Médianapló

Médianapló - Mi lesz az érdi kézilabdával?

2020. február 17. 09:49 - Zöldi László

Sokáig azt hittem, hogy majd’ minden apróhirdetést Érden adtak föl. Azt olvastam ugyanis az újságokban és a falragaszokon, hogy „ÉRD.:”, és utána egy mobilszám következett. Amikor magánügyből kifolyólag Érdre költöztem, egy baráti házaspár két jellemző mozzanatról világosított fel. Az egyik az volt, hogy a nagybetűs rövidítés voltaképpen érdeklődést jelent. A másik pedig az, hogy Európa legnagyobb faluját választottam. A Budapest közeli, 66 ezres alvóvárosban most zűr van.

Néhány nem éppen jóindulatú cikkből azt tudhattuk meg, hogy az újdonsült polgármester négy hónap után mutatta ki a foga fehérjét. Ebből annyi igaz, hogy az alkalmilag együttműködő ellenzéket képviselő Csőzik László föltett egy bejegyzést a közösségi üzenőfalára. Legsúlyosabb mondata ez: „Sárban, porban járunk, miközben évi félmilliárd forint ment látványsportra közpénzből. (Facebook.com, 2020.02.15.) Az első osztályú kézilabda csapatra utalt, amely a hazai bajnokság élmezőnybe tartozik. Csupán a világválogatottakkal teletűzdelt Győr, a magyar válogatott zömét alkotó FTC és a siófoki együttes előzi meg.

A nemrégiben megválasztott polgármester belenézett a klubpapírokba, és „kétmilliós” havi fizetéseket fedezett föl. S mert a keretben sok a nem érdi játékos, lokálpatrióta hevülettel fejtegette, hogy a helybéliek adójából inkább az érdi tizenéveseket pénzelné. Akik most támadják, megszorítást emlegetnek, a baloldali politikusok „kedvenc” módszerét. Igen ám, de nemcsak a jelenlegi városgazdának okozott gondot a milliárdos adósságot maga előtt görgető egyesület. A korábbi, egyébként fideszes polgármestert is zavarta a poros utak és a közpénzből kistafírozott csapat között feszülő ellentmondás.

Mások szerint abban, hogy körülbelül másfél éve áll a bál a kézilabda körül, a helyi Fideszen belüli feszültségek is közrejátszottak. E mozzanatok azonban túl zavarosak ahhoz, hogy érdemben foglalkoztassanak. A lényeg amúgy is a számokban van. Ha pontosak az információim, az ország-világból összevásárolt kézilabdás lányok 2018-ban az önkormányzatnak 358 millió forintjába kerültek, tavaly 400 milliójába, az idén pedig a sportvezetők 700 millió forintot kértek. Már ritkán járok az érdi sportcsarnokba, ám érdeklődésemből telik annyira, hogy megnézem mérkőzéseiket a tévében.

Sajnálatos volna, ha a kényszerhelyzet egy szerethető csapat megszűnésével járna. De nyilvánvaló, hogy a jelenlegi polgármester se mehetett el szó nélkül a közpénz nehezen elfogadható „hasznosítása” mellett.  

46 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr2015477936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drizari 2020.02.17. 13:07:25

Tartson Csőszik László "érdi konzultációt", női kézilabda vagy flaszteros közutak kérdéssel. Kérje a lakosokat, hogy válaszoljanak levelezőlapon az önkormányzat címére, melyikre költsenek közpénzt.

György Csaba Nagy 2020.02.17. 14:54:44

@Drizari: Tartok tőle, a konzultáció egyetlen gyakorlati eredménye az lenne, hogy a következő választáson a Fidesz polgármester-jelöltjét nem Csőszik Lászlónak hívnák.

