Médianapló

Médianapló - Miért nincs vasfüggöny Horvátország és Bosznia között?

2020. február 15. 10:41 - Zöldi László

Ada tízezres, Tisza menti kisváros Szeged vonzáskörzetében. Trianon után a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság, a későbbi Jugoszlávia része lett. A túlnyomórészt katolikus magyarok lakta település azonban hitbélileg változatlanul a kalocsai érsekséghez tartozott. Ezzel magyarázható, hogy Várady Lipót Árpád érsek összegyűjtötte az első világháborús hadirokkantakat. A kalocsai vasútállomás mellett kialakított Rokkant-telepen adott házat, kiskertet nekik. Nagyszüleim 1923-ban így kerültek Magyarországra, anyám már itt született.

Az adai rokonsággal tartottuk a kapcsolatot - még a kilencvenes évekbeli polgárháború idején is. Négy-öt éve, a kerítés miatt azonban bonyolulttá vált a közlekedés. Olvastam a szegedi sajtóban, hogy az észak-vajdasági falvakból Mórahalomba átjárók azért veszítették el a munkájukat, mert nem a legközelebbi kapun jöhetnek át, hanem óriási kerülővel. Mindez azért ötlött fel, mert a közszolgálati rádió reggeli műsorában Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke kifejtette: „A határsértés nem lehet emberjogi kérdés.” (Magyar Rádió, 2020. 02.13.) A kisebbségi politikus körülbelül ugyanolyan tekintélyuralmi rendszert honosított meg a Szerbiában élő magyarok körében, mint Orbán Viktor nálunk.

A kormányunktól kapott gazdaságélénkítő milliárdok révén uralja például a regionális nyilvánosságot, amelynek fórumain többször is kiállt a villamosított kerítés mellett. A nemzetegyesítés jegyében tehát vasfüggöny választja el egy tájegység mesterségesen szétszabdalt részeit. Ennek forrása kétségkívül Trianon, arról viszont már nem az első világháborúban győztes hatalmak tehetnek, hogy a mai magyar kormány közreműködésével sikerült megnehezíteni a vajdasági magyarok helyzetét. Ez olyan ellentmondás, amelyet kormányzatilag nem volna könnyű megmagyarázni - ha az ellenzéki pártok nem sumákolnának kerítés-ügyben. Ők azonban még Pásztor István árulkodó mondatát sem vették észre.

Azt pedig végképp figyelmen kívül hagyták, amit egy harmadik ország miniszterelnöke pedzegetett. Andrej Plenkovic a Tudjman alapította HDZ (Horvát Demokratikus Közösség) elnöke. Jobboldali, hangsúlyozottan kereszténydemokrata politikus, aki együtt ül Orbán Viktorral a Néppártban. Az ő határai előtt szintén gyülekeznek a Nyugat-Európába törekvő menekültek, mégis így fogalmazott: „A boszniai határ túloldalán sok horvát él, és bármilyen fizikai akadály elvágná egymástól a közösség tagjait.” (Népszava, 2020.01.09.)     

26 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr1615475558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Európai téridő 2020.02.15. 17:31:06

De azóta is Magyarországon keresztül vezet a legrövidebb út Bécs és Berlin felé, nem Bosznián és Horvátországon át.

Zöldi László 2020.02.15. 17:39:32

@Európai téridő: Nézzen rá a térképre! Az más kérdés, hogy felénk síkságosabb a vidék, és könnyebb volna eljutni Nyugatra.

Netuddki. 2020.02.16. 09:42:01

De, Andrej Plenkovic és pártja nincs is felfüggesztve a néppártban!

Viszont, úgy emlékszem, hogy Szlovénia és Horvátország határán mintha lenne kerítés, mivel Horvátország még nem tagja a schengeni övezetnek. Aztán, lehet csak az Isten háta mögötti határátkelő mellett volt.

Na, megtaláltam: hvg.hu/vilag/20190822_Ujabb_40_kilometeren_epul_kerites_a_szlovenhorvat_hataron
Persze, lehet ebben is a pohos enyves mancsa van benne. Romániában is migráncsoznak, a magyar lakájmédia hatására.

