléstől, a sajtolástól, a szorult helyzettől. Ellenfelei ugyanis a védekezésre rendezkedtek be. Holott ha árgus szemekkel figyelnék a Fidesz mozgását, elcsíphetnék a körültekintés nélkül elrúgott labdákat. Ehhez persze arra volna szükség, hogy a sajtó ellenőrzésre szakosodott munkatársai átmerészkedjenek a túlsó térfélre, és presszing alá helyezzék a hatalomba belefásult játékosok gurigázását.

2 komment
süti beállítások módosítása