vackor1 2020.02.17. 22:18:21

@György Csaba Nagy: CsőZik László nem fideszes ( nem is tudom minek kellene történnie, hogy az legyen :)... )
Egyik barátom még a felsőfokú iskolai éveikből ismeri, azóta is kedveli , én azt tudom róla , hogy saját pénzéből utazott - és nyilván ezen kívül sok mást is tett CSAK ebben az egy ügyben és mennyi más lehetett még - Siófokra , megnézni , hogy egy politikailag nulla hozadékkal bíró ügyben megfelelő körülmények lesznek-e biztosítva egy rászoruló családnak , közben többekkel együtt - sikeresen ugyan, de sajnos az összegre nem volt ráhatása - kártérítésért/méltányosságért/segítségért lobbizott az előző vezetésnél.
Ezt úgy nevezzük : EMBERSÉG .. :))

gyászhuszár 2020.02.18. 00:13:03

Fidesz soha nem kerdezte meg a zembereket hogy kell-e stadion, foci, kézilabda, szenerőmű stb. Azt csinalatak amit ok jonak es helyesnek gondolták. Csá.

Gour 2020.02.18. 03:17:59

Születésemtől érdi vagyok, nem kiköltöző. A facebookról tudtam meg, hogy évi 400 millióba került eddig a kézilabda és teljesen elképedtem. Érd ugyanis egy hatalmas kiterjedésű és szegény város, ahol ezer jobb helye lenne a pénznek mint párszáz ember szórakozását jelentő kézilabda- légiós játékosokkal. Igazából ez egy mai modern vicc, ahol égetik a pénzt a semmiből és közben sárban, járdák nélkül él egy város.

Gour 2020.02.18. 03:23:16

@Drizari:

Olvastam erről pár érdi lakos véleményét a facen. Idős, ősfideszes, középkorú meccslátogatók és közgazdaságot életében nem ismerők szerint teljesen rendben van, hogy "támogatjuk a lányokat", mindenki más szerint végre elindult valami a városban a józan ész irányába, ami szinte hihetetlen is egyben.

Nancsibacsi 2020.02.18. 07:06:24

Az a közpénz milyen közpénz? Nem hinném hogy mind önkormányzati támogatás. Ha TAO, akkor abból senki se fog járdát építeni.
Amúgy Érd nem szegény kisváros - az Mezőkövesd, akinek a focicsapata jövőre valószínűleg Európa Ligában fog játszani. 1/4 lakossággal, Borsodban, nem Pest megyei jogú városaként, ahol a helyi iparűzési adó 2.5 milliárd. Ettől függetlenül szívük joga hogy nem támogatnak élsport klubot - de ha mondjuk jövőre az állami költségvetésből nem átlagosan +10, hanem +5 százalékot fognak kapni, akkor ne sírjanak...

Gour 2020.02.18. 08:06:52

@Nancsibacsi:

Na pont megfogtad a lényeget. Mi a társadalmi haszna annak ha Mezőkövesd vagy Érd nem a megyekettőben jatszik, hanem feltoljuk Tao, önkormányzati, állami pénzekkel ideig óráig nemzetközi szintre? Ez egy érték vagy csak fújunk egy lufit? A másik fele, hogy nevezhetjük a forrást Taonak, költsegvetési pénznek, bárminek de édes istenem, ez a köz pénze marad akkor is! Elherdáljuk a jövőnket érdemtelen baromságokra, utána pedig jön a focipályán egy Andora az amatőr játékosaival és kikapnak a csodálatos fiaink. Grundfoci? Tömegsport? Bárminek több az értelme amit a gyerekeink széles körben elérhetnek mint az "élsport" esztelen támogatása.

Nem szavaztam Csőzikékre, de ha így folytatják nem kérdés, hogy fogok. Ébredjünk már fel a nagymagyar-turul- hátranyilazós álomból végre!

roli101 2020.02.18. 08:53:37

Állami támogatás nélkül végre kiderül, mennyit ér valójában egy csapat. Ezt kellene a focival is. Tartsák el magukat, ahogy normális országokban szokás. Egyébként kicsit túl van tolva a sportba ölt pénz. Akár a magyar vagy spanyol, angol focista fizetéseket nézem. Akkora pénzeket fizetnek egy emberért, aki kvázi semmi hasznosat nem csinál, csak szórakoztat, hogy az már felháborító. Nade tudjuk, hogy a foci az alacsony intelligenciájú emberek sportja, abból pedig mindenhol sok van.