élhetetlen 2020.02.16. 23:29:32

@Zöldi László: Kerítés? Ugyan! Az hiszem, ilyet még nem olvastam. Csak egy összefoglaló, index.hu/belfold/2020/02/16/orban_viktor_evertekelo_reagalas_velemeny_dk_parbeszed_mszp_jobbik_mi_hazank_lmp/ , de a Mi Hazánk szövege mindent visz. “az Országgyűlést pedig arra kérik, hogy mondja ki a trianoni békeszerződés semmisségét.” És, ha az országgyűlés úgy dönt, akkor minden szomszédos ország visszaadja a kért területeket, önként és dalolva, vagy párhuzamosan letámadjuk az összes szomszédot, és visszahódítunk mindent? Lehet, hogy az baj, hogy eddig nem foglalkoztam a Mi Hazánkkal, ezért ütött ki most ez a szöveg.

Legfelelősebben gondolkodó felelőtlen ember · impersonal.elmenypark.net 2020.02.16. 23:32:23

Tudod az a baj, hogy a migránsok mellé egyikőtök se költözne, aki itt nagyban nyomatják a szót. Én örülök, hogy itt nincsenek, hiába utálom Orbánékat.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2020.02.17. 08:38:50

1892-ben Adán született Rákosi Mátyás, azért volt az ötvenes években az Ada nevű sportszeletcsokoládé.

fércnél maradandóbb 2020.02.17. 09:19:12

A horvát-bosnyák határon aknamezők vannak, talán a migrincsek miatt sem kapkodják el a felszámolásukat. Néhányat le is puffantottak a horvátok hogy jobban értsenek a szóból. Nem véletlenül növekedett meg pont azóta a nyomás a magyar határon, arra mennek, amerre a kisebb ellenállást sejtik

HussarX 2020.02.17. 10:41:03

"Miért nincs vasfüggöny Horvátország és Bosznia között?" Mert nem schengeni határ? Vagyis: nem kötelesek regisztrálni aki átkel, sőt nem is kötelesek észrevenni őket. Egyszerűen összegyűjthetik és átvonatoztathatják őket a magyar határra, ahol mi már a Dublini Szerződés szerint kötelesek vagyunk őket regisztrálni, így hivatalosan nálunk lépnek be Schengenbe, vagyis ha nem kellenek a német munkaerőpiacon (embervásáron), akkor "jogszerűen" küldhetik őket vissza hozzánk az emberséges nyugatiak.

Amúgy ha én arab családapa lennék, húznék onnan az egész családommal, mielőtt elterjednek a Teslák és nagyot hasal az olaj ára. Fognám a gyermekeim és turistaként bejönnék mondjuk Magyarországra, feketés kezdenék dolgozni, amíg a feleségem nem szül 1-2 "magyar" kisgyereket, hátha azok révén itt maradhatnánk. Én teljesen megértem a menekülteket, én sem cselekednék máshogy. Ha pedig a Viktor lennék, akkor befogadnék évi 20-30ezer menekültet, hogy befogjam a sunyi balos nyugatiak száját, plusz emberségből és az ország jól felfogott demográfiai érdekében is. Persze mivel itt jönnének be, annyi eszem azért lenne, hogy válogassak (mint pl. a nagyon humánus kanadai Trudeau (aki már a menekült táborokban lefölözi őket) vagyis a gyerekeseket és azokat részesíteném előnyben, akiknek van munka tapasztalatuk, szakmájuk, esetleg tudnak valamilyen európai nyelven is.. Ha vannak köztük üldözött keresztények, azokat is, de ez nem lenne annyira fontos szempont, mint az hogy azokat nem fogadnám el, akik a Koránnal kelnek és fekszenek, de nem azért mert rosszabb emberek lennének a többieknél, hanem abból az egyszerű okból, hogy nehezebb lenne őket integrálni és ha összeverődnének egy helyen elegen, akkor lenne még egy vallási csoport nálunk, ami nem hiszem, hogy szükséges: van nálunk választék, ha valaki hinni szeretne, van vagy 4-5 komolyabb "történelmi" egyház és több kisebb is,-- de mondom, nem vagyok hit ("vallás") ellenes, de minek idehozni a vallási háborúkat, örülök, hogy az itteni vallások nagyjából elvannak egymással.

