Médianapló

Médianapló - Várhatunk-e politizálást az influencerektől?

2020. február 10. 10:20 - Zöldi László

Aki gyakran jár német repülőtereken, fölfigyelhetett a jól, de nem kirívóan öltözködő üzletemberekre. Húzzák maguk után a kézipoggyásznak is használható bőröndöt, amelynek szíjazatán külön hurok van a magazinoknak. Fölül kandikál ki a Der Spiegel, alatta a Focus lapul. Az utóbbi könnyedebb hangvételű, bár ugyancsak színvonalasan szerkesztik. A február 7-i szám talán legérdekesebb cikke egy összeállítás az influencerekről. Róluk írja a szerző, hogy eldönthetik a következő választás sorsát.

A nevükkel nem terhelném az olvasót, annyit mégis érdemes elmondani róluk, hogy két férfi uralja a youtube-os mezőnyt. 5,7 millió követője van az egyiknek, 3,2 millió a másiknak. A futottak még mezőnyében instagramos hölgyek találhatóak, követőik száma 821, 383 és 270 ezer. Akad köztük hajdani modell, testnevelő tanár (most fitneszblogger) és társadalomtudományi végzettségű is. Az utóbbi 30 éves, csinos, Ausztriában nőtt fel és iráni gyökerű.

Madelaine Darya Alizadeh azért figyelemre méltó, mert ő az egyedüli, aki politikában is utazik. Róla képzelhető el leginkább, hogy beszáll majd a választási kampányba. A cikkben megszólaltatott médiakutatók szerint ő képviseli a digitális jövőt, az ő típusa készíti majd elő a terepet valamelyik párt vagy politikus számára. A német influencerek hirdetésekkel keretezik az álláspontjukat, egyelőre azonban felmérhetetlen politikai befolyással kecsegtetnek. Vajon nálunk, a 10 milliós piacon mire számíthatunk? Nincs erre kiforrott válaszom, számaim azonban vannak.

Dancsó Péter 1,3 millió követővel van jelen a YouTube-on, Kasza „Tibi” 1 millióval, Hollósi Jázmin 470 ezerrel. Ami a Facebook-ot illeti, Orbán Viktor 665 ezer követővel osztja meg az üzenőfalát, Schobert Norbert 537, Hosszú Katinka 490 ezerrel. Gyurcsány Ferenc 243 ezer követőt mondhat a magáénak, D. Tóth Kriszta 171, Puzsér Róbert 140, Szél Bernadett 94, Hadházy Ákos 79, Bayer Zsolt pedig 27 ezret. S van nekem egy kedves tanítványom, a keszthelyi-gyenesdiási Kövérné Kalmár Mónika. MóniSüti álnéven a hozzá hasonló sokgyerekes mamáknak ír blogot, és a sütőporos lángos receptjét 9,9 ezren töltötték le.

Ami Orbántól és Gyurcsánytól hivatalból elvárható, az talán még a többi politikusról és újságíróról is elképzelhető. Kevésbé képzelhető el viszont azokról a hangadókról, véleményformálókról, akik nagyban űzik az ipart. Mindazonáltal azt gyanítom, hogy előbb-utóbb náluk is kelendő portéka lesz a politika.              

25 komment
süti beállítások módosítása