Médianapló

Médianapló - Egy polgármester vállalhat-e tisztséget gazdasági társaságban?

2020. február 19. 10:28 - Zöldi László

Figyelemre méltó cikk jelent meg tegnap az Origo.hu-n. Kiderült belőle, hogy a budapesti főpolgármester törvénysértő módon javasolta havi bruttó 322 ezer forintért Őrsi Gergely II. kerületi polgármestert elnöknek a Főkert Zrt felügyelőbizottságába. Az önkormányzati törvény szerint ugyanis „a 3000 fő feletti lakosságszámú település főállású polgármestere - a tudományos, oktatói, lektori, szerkesztői, művészeti, jogi oltalom alá eső szellemi tevékenység és a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszony kivételével - egyéb, munkavégzésre irányuló jogviszonyt nem folytathat, nem lehet gazdasági társaság személyesen közreműködő tagja”.

Az utolsó félmondat vonatkozik a II. kerületi polgármesterre. Akinek bizony le kellene mondania a felügyelőbizottsági elnökségről, és vissza kéne fizetnie a megválasztása óta fölvett tiszteletdíjakat. Ha ezt nem teszi meg, az összeférhetetlenségi záradék jegyében föl kell függeszteni a polgármesteri tevékenységét. Az Origo.hu ügyesen tapintott rá az ellenzék egyik sebezhető pontjára. Ezzel a lendülettel elsöpörhető Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester is, aki így jellemezte a városában önkormányzati médiumokat működtető gazdasági társaságot: „A felelős kiadó természetesen én vagyok.” (Klubrádió, 2019.11.14.)

Ezek a fránya ellenzéki polgármesterek vagy nem olvasták a rájuk vonatkozó jogszabályokat, vagy olvasták ugyan, de úgy vélik, hogy megúszhatják a felelősségre vonást. Igen ám, csakhogy az összeférhetetlenségi záradék nem csupán őket érinti, hanem a kormánypárti polgármestereket is. Például Dézsi Csaba Andrást, Borkai Zsolt utódját. Kevesen tudják róla, hogy a győri szívcentrum alapítóját, a Petz Megyei Kórház kardiológiai főorvosát a múlt év novemberében kinevezték egyetemi magántanárrá. Ő lett a pécsi egyetem Győrbe kihelyezett szívgyógyászati tanszékének a vezetője. Megbízatása értelmezésem szerint belefér a törvény szabta keretbe, vagyis összefér a későbbi polgármesterségével. Az viszont már nem, hogy ragaszkodik a szívcentrum vezetéséhez is.

Az idézett összeférhetetlenségi záradék a mintegy 3000 polgármester közül feltűnően sokat érint, Márpedig a legtöbbjük nem ellenzéki, hanem kormánypárti. Aligha véletlen, hogy a Fidesz a Lex Dézsivel akarja megelőzni a bajt. Tegnap kormánypári képviselők benyújtottak egy módosító javaslatot, amellyel lehetővé tennék, hogy a győri polgármester egy fenékkel három lovat ülhessen meg. Ki gondolta volna az Origóról, hogy a cikkével politikai fegyvert ad az ellenzéki pártok kezébe? 

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr1315481136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zord íjász · https://zordidok.blog.hu 2020.02.20. 16:27:13

Remek adalék ismét...de a szennymédia nem éppen az ön múltkori blogposztjára reagált? Nem ön adta nekik az ötletet a cikkhez...ahogy nekem is a készülő blogposzthoz? Nem fogok rákkattintani a nevezett propagandaoldalra, hogy összevessem a cikk dátumát az ön múltkori blogposztjának dátumával, ezért kérdezem.
De mindegy is, én, ahogy ígértem, önre fogok hivatkozni, ez a minimum a remek ötletért.

Zöldi László 2020.02.20. 16:35:26

@zord íjász: Azért utaltam az Origóra, mert a kormánypárti médiumok közül elsőként foglalkozott a témával. Nem találtam utalást arra, hogy tőlem kölcsönözték volna az ötletet. Azt gyanítom inkább, hogy megörültek egy ellenzéki politikus "butaságának". Nem gondoltak arra, hogy a téma feszegetése visszaüthet rájuk. A készülő poszthoz figyelmébe ajánlom a folytatást, a mai bejegyzést is. Üdv.

Andráska8 2020.02.24. 01:37:31

A válasz: igen, vállalhat.