Szumma szummárum, sem vitéz vezérünkkel nem értek egyet, sem a bennünket ekéző a nyugat sunyisága felett szemet hunyó kerítés-gyűlölőkkel, de úgy vagyok vele, mint az előttem szólók, ha a 2 rossz közül kell választani, akkor már inkább legyen egy kis kerítés, menjenek körbe és regisztrálja őket Szlovénia vagy Ausztria, ahol elkapják őket Schengenen belül (megjegyzem a sógorok sem nagyon lelkesednek, ha kell Schengenen belül is építenek kerítést, de attól még ők persze sokkal humánusabbak, mint a patás Orbán.

Abban pedig komoly igazsága van a blog bejegyzés szerzőjének, hogy természetesen egy ilyen "nemzetegyesítő kormánynak" meg kellene tudnia oldani, hogy az elszakított magyar honfitársaink (testvéreink) könnyedén át tudjanak járni munkába vagy látogatni. Ehhez csak néhány olyan kisebb ellenőrzött átjárót kellene létrehozni ahol csak ők járhatnának át (külön igazolvánnyal), meg mondjuk a gyalogos és kerékpáros forgalom. Szerintem 2-4 ilyen átkelő bőven elég lenne és sokat segítene ezeken az embereken.

Kampfer 2020.02.17. 11:11:04

Hogy ez mekkora egy ostoba gondolatvezetés volt... Pfff...

"Az adai rokonsággal tartottuk a kapcsolatot - még a kilencvenes évekbeli polgárháború idején is. Négy-öt éve, a kerítés miatt azonban bonyolulttá vált a közlekedés."

Mi lett bonyolultabb? Több benyába kerül? Vagy nem vezet oda másfelől út, csak a 'kerítésen' át???

"Olvastam a szegedi sajtóban, hogy az észak-vajdasági falvakból Mórahalomba átjárók azért veszítették el a munkájukat, mert nem a legközelebbi kapun jöhetnek át, hanem óriási kerülővel."

Ebben az esetben nyilván mérlegelték a 'nyereség-áldozat' arányt és a várható egyéb körülményeket. Ha pedig ennek pusztán adminisztratív okai vannak, akkor azért kell lobbizni és nem ilyen sunyi és ostoba módon 'kerítésezni' és 'orbánozni'!

"Mindez azért ötlött fel, mert a közszolgálati rádió reggeli műsorában Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke kifejtette: „A határsértés nem lehet emberjogi kérdés.”"

És teljesen igaza is van! Határokon átvánszorogni, migrálni NEM emberi jog! Az ensz és agyamputált 'szakemberei' közönséges hazudozók, semmiféle jog nem rendelkezik arról, hogy valaki pusztán a sz@r életkörülményei miatt elvánszorogjon egy másik államba, annak zárt határán keresztül. Ez NEM emberi jogi kérdés, ebben igaza van Pásztornak (is)!

"A kisebbségi politikus körülbelül ugyanolyan tekintélyuralmi rendszert honosított meg a Szerbiában élő magyarok körében, mint Orbán Viktor nálunk."

Na persze! Ha egyetért azzal, amit a magyar kormány vall, ha hülyének tartja a libsi ensz agyhalottakat és ostobaságaikat, akkor már tekintélyuralmi? Hm... Zöldi úr! Miért nem egyenesen fasiszta? Vagy náci? Vagy rasszista???

"A kormányunktól kapott gazdaságélénkítő milliárdok révén uralja például a regionális nyilvánosságot, amelynek fórumain többször is kiállt a villamosított kerítés mellett."

Zöldi úr! Van egy rossz hírem. Minden értelmes ember, mindenki, akinek van szeme, füle és agya is, egyetért a kerítéssel. Sőt! A valóban értelmesek még aknamezőt és IR- és mozgásdetektoros géppuskákat is el tudnának képzelni a török tervek alapján. Szánalmas ez a vergődése, hogy megkérdőjelezzen egy évek óta bevált, működő és egy lehetséges megoldást jelentő határvédelmet!

"A nemzetegyesítés jegyében tehát vasfüggöny választja el egy tájegység mesterségesen szétszabdalt részeit."

Hazudik! Nem választja el! Mindenki, akinek érvényes jogosultsága van, azonosítható és nem esik tilalom alá, az simán átjöhet és kimehet az ellenőrzött átkelőkön. Ha kevés az átkelő, az egy valid érvelés! De amit ön felhoz, az csak a szokásos kis 'momentumos' és 'dékás' libsi ajvékolás!

"Ennek forrása kétségkívül Trianon, arról viszont már nem az első világháborúban győztes hatalmak tehetnek, hogy a mai magyar kormány közreműködésével sikerült megnehezíteni a vajdasági magyarok helyzetét."

Reklámozza már azt is, Zöldi úr, hogy évekig eltűntek a migrik a Vajdaságból, amikor a határzár miatt esélyét sem látták a migrik annak, hogy erre átjuthatnak és mentek inkább a szlovének felé a horvátokon keresztül! Akkor is megnehezítette a horgosiak, szabadkaiak életét? És miért nem egy további átkelő miatt kampányol? 'Orbánozni' trendibb, igaz? A kerítés ellen ágálni pedig annyira, de annyira 'ajrópéer'!!! O.m.g.!

"Ez olyan ellentmondás, amelyet kormányzatilag nem volna könnyű megmagyarázni - ha az ellenzéki pártok nem sumákolnának kerítés-ügyben."

Semmiféle ellentmondás nincs itt, Zöldi úr! Az, hogy ön azt kíván látni minden mondatban, az önről szól és nem a kormányról vagy a kerítésről. A 'zellenzék' pedig úgy egy nagy rakás szeméthegy, ahogy csak van. De erről biztos sokat tudna mondani a kunhalmi! Ajtó- és kerítésügyben ő szakértő! ;-)

"Azt pedig végképp figyelmen kívül hagyták, amit egy harmadik ország miniszterelnöke pedzegetett. Andrej Plenkovic a Tudjman alapította HDZ (Horvát Demokratikus Közösség) elnöke... mégis így fogalmazott: „A boszniai határ túloldalán sok horvát él, és bármilyen fizikai akadály elvágná egymástól a közösség tagjait.”

Hm... Zöldi úr! Horvátország NEM schengeni tagállam! Magyarország az! Horvátország és Bosznia közötti határterületek döntő része komoly természeti akadályokkal van tele, míg Szerbia és Magyarország között ilyen nincs! Továbbá ott sok korábban telepített aknamező a mai napig a földben van. Aktív. Ez az érvelés és összehasonlítás ostoba és buta! Horvátország egyébként nemrég döntötte el, hogy a legnyitottabb és akadályoktól mentes határszakaszán szintén kerítést fog építeni. Okosan teszik.

Azt értem, hogy alig várja, hogy ismét ballib uralom pusztítsa ezt az országot. Azt is értem, hogy a napi 'orbánozás' adhatja vissza sokak szemében az ön hitelét. De kérdem: miért egy valóban értelmes, helyes és indokolható intézkedésbe áll bele? És miért ilyen nevetséges módon? Egy ország érdekeit és 20-30 ember érdekét szembeállítani? Ami ráadásul adminisztratív eszközökkel (esetleg) orvosolható? A '15-ben hazavágott gazdákért miért nem könnyezett anno??? Csak kérdem...
Kampfer

Zöldi László 2020.02.17. 11:19:14

@Kampfer: Köszönöm a folyamatos figyelmet. Kérem, gyakoroljon némi önmérsékletet, hogy hozzászólása ne lépje túl a bejegyzés 2500 karakterét. Ha rvvidebben írna, többet hasznosíthatnék a megjegyzéseiből.

Kampfer 2020.02.17. 11:29:52

@HussarX: "Amúgy ha én arab családapa lennék, húznék onnan az egész családommal, mielőtt elterjednek a Teslák és nagyot hasal az olaj ára."

Akkor ne ide akarj húzni, hanem valami muszlim országba. Az az ő kultúrájuk, ez nem az!

"Fognám a gyermekeim és turistaként bejönnék mondjuk Magyarországra..."