nemecsekerno_007 2020.02.18. 09:12:12

@roli101: Ugyanezt meg lehetne csinálni a színházakkal, irodalommal, egyetemekkel, nyugdíjjal, egészségüggyel.... Mindenki tartsa el magát.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2020.02.18. 09:12:51

@Nancsibacsi: pedig elhiheted az mind önkormányzati pénz, a TAO ezen a 400 millión felül jött még.

citrix 2020.02.18. 09:54:04

Konkrétan erről kell "konzultálni" a lakossággal, adófizetőkkel. Akarják-e hogy településük költsön továbbra is 400-700 milliót egy hobbisportra? Ha a lakosság úgy érzi hogy igen, ebbe kell önteni az ingatlanadó 3/4-ét, akkor nosza. Ha másként dönt, akkor nem. Aki kézilabdázni szeretne és ez a hobbija, semmi akadálya, tegye kedve szerint, saját zsebből. Így korrekt.

morph on deer 2020.02.18. 10:06:32

“ Európa legnagyobb faluját választottam”

Nem tudom, hogy mikorra datálódik a történet, de cirka 50 éve Érd már ‘nagyközség’ besorolással rendelkezett, - mégpedig mint Európa legnagyobb alapterületű, hasonló státuszú települése, - néhány évtizede pedig már város.

A dolog érdemi része azért is figyelemre méltó, mert ebből is kitűnik a fideszes közigazgatások végtelen szervilitása.
Nyilván tudják a helyi vezetők is, hogy mire lenne jóval nagyobb szükség, mint az öncélú látványsportokba önteni a milliárdokat, de ellenvetés nélkül teszik, mert a nemzetvezetőnek az a heppje, hogy nekünk sport-világhatalommá KELL válnunk, ha törik, ha szakad.
És tényleg!
Mármint törik és szakad. Minden egyéb, viktorunk mániáin kívül.

Amit az egészben nem tudok megérteni, hogy orbán milyen alapon súlyoz dolgokat.
Illetve de, viszont akkor a legönzőbb kis kártevő, aki valaha is vezette az országot.
Ráadásul erősen kétlem, hogy boldog mindettől.
Ez a tökéletes lose-lose eredmény, de legalább eszméletlenül sokba kerül...
Magyarországnak.

Zöldi László 2020.02.18. 10:12:38

@morph on deer: Úgy értelmezem saját soraimat, hogy ha jöttmentként én neveztem volna a legnagyobb falunak Érdet, akkor udvariatlan lettem volna, De ha benszülöttek mondták ezt, az önírónia volt, és arra utalt, hogy a megyei jogú város bizony falusias.

morph on deer 2020.02.18. 10:13:19

@nemecsekerno_007:
“ Mindenki tartsa el magát.”

Ahogy látom, nem sikerült felismerned a különbséget a dolgok jelentősége és fontossága között.
Szerintem fuss neki még egyszer...

morph on deer 2020.02.18. 10:16:43

@Zöldi László:
Köszönöm, így már más.
Fél évszázada még zokon vették a titulust, személyes tapasztalat.
Igaz, a különbség sem volt még ennyire feltűnő, ha jól emlékszem.

wadcutter 2020.02.18. 10:47:56

@morph on deer: "nem sikerült felismerned a különbséget a dolgok jelentősége és fontossága között."
És ki állapítja meg a dolgok jelentőségét és fontosságát? Miért nem fogadod el, hogy ő így látja? Miért kell mindig a másikat nem gondolkodó lénynek tekinteni?
Na fussál neki még egyszer!

wadcutter 2020.02.18. 10:53:40

@vackor1: Szerintem, ha Érdnek EBEL-es vagy inkább KHL-es jégkorongcsapata lenne, azt biztos másképp ítélnéd meg. Ez a szint a jégkorongban kb. annak felelne meg.
-csak a neved miatt említettem a jégkorongot-

