Médianapló

Médianapló - Volt-e bosszúálló zsidó különítmény Magyarországon?

2020. február 04. 09:44 - Zöldi László

Figyelemre méltó cikk jelent meg tegnap az Indexen. Szerzője, Juhász Edina egy The Guardian-cikk alapján dolgozott. A brit újság azt a helyzetet rögzítette, midőn zsidó fiatalok bosszút esküdtek az Európa-szerte mintegy hatmillió zsidót elpusztító német megszállók ellen. Szemet szemért, fogat fogért. Például arzénnal kenték be a fogva tartott SS-tisztek kenyerét, akik hasmenést kaptak. Az eredeti cikk Tarantino ironikus szellemében íródott, van egy kis bulvár íze is.

A világhírű rendező Becstelen brigantik című filmjét nem helyezném az életmű csúcsára, a mesés elemeket tartalmazó forgatókönyvnek azonban van némi valóságalapja is. Ami merőben más megvilágításba helyezi a zsidó fiatalemberek bosszúvágyát. 1943 végén az amerikai hadsereg titkosszolgálata gerilla-akciókra képezte ki a kötelékében szolgáló európai zsidókat. A háromtagú különítmények tagjai ejtőernyővel ugrottak le a hazájukban. Földerítették a német hadsereg mozgásait, és rádión jelentettek a bari (olaszországi) repülőtéren állomásozó bombázóknak.

Akik életben maradtak közülük, a háború után is szolgáltak. Mindegyik német megszállást elszenvedett országba jutott belőlük egy-egy különítmény. Ők vitték haza ama háborús bűnösöket, akiket Németország amerikai övezetében fogtak el. A magyar különítmény 1945. október 4-én hozta az első szállítmányt. 18 fogoly fért el a Douglas-bombázó átalakított belsejében. A gép a mátyásföldi repülőtéren landolt. Hetente fordult, és karácsonyig mintegy 200 háborús bűnöst adott át a magyar igazságszolgáltatásnak. Az egyik fogoly, Fiala Ferenc nyilas  újságíró később ezt írta róluk: „öt-hat, magyarul is jól beszélő pesti fiatalember” hozta haza őket.

Heten voltak. Parancsnokuk Himler Márton őrnagy volt, civilben ügyvéd. Helyettese George W. Granville főhadnagy, majdani szőrmekereskedő, egyébként az Odense-kávéház (Rákóczi út 20.) tulajdonosának, Grósz „papának” a fia. A repülőgép parancsnoka, George Gerbner hadnagy az összes szállítmányt elkísérte. Később világhírű médiatudós lett belőle, a legtöbbet tőle tudom Knight hadnagyról (Herzog-Herczegh Béláról), Nemes Jánosról és Ecséry Miklósról. A hetedik tag neve egyelőre ismeretlen. Vajon mit gondoltak a német megszállók magyar kollaboránsairól? Az mindenesetre biztos, hogy nem engedték szabadjára a bosszúvágyukat. Államilag szervezett és ellenőrzött keretek között működtek közre az igazságszolgáltatásban. Ez is megér egy cikket.  

41 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr3015454290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Európai téridő 2020.02.04. 11:25:40