Én pedig két hónap után rákérdeznék, hogy turistaként még mi a fenét keresel itt? És válasz híján szépen bevágnálak a kitoloncolásra várók közé egy ketrecbe, amíg haza nem visznek titeket.

"feketés kezdenék dolgozni, amíg a feleségem nem szül 1-2 "magyar" kisgyereket, hátha azok révén itt maradhatnánk."

Az a gyerek sem lesz magyar, csak szólok! :-) Külhoni polgár gyerekei nem kapják alanyi jogon a polgárságot, csak ha valamelyik szülőjük magyar állampolgár. Mellesleg a fekete melód okán szépen kiszabnék rátok kb. 5 évet felfüggesztve és kiutasítanálak ugyanennyire az országból (így a 'zunijóból' is).

"Én teljesen megértem a menekülteket, én sem cselekednék máshogy."

Vagyis akkor éppen annyit érsz, mint azok! Annyira is tartanálak.

"Ha pedig a Viktor lennék, akkor befogadnék évi 20-30ezer menekültet, hogy befogjam a sunyi balos nyugatiak száját, plusz emberségből és az ország jól felfogott demográfiai érdekében is."

Nagy mázli, hogy nem vagy 'Viktor'! És remélhetőleg sem te, sem a hozzád hasonló gondolatvilág soha a büdös életben nem kerül hatalom és döntési pozíció közelébe sem többé! Nincs demográfiai érdekünk, ami szerint akár csak egy kávébarnát is be kellene fogadnunk! Nem kell. Egyet sem. Emberségből sem. Ha menekült, akkor mit keres a szerb-magyar határon? Legyen menekült a szaúdi határon! Vagy Iránban esetleg a törököknél. De itt ők csak migrik!

"Persze mivel itt jönnének be, annyi eszem azért lenne, hogy válogassak..."

Buknád! Épp a 'zunijó' és a nyomorult '(ál)civilek miatt, akik minden bociszeműt szépen rád is kényszerítenének, miközben a valamire is használható tagok már az első fordulóban húznának nyugatra, ahogy a munkavállalók is tették. Neked meg itt maradnának a 'kozmáltak', akik csak a dzsihádra valók, semmi másra.

"...ha a 2 rossz közül kell választani, akkor már inkább legyen egy kis kerítés, menjenek körbe és regisztrálja őket Szlovénia vagy Ausztria, ahol elkapják őket Schengenen belül..."

Ezt teljesen jól és bölcsen látod. Ezzel egyetértek.

"Abban pedig komoly igazsága van a blog bejegyzés szerzőjének, hogy természetesen egy ilyen "nemzetegyesítő kormánynak" meg kellene tudnia oldani, hogy az elszakított magyar honfitársaink (testvéreink) könnyedén át tudjanak járni munkába vagy látogatni."

Ha adminisztratív jellegű a kérdés, simán meg kell oldani és kész. Ennyit bőven megér akár 20-30 délvidéki magyar érdeke is!

"Ehhez csak néhány olyan kisebb ellenőrzött átjárót kellene létrehozni ahol csak ők járhatnának át (külön igazolvánnyal), meg mondjuk a gyalogos és kerékpáros forgalom. Szerintem 2-4 ilyen átkelő bőven elég lenne és sokat segítene ezeken az embereken."

Ebben is egyetértek veled.

Van egy olyan félelmem egyébként, hogy Zöldi urat sem az a 20-30 ember érdeksérelme zavarja inkább, mint az, hogy valóban áll és működik a kerítés. Szerintem ez inkább egy kis gyengén sikerült 'kerítésezés' és 'orbánozás', mintsem a valóban hátrányosan érintett néhány magyar érdekeiért való aggódás! De ne legyen igazam!
Kampfer

Kampfer 2020.02.17. 11:35:42

@Zöldi László: Tisztelt Zöldi úr! Bejegyzése jelenleg is a blogketrecben, címoldalon van. Nyilván a témaválasztása okán. Ennyit a figyelemről.

"Kérem, gyakoroljon némi önmérsékletet, hogy hozzászólása ne lépje túl a bejegyzés 2500 karakterét."

Ötezer karakter írható a mezőbe. Azt nem is tudom túllépni. Ami pedig a válaszaimat és a gondolataimat illeti, a szükséges terjedelmet használom, hogy ki tudjam fejteni a véleményem, illetve reagálni tudjak a konkrétumokra.

"Ha rvvidebben írna, többet hasznosíthatnék a megjegyzéseiből."

Szerintem így is bármit tud hasznosítani, amit kíván. Ön a médiaszakember, ön tanulta mindezt. Továbbá az elektronikus rögzítettség okán bármely részletét tetszés szerint tudja olvasni, értelmezni, felhasználni. Ez nem lehet akadály! Szerintem...
Üdvözlettel: Kampfer

Zabalint 2020.02.17. 11:45:41

Az újkommunista propagandistákat kérdezem, hogy miután évekig hisztinek és konteónak nevezték a klimaügyet, most hogy a Vezér elvtárs felült a klíma vonatra, mi a hivatalos propaganda magyarázata, érvrendszere. Tudom, hogy ebben a topikban ez off, csak már keresgélem, mi az újabb mantra, eddig is nagy rajongója voltam az ilyen váltásoknál, szórakoztatóbbnál szórakoztatóbb magyarázatokat láttam eddig is arról, hogy mindig is Keletázsiával háborúztunk.

HussarX 2020.02.17. 11:57:04

@Kampfer:

"Én teljesen megértem a menekülteket, én sem cselekednék máshogy."

Vagyis akkor éppen annyit érsz, mint azok! Annyira is tartanálak.

------------------------------------

Miért, ha te oda születtél volna ott is maradnál? Vagy úgy gondolod, mindenkinek ott kellene maradnia, ahol születik, bármi történjen is? Mert csak szólok, hogy akkor az emberiségnek még mindig antilopokat kellene üldöznie Afrikában. Hasak nem tényleg lapos a Föld...

Persze ez nem azt jelenti, hogy szeretném vagy megengedném, hogy ide jöjjenek tömegesen, vagy hogy ne legyen kerítés. Én ott lennék az elsők között aki, igaz nagyon sajnálva őket, de kénytelen lennék akár lelőni is őket ha betörnének hozzánk, de ez ön és családvédelemből lenne, és nem örülnék neki, ha idáig fajulna a dolog. Sajnos azonban ha elhasal az olajár, pokol lesz ott, azt pedig meg tudom érteni, ha valaki előrelátóan menekülni próbál a pokolból-- erről írtam, nem arról, hogy nekünk ezt hagynunk kellene. Ezt azonban egy mein(fotel)kampfer hogyan is tudná higgadtan értelmezni? Szerencsétlen Adolf is rengeteget ártott hőn-szeretett ária fajának, nézz a mai Németországra... Sajnos a mindhalálig ész nélkül kampfolók kb annyit is érnek el ezzel, meghalnak a nagy kampfjukban, rengeteg honfitársukat magukkal rántva, ezzel megteremtve a helyet azok számára, akiket éppen gyűlölnek.

"Make love, not war", a mai világban többre mész azzal ha felnevelsz 5-10 hazafit, mint azzal ha bátornak érzed magad nindzsa ruhában masírozni a rendőrsorfal mögött :) Barátom, jobban járnánk ha "többet ésszel, mint ész nélkül" kampfolnánk, de lehet, hogy ezt nem igazán érted, bárit is írok neked.

Zöldi László 2020.02.17. 12:00:03

@Kampfer: A Blog.hu rám bízta a moderálást, ezért kérem, hogy ne lépje túl a bejegyzés önként korlátozott, 2500 karakternyi terjedelmét. Nem illik figyelmen kívül hagyni a házigazda kérését. Előre is köszönöm.

Kampfer 2020.02.17. 12:15:34

@HussarX: Túl nagy az arc, csak nehogy 'kud-arc' legyen!

"Miért, ha te oda születtél volna ott is maradnál?"

A kérdés fölvetése is ostobaság, miután nem tudjuk (te sem) megítélni, hogy a migrik döntő részére jellemző értelmi és logikai képességek mit és milyen gondolkodást engednek meg. Az én itteni tudatommal a következőket tudom (gondolnám):

- az olajár még legalább egy emberöltőnyi időtávban megélhetést fog garantálni a térségben (nyilván nem a teljes társadalmi spektrumban)
- ha lépni kell onnan, akkor is kulturálisan közelebb álló társadalmak lennének a megfelelő célpontok
- ha valahonnan menekülök, akkor nem iratok nélkül és nem sunyi módon, ahogy a migrik teszik
- semmiképp sem akarnám olyan helyen nevelni a gyerekeimet, ahol a társadalom (okkal vagy ok nélkül) gyűlöl minket és őket is (ok irreleváns, ő otthonuk)
- kétes jövőbe nem vállalok 5-6 gyermeket

"Vagy úgy gondolod, mindenkinek ott kellene maradnia, ahol születik, bármi történjen is?"

Semmiképp sem a világ túlsó felébe özönleni!

"Persze ez nem azt jelenti, hogy szeretném vagy megengedném, hogy ide jöjjenek tömegesen, vagy hogy ne legyen kerítés."

Nem ezt jelentette, amit leírtál.

"Én ott lennék az elsők között aki, igaz nagyon sajnálva őket, de kénytelen lennék akár lelőni is őket ha betörnének hozzánk..."

Célzott tűznek csak az utolsó lépésnek kell lennie. De ha kell, valóban meg kell történnie. Az Isten óvja azoknak a katonáknak a testét és lelkét, akik erre kényszerülnének!

"...de ez ön és családvédelemből lenne, és nem örülnék neki, ha idáig fajulna a dolog."

Katonaként az ország szuverenitásának védelme érdekében is tüzet kellene nyitnod.

"Sajnos azonban ha elhasal az olajár, pokol lesz ott, azt pedig meg tudom érteni, ha valaki előrelátóan menekülni próbál a pokolból..."

Az, hogy a közelmúlt és a jelen extra profitját mibe (vagy mibe nem) fektetik, milyen egyéb tevékenységet alapoznak meg, az az adott társadalom belügye. Ha ezt elmulasztották és buknak, akkor pokol lesz. De ez az ő döntésük, nem a miénk volt. Őket sem érdekelte, mikor '73-ban elszaladt az olajár és itt mindenki vakarózott a kútnál. Sőt, jól meg is szedték magukat belőle. Ez ilyen.

"Ezt azonban egy mein(fotel)kampfer hogyan is tudná higgadtan értelmezni?"

Ostoba kis személyeskedés, téged minősít, nem engem. Te problémád!

"Szerencsétlen Adolf is rengeteget ártott hőn-szeretett ária fajának, nézz a mai Németországra..."

Ne légy ostoba! Expanzív-agresszív politikát és katonapolitikát folytatott. Amiről én írtam, abban nincs semmi expanzív és semmi agresszív. Defenzív magatartásról és tevékenységekről írtam. Ezt összehasonlítani a birodalmi német politikával nevetséges és ostoba dolog. Ezen neked kellene elgondolkodnod!

"Sajnos a mindhalálig ész nélkül kampfolók kb annyit is érnek el ezzel, meghalnak a nagy kampfjukban, rengeteg honfitársukat magukkal rántva, ezzel megteremtve a helyet azok számára, akiket éppen gyűlölnek."

Ezért nem is helyeslem azt a típusú politikát. Amink van, azt kell védeni. De azt határozottan.

"Barátom, jobban járnánk ha "többet ésszel, mint ész nélkül" kampfolnánk, de lehet, hogy ezt nem igazán érted, bárit is írok neked."

Túlértékeled magad! Inkább azt próbáld meg helyesen értelmezni, amit leírtam. Nem is értem, hogyan tudtad idekeverni Hitlert...?
Kamp.

Zöldi László 2020.02.17. 12:18:30

@Kampfer: Látom, nem ért a szóból. Sajnálom.

Kampfer 2020.02.17. 12:18:33

@Zöldi László: Ilyen komoly 'szakmai' érveket olvasván vajon mit írhat az egyszerű 'jobber' kommentelő?
Majd igyekszem...
Kamp.