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.hu/ 2020.02.18. 11:00:12

Az összes látványsportot piaci alapon kéne működtetni - ahogy más, boldogabb tájakon - és ha nem tudja eltartani magát, akkor jöjjön az amatőr sport!
Amire nincs valódi igény, arra ne herdáljunk közpénzt csak azért, mert pár politikusnak épp az a hobbija!
Vajon kinek az érdeke, hogy pl. a nézhetetlen foci NB I-ben tízmilliós fizetésekért bohóckodjanak a másutt nem kellő légiósok és a honi falábúak?
;-)

wadcutter 2020.02.18. 11:15:02

@Frady Endre: Azért egy "Frady"-Dózsa meccsen -akár jégkorong, akár foci- biztos több néző van, mint egyes színházakban.
Azért csak HAJRÁ "FRADY" meg Fradi

zirrian 2020.02.18. 11:16:14

Most mégis mi a fontosabb, hogy sok pénzt keressen kevés ember, vagy hogy normális utak legyenek mindenkinek?

Mi a kérdés, mi a vita tárgya?

Gour 2020.02.18. 11:21:05

@wadcutter:

Igen. Ezt hivják össznemzeti szegénységi bizonyítványnak. Még szerencse, hogy lehet elég szotyit kapni hozzá.

wadcutter 2020.02.18. 11:28:14

@zirrian: Azért vannak a választások, hogy eldöntsd, azt, ki döntse el, mi a fontosabb. Ha valakit megbíztak vezetéssel, onnan fogva már ő dönt, de ha jól meg tudod fenyegetni, hogy ejnye-bejnye, vagy némi juttatást helyezel kilátásba, szerintem egy politikust mindig meg lehet győzni, hogy a közérdek az ő érdeke is.
-mert a közjava az már úgyis az ő java-

wadcutter 2020.02.18. 11:33:30

@Gour: Ne nézd le a prolit, aki meccsre jár, lehet, hogy épp tanárod volt az egyetemen. -átvitt értelemben az egyetem, behelyettesíthető bármilyen oktatási intézménnyel -

Gour 2020.02.18. 11:49:17

@wadcutter:

A színház/ focimeccs összehasonlítást véleményeztem. Felőlem aztán mindenki annak örül aminek akar. Bár talán azt mégis jobban értékelném ha bölcs vezetőnk doktorosdit játszik kiskorában és nem focicsatárt.

wadcutter 2020.02.18. 11:57:47

@Gour: Szóval meg vagy győződve arról, bármit is tesz, azt a legmagasabb fokon fogja űzni, hisz még az életedet, sőt még a gyerekeid életét -na meg az anyósét is- rá mernéd bízni?

wadcutter 2020.02.18. 12:02:36

@wadcutter: amúgy doktor is Dr. Orbán Viktor

studyfy 2020.02.18. 12:04:30

Az érdi polg.mester véleményének a végét miért nem írjuk le?
"Ha ezt átvállalná egy szponzor, az más helyzet lenne. Holnap is tárgyalok egy naggyal, mert nem adtam fel amúgy, de az érdi adófizetők pénzéből ez nem mehet tovább. "
Úgye így már más a helyzet? De ez már nem üti meg az ingerküszöböt, ezért hagyjuk....

Gour 2020.02.18. 12:13:05

@wadcutter:

Gondolom tudod, miért is ne tudnad, hogy van a jogi, meg mindenféle doktor és van a gyógyító doktor. Az téveszthetett meg, hogy mindegyik használhatja a dr előtagot de ettől még nincsen automatikusan sztetoszkóp a nyakukban és viszonylag gyengébben is diagnosztizálnak.

wadcutter 2020.02.18. 12:22:23

Te kisajátítod a doktorosdit az orvosra, és ha ő jogi doktorosdit akart kiskorában játszani, és mondjuk két fülessel lerendezte a vitáit az óvodában?