Azért abban, hogy kiket tekintettek magyar háborús bűnösöknek, abban benne volt Sztálin keze is. Ő pedig azokat nevezte meg, akik az amerikai zónában lévők közül "túl sokat tudtak" és ezért kellett őket kivégezni. Miért fedi még mindig titokzatos homály a kassai bombázást, amelynek ürügyén - ó, milyen felháborító -, Bárdossy hadüzenetet küldött a Szovjetuniónak ? A "vonakodó csatlóst" parírozni kényszerítő német nyomásgyakorlás iratai eltűntek, miután az "angolszász" és a szovjet Szövetségesek átfésülték a legyőzött országok levél- és irattárait. És a németek is tárgyaltak titokban az "angolszászokkal", átadva nekik a goebbelsi Propagandaminisztérium álal manipulált, a "csatlós" államokra terhelő "bizonyítékokat", amelyekből jutott a mai Bundesarchivba is, azóta is ezeket mutogatják az "emlékezetpolitikusok". A németek "kompromisszuma" az volt feltehetőleg, az "angolszászokkal" lefolytatott titkos tárgyalások eredményeképpen, hogy a "hintapolitikus" Kállay Miklóst, - akinek titkos tárgyalóit a Benesék - ő volt a londoni emigráns csehszlovák kormány miniszterelnöke -, által "befolyásolt" Churchillék elhajtották és jól elbliccelték a balkáni partraszállást -, aki Léon Blum volt francia miniszterelnök lakótársa volt, amikor túszként tartották fogva a dél-tiroli Pragsi Vadtó (Pragser Wildsee) melletti hegyi szállóban, amely ma is működik -, elengedték és Amerikába emigrálhatott. Vélelmezhető, hogy az elengedés feltétele egyfajta "titoktartási szerződés" volt, amit Kállay be is tartott . Miután Sztálin 1943 elején Sztálingrádnál legyőzte a németeket, némi totojázás után az "angolszászok" is rájöttek, hogy rá kellene kapcsolni, mert a Vörös Hadsereg támadásba lendült és a hitleri ármádia visszavonulgat, különben a felszabadítóira váró megszállt európai országokat Sztálin kaparintja meg. Viszont nagyon féltek, hogy Sztálin netán "összevonja a szemöldökét", ha a Balkánon kezdik a partraszállást. Ezért helyette Itáliában kezdték azt meg. És - bár az akkori magyar elit azzal is áltatta önmagát, hogy onnan is felszabadíthatják őket az "angolszászok", az hiú ábránd volt, mert 1943 végén a teheráni konferencián már kijelölték az "érdekszférákat" az egyesek által Sztálinnak, mások által Churchillnek tulajdonított hírhedt cetlin. Azóta ebben a "történelemhamisított" világban élünk.

Zöldi László 2020.02.04. 12:13:49

@Európai téridő: Ha tudtam volna, hogy ilyen hosszasan, unalmasan és pontatlanul szól hozzá, meg se írom a bejegyzést, amelynek témájához egyébként semmi köze a kommentjének. Ezért a részletekre nem is térek ki. Csak egyetlen apróság: Kassa bombázása annyira feltáratlan, hogy már 1979. április 21-én elemzés jelent meg róla az Élet és Irodalomban. Ránki György írta, én szerkesztettem. Az utána következő vitából pedig hiteles kép kerekedett, amelyet azóta is tovább árnyaltak. Ahogy látom, Ön nem tartozik közéjük.

Európai téridő 2020.02.04. 12:17:02

Akkor más magyar médiák miért firtatják? Biztos, hogy R. Gy., akinek a karrierje sajnálatosan szomorú módon ért véget, jól tudta?

Zöldi László 2020.02.04. 12:24:44

@Európai téridő: Nem akarom megbántani, ezért ha nem haragszik, nem vitatom meg Önnel a Ránki-életművet.

Európai téridő 2020.02.04. 13:24:45

De azért az ÉS-beli elemzés főbb pontjait talán meg tudná írni? Előre is köszönöm.

Zöldi László 2020.02.04. 13:48:12

@Európai téridő: Ha ennyire érdekli, javaslom, olvassa el - a vitával együtt. Higgye el, megéri.

Európai téridő 2020.02.04. 14:34:07

Addig is, amíg lesz rá időm: mi volt a lényege? Előre is köszönöm.

Zöldi László 2020.02.04. 14:55:31

@Európai téridő: Az első kommentet 11.25-kor tette föl, a negyediket 14.34-kor. Vagy nincs munkája, és unalmát a kassai bombázással üti el, vagy van, de belefér a kutakodás is. Ha már a bejegyzés témájától eltérő ügyre kíváncsi, dolgozzon meg az információért. Ha viszont a bejegyzés témája is érdekli, állok rendelkezésére.

Európai téridő 2020.02.04. 16:51:27

Van itthon végezhető "távmunkám", nincs időm elmenni a könyvtárba.

camilló 2020.02.04. 16:54:02

@Európai téridő: A balkáni partraszállásról talán olvassa el Eisenhower önéletrajzi művét. Ez vonatkozik arra is, hogy ki mikor és miért "kapcsolt rá" a második front megnyitására. Bárdossyról és Kállayról talán olvassa el a népbíróság jegyzőkönyvét..

Európai téridő 2020.02.04. 17:03:33

Kállay ágyban, párnák közt halt meg, mert ót az ország megszállása után kapcsolták le a fritzek. Módja volt eljutni Itáliába, az amcsik által felszabadított országrészbe, onnan már egyenes volt az útja Amerikába. Ez benne van az ő emlékiratában. Pechjük azoknak volt, akik Ausztria amerikai zónájában voltak. Amúgy, a memoárok általában megszépítik a nyers valót és sokszor mindössze csak önfényezések, nem hiteles források. Persze kényelmesebb fotelban ülve hangulatlámpa fénye mellett ilyesