Médianapló

Médianapló - Hány várost irányítanak ellenzéki polgármesterek?

2020. február 05. 09:38 - Zöldi László

Tegnap este Rónai Egon elgondolkoztató adattal szembesítette Tóth Bertalant. Az ATV stúdiójában szóba hozta, hogy az egyik közvélemény-kutató cég 4 százalékra, a parlamenti küszöb alá mérte az MSZP-t. Az elnök más cégek kedvezőbb adataira utalt, majd kifejtette, hogy az önkormányzati választás a pártját igazolta. Szerinte „semmi probléma”, elvégre „közel 400” önkormányzati képviselőjük és „közel 50” polgármesterük van. Impozáns számok volnának, ha nem tudnám, hogy Magyarországon 3177 polgármester van, és 16787 az önkormányzati képviselők száma.

Egy másik műsorban Horváth Csaba, a szocialista polgármesterek egyike arról beszélt, hogy október 13. óta „Nagyjából 3 milliós országvárosban van alternatív vezetés.” Ellenzéki politikustól hallottam már 2, 2 és fél, 3, 3 és fél, sőt 4 milliót is. Ez adta az ötletet, hogy utánanézzek néhány adatnak. Nem állítom, hogy minden részletet sikerült feltárni, de nem kormánypárti polgármestert találtam Ajkán, Albertirsán, Aszódon, Baján, Battonyán, Budakalászon, Budaörsön, Budapesten, Celldömölkön, Csongrádban. Továbbá Diósdon, Dorogon, Dunaújvárosban, Egerben, Érden, Gödön, Gödöllőn, Gyömrőn, Gyöngyösön, Hódmezővásárhelyen. Valamint Jászberényben, Kazincbarcikán, Miskolcon, Mohácson, Oroszlányban, Ózdon, Pécelen, Pécsett, Pilisvörösvárott. És Pomázon, Ráckevén, Salgótarjánban, Szentesen, Szigethalmon, Szigetszentmiklóson, Szombathelyen, Tapolcán, Tatabányán, Tótkomlóson, Vácott, Veresegyházon, Zalaszentgróton is.

A viszonylag friss, néhány hónapos adatok alapján összeadtam e városok lélekszámát, és 3.094.739 jött ki. Ha ebből levonjuk ama fővárosi kerületeket, amelyekben kormánypárti polgármesterek gyakorolják a helyi hatalmat, akkor 2.404 412 jön ki. Torzító tényező persze, hogy az ellenzéki irányítású budapesti kerületekkel együtt „csak” 56 nem kormánypárti vezetésű várost leltem, miközben az ellenzéki politikusok hatvanról szoktak beszélni. Mindazonáltal a zuglói polgármester, Horváth Csaba 3 milliós száma megközelítheti a valóságot. De ha javasolhatom, nálam alaposabban nézzenek utána a számoknak, és állapodjanak meg abban, hogy különféle metszetekben az ellenzéki polgármesterek irányította városok lélekszáma 2,4 és 3,2 millió közé tehető. Ha pedig az egyik pártjuk készül a március 11-én esedékes kongresszusára, ezekkel a számokkal kéne érzékeltetni az alkalmilag egyesült ellenzék tavaly októberi szereplését.     

8 komment
süti beállítások módosítása