43. sz. Építők S.E. 2020.02.18. 12:43:32

@wadcutter: Most komolyan képes vagy ezt írni? Egy FTC-UTE meccset ugye tudod, hogy stadionban játsszák, egy színházba nem fér be 15 ezer ember. Ez az összehasonlítás eleve hibás. De abban biztos vagyok, hogy Pesten a Radnótiban vagy a Katonában 2-3 nap alatt sokkal többen vannak, mint a Mezőkövesd bármelyik hazai meccsén. S ha már utóbbi csapat: mégis mi értelme van egy szegény BAZ megyei településen légiósokból összevásárolt élcsapatot fenntartani állami és önkormányzati pénzen, amikor több száz sokkal értelmesebb dologra is lehetne költeni? Hány saját nevelésű játékos játszik a Mezőkövesdben? Európa egyik leggyengébb focibajnokságáról beszélünk, ha pedig a ráköltött pénz felől nézzük, szinte biztosan a leggyengébb. Sehol máshol nincsenek ekkora fizetések ennyire gyenge teljesítmény mellett.
A focit a (magas) kultúrával (színház, opera, művészmozi, múzeum, könyvtár) jellemzően olyanok hasonlítják össze, akik utóbbiakban szinte sosem járnak. De ők meccsekre se járnak, mert a reális átlag NB1 nézőszám kb. 500 fő. Simán körbefotózták a stadiont egy meccs alatt. :)

A női kézilabda és egy profi ffi jéghokicsapat összehasonlítása is értelmetlen, mert utóbbi nagyságrenddel többe kerül, főleg ha az EBEL-ben, pláne ha a KHL-ben játszik. Egy ilyen csapat pénzelése taccsra tenné az érdi költségvetést, még jó, hogy szóba sem került. A 700 millió is irreálisan sok. Érd az egyetlen megyei jogú város, ahol nincs saját városi kórház, csak egy félig felújított SZTK. Az utak egy nagy része még földút, járdák, csatorna nélkül. A helyi tömegközlekedés rossz. A kulturális, szórakozási lehetőségek szűkek, nincs pl. mozi.

Még a blogger is bevallja, idézem: "Már ritkán járok az érdi sportcsarnokba, ám érdeklődésemből telik annyira, hogy megnézem mérkőzéseiket a tévében." Egy csapatnak abból van bevétele, ha a helyi szurkolók kijárnak a meccsre, és nem abból, ha otthon a TV-ben megnéznek évi párat. Ha ekkora a lelkesedés, ennyire lobog a zászló, akkor inkább csöndben kéne maradni.

Két dolog a végére:

1.) Az utánpótlásnevelés a fontos, a tömegsport, a mozgás szeretete. Erre kell költeni, nem egy összevásárolt zsoldoshadseregre. Sokkal többet ér egy NB2-es csapat helyi, saját nevelésű játékosokkal, erős utánpótlással, korosztályos meccsekkel. Olyanok kellenek, akik kötődnek a városhoz. Milák Kristóf ilyen volt, mégis hagyták elmenni. Pedig igazi klasszis, érdi, oda is járt iskolába, ott edzett sokáig, lehetne a város arca.

2.) Nekem egy tanárom sem járt, jár magyar NB1-es focimeccsekre, mert nézhetetlenek. Pedig többen imádják a focit, de nem ezt az ipari hulladékot. Volt aki évekig gyűjtött, hogy eljusson egy Bayern-meccsre Münchenbe. Na ja, az foci.

43. sz. Építők S.E. 2020.02.18. 12:44:42

@nemecsekerno_007: ebben az esetben adót sem szedhetne az állam. Ezt végiggondoltad?

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.hu/ 2020.02.18. 12:53:59

@wadcutter: Én eddig akárhányszor voltam színházban, mindig telt ház volt, azaz valószínűleg csak a "lelátó" befogadóképessége szabott határt a létszámnak. Van rengeteg darab, amire hónapokkal korábban sem lehet jegyet kapni, pedig jóval drágábbak a belépők, mint a stadionokban és sportcsarnokokban.
Emellett a közönség csak a legritkább esetben érzi utólag becsapva magát.
Ezzel szemben a látványsportjaink egy-két rangadót leszámítva csak a közvetlen rokonságot vonzzák...

wadcutter 2020.02.18. 13:09:09

Az ammani római színházba hatezer ember fért be, csak akkor még volt igény rá. Igaz mostanában újra kezdik megtölteni rendezvényekkel, de ma már nem építenek 6000 fős színházakat. Más tömegeket vonz a színház és más tömegeket vonz a foci, a sport, nem hiába vannak a 10-20-30-40-50 ezres stadionok
Azt meg nem tudhatod, hogy ki jár ki a meccsekre, ha úgysem vagy ott, ergo nem is találkozhatsz még véletlenül sem velük.
Itt a magyar női kézilabda bajnokságban a világ élvonala is játszik, úgyhogy szerintem még a KHL is alacsony szint az összevetéshez.
folyt. köv.

43. sz. Építők S.E. 2020.02.18. 13:14:54

@wadcutter: ezt is komolyan gondoltad?

"Azért vannak a választások, hogy eldöntsd, azt, ki döntse el, mi a fontosabb. Ha valakit megbíztak vezetéssel, onnan fogva már ő dönt, de ha jól meg tudod fenyegetni, hogy ejnye-bejnye, vagy némi juttatást helyezel kilátásba, szerintem egy politikust mindig meg lehet győzni, hogy a közérdek az ő érdeke is."

Tehát szerinted elfogadható, hogy egy tisztességes többséggel (9%, 2200 szavazat) megválasztott polgármestert ilyen-olyan módon fenyegetni lehet? Ez a meggyőzés eszköze? Ha nemet mond a város is kevesebb állami támogatást kap? Ott tesznek neki és a városnak keresztbe, ahol tudnak? Egy profi csapat közpénzen való fenntartása közérdek?

43. sz. Építők S.E. 2020.02.18. 13:25:08

@wadcutter: "Az ammani római színházba hatezer ember fért be, csak akkor még volt igény rá. Igaz mostanában újra kezdik megtölteni rendezvényekkel, de ma már nem építenek 6000 fős színházakat."

Hogyan lehet ezt a következtetést levonni? Teljesen máshogy működik ma egy színház, mint az ókorban. Értelmetlen, teljesen dilettáns.

A magyar focistadionok, talán az FTC-ét leszámítva, konganak az ürességtől, mivel a meccseket közvetítik, ha odakapcsolok, látom. :) A színházi előadásokat azonban nem közvetíti a TV, te mégis nyilatkozol róluk. :)
A befogadóképességüknek csak egy töredékét használják ki. A fenntartásuk veszteséges, sokszor az önkormányzatot terheli, óriási probléma, lásd pl. Szombathely esetét.

"Itt a magyar női kézilabda bajnokságban a világ élvonala is játszik, úgyhogy szerintem még a KHL is alacsony szint az összevetéshez." :)
Ugye te sem gondolod komolyan, hogy piaci alapon a kettőt egy lapon lehet említeni? Mármint a magyar női kéziladba-bajnokságot és a KHL-t. A magyar vízilabda-bajnokságban is világklasszisok játszanak, mégsem vonz meccsenként 100-200 embernél többet.

43. sz. Építők S.E. 2020.02.18. 13:28:52

@43. sz. Építők S.E.: "A befogadóképességüknek csak egy töredékét használják ki. A fenntartásuk veszteséges, sokszor az önkormányzatot terheli, óriási probléma, lásd pl. Szombathely esetét."

Természetesen a stadionokra értettem.

wadcutter 2020.02.18. 14:02:57

@Frady Endre: Mert ízlésed kiváló, és megtalálod a jó darabokat. Miért nem rímelsz mostanában?

wadcutter 2020.02.18. 14:23:51

@43. sz. Építők S.E.: "hogy piaci alapon a kettőt egy lapon lehet említeni?"
Úgy látszik nem tudsz elszakadni a pénztől, mert én a színvonal miatt említettem a bajnokságokat. Jó hogy nem mondod hogy azt meg ráadásul ütővel is játsszák, ezért is sántít a példa.
Szerintem elfelejteted levenni a szemellenzőt, mert rögtön megmondod, hogy csakis fentről lehet egy vezetőt más útra téríteni. Kicsit próbálj meg szélesebben kitekinteni, és rögtön meg fog nyílni a világ is előtted. Sokfajta ember létezik és mindenki a saját szemszögéből látja a világot. Akkor van a baj, ha rá akarod kényszeríteni a te világképedet a másikra.