Kampfer 2020.02.17. 12:19:11

@Zöldi László: Ért. Az imént olvastam a kommentjét.
Kamp.

midnightcoder2 2020.02.17. 14:40:19

@HussarX: "és az ország jól felfogott demográfiai érdekében is"
Az országnak nem igazán érdeke befogadni pár tízezer olyan embert évente, akinek az értékrendje fényévekre van az európaitól, a vallása alapján nem igazán képes hosszabb távon együtt élni a más világnézetû emberekkel, ergo csak igen-igen pici eséllyel integrálhatók, és még utána is jó eséllyel komoly gondok lehetnek velük.
Van már itt egy elég nagy kisebbség évszázados integrációs nehézséggel, pedig õk sokkal kevésbé különböznek tõlünk kulturálisan. Az európai szociális háló talán elbírja ezeket (egy darabig) de mi messze nem állunk ilyen jól.

György Csaba Nagy 2020.02.17. 15:40:10

Kormánypropagandától felfokozott idegállapotba került többrendbeli uraim, türjetek pár megjegyzést, melyek saját véleményemet mutatják migriügyben:
- a kerítés előtt bejött migránsok elenyésző része maradt nálunk. Ez az arány továbbra sem tolódna el, mivel kis hazánk semmivel nem lett vonz6óbb, sőt a propaganda tömegeket vadított meg. Az osztrák, német, stb. határ pedig ugyanúgy átjárható, mint korábban. Árnyékbokszolunk,
- divat a migránsokat állati színvonalú hordának beállítani. Sokat járva a világban, valamint meghallgatva a médiában most random megkérdezetteket, ezt teljes tévedésnek tartom. Sok szempontból mások, szerencsétlen sorsúak, de semmivel nem alacsonyabb rendű emberek,. mint felheccelt magyarjaink átlaga. Mintha épp a lumpen, sikertelen réteg ágálna ellenük leghangosabban,
- integrálásuk okos és körültekintő kezelést igényel, de hogy megoldható, azt pl. a németországi 3 millió török mutatja. A munkaerő pedig ott termel értéket, ahol munkára fogják, s ez megér némi törődést és áldozatot. Ez a fentiek miatt nálunk nem játszik.
Végül lapozzátok fel a telefonkönyvet, számoljátok meg, mennyi honfoglaló-utód népesíti be a magyar hont, és mennyi a migránsutód. Ha őseink is ilyen elveket vallottak volna, nem tolonganánk. Jövevényeink pedig elég szépen beilleszkedtek.

fércnél maradandóbb 2020.02.17. 16:08:16

@György Csaba Nagy:
A németországi törököknek köze nincs a mostani migrincsekhez. Legnagyobb részük munkavállalóként érkezett, egy akkor még nagyon szekularizált, szinte európaiasnak mondható Törökországból. Az integráció sikeressége ezzel együtt is, több generációnyi távlatból is felemás

Végső soron az európai megosztottság következménye volt, hogy Németországba ilyen messziről hoztak munkaerőt, a természetes munkaerő-felhozazatalt adó, vasfüggönyön túli Kelet-Európa helyett. A migrincsutaztatás most is Európa megosztottságát eredménezi. Ha csak ennyi volna a bűne már komoly büntetést érdemelne. Azon felül, hogy miattuk nem tudnak simán átjárni a szerbiai magyarok, ha igaz a szerző okfejtése

György Csaba Nagy 2020.02.17. 16:34:22

@fércnél maradandóbb: Csak 2 megjegyzésem van:
- ismereteim szerint a törökök nagy része Anatóliából ment Németországba, az ottani szegénységtől és munkalehetőség-hiánytól űzve. Rájuk pedig nem volt jellemző a majdnem-európaiság és ateizmus,
- Európa megosztott migránsügyben, de ezt nem az "utaztatás"okozza (nem is tudom, mit értesz alatta), hanem a elutasító/befogadó ellentét.
Abban egyetértünk, hogy a németországi török integráció nem teljesen sikeres. Ennek okát abban látom, hogy a németek nem teljesen heverték ki a faji felsőbbrendűség tudatát, lenézik és lekezelik a törököket, akik erre válaszul zárt közösségekre hajlamosak, és vevők Erdogan vallásos nagytörök eszméire.

Zöldi László 2020.02.17. 17:12:13

@György Csaba Nagy: Köszönöm a hozzászólásokat, a vitát befejezettnek nyilvánítom.