Zöldi László 2020.02.18. 14:26:41

@wadcutter: Ön menet közben kapcsolódott a vitába, a 38 hozzászólásból 10 az Öné. Ez túlzás. Kérhetek némi önmérsékletet? Kérem, hagyjon másokat is hozzászólni.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.hu/ 2020.02.18. 14:51:18

@wadcutter: :)
Adok egy váratlan választ:
Színdarabot nejem választ.
.
Ha rímre vágysz e földtekén,
Blogra menj, ott verselek én!
.
fradyendre.blogspot.com/
:)

Medgar 2020.02.18. 16:26:41

@Nancsibacsi: Ez az összeg tiszta önkormányzati támogatás, nem pedig TAO.

morph on deer 2020.02.18. 17:30:55

@wadcutter:
“ És ki állapítja meg a dolgok jelentőségét és fontosságát?”

Ez az, hogy nem “ki”!
A tágabban vett közösség igénye. A statisztika, ha úgy tetszik. Mennyiben tölt be az illető dolog alapvető funkciót, mennyiben “csak” szórakoztató, azon belül pl melyik az, amelyik “csak” látványosság, melyik az, amelyik intellektuális élményt is jelent, stb.
Ez egyáltalán nem olyan nehéz, mint gondolod, és egyáltalán nem ízlés kérdése, ezek mérlegelendő szempontok, főleg közpénz ráfordítása esetén.

“ Miért nem fogadod el, hogy ő így látja?”

Én nem azt vitattam, hogy ő így látja-e vagy sem, csak arra hívtam fel a figyelmet, hogy nem azonos értékű- és fontosságú dolgokat sorol egy kalap alá.

Miért kell mindig a másikat nem gondolkodó lénynek tekinteni?

Mert mi a másik alternatíva?

nemecsekerno_007 2020.02.18. 19:18:19

@43. sz. Építők S.E.: Miért is nem? Arra szedne adót, amire az adófizetők szerint kell. Mint az USA-ban. Persze ez nálunk nehezen kivitelezhető, mert azonnal fellázadnának a nyugdíjasok. Mert nekik meg a legtöbb pénz.

vackor1 2020.02.18. 21:54:44

@wadcutter: Bocsánat , pár ezer km-re vagyok éppen otthontól, kicsit "melegedni" , ezért a késői válasz.
Ha úszást, kajak-kenut, vizilabdát írtál volna, akkor talán még el is gondolkoznék a felvetéseden - ugye a lényege, hogy közpénzből támogassuk-e a profi sportot - , de pont a jégkorong az egyetlen - kéretik a krikett és egyéb "egzotikus " sportokat nem említeni - , aminek nem vagyok a nézője sem, a szabályaiból sem tudok jelentőseket ( pl. kétvonalas les ?? :) ) , így a klub-szintű kézilabdával - de sok más sportágat is említhetnék, no, nem mintha az én véleményem / érdeklődésem bármit is számítana :) - együtt nem igazán érdekel. Bár tini koromban válogatott voltam, más sportágakban rengeteg versenyt nyertem , éltem-haltam a sportért , most nem igazán tudom megválaszolni magamnak sem azt a kérdést, hogy mire jó az, hogy idegenlégiósokkal klub-szinten vannak sikereink kéziben - ugye a foodballistáknak nevezett menőcsávókról nem is beszélünk - , de a válogatott szinte állandóan elvérzik.. Miért költünk milliárdos nagyságú közpénzt , miért aduk milliós havi fizetéseket , ha nemzetközi szinten nem jegyzik az országot ezekben a sportágakban ? Mire jó ez - már azokon kívül, akik eszméletlenül jól élnek ebből , mindenféle felelősség és számonkérés nélkül - az országnak , az embereknek ?
A kérdés költői ..

Zöldi László 2020.02.19. 10:48:46

@wadcutter: Nem arra kértem, hogy vonuljon vissza, hanem hogy tanúsítson önmérsékletet. Ha úgy érzi, hogy válaszolnia kell a vitapartnereknek, javaslom, feleljen nekik, hogy utána lezárhassam a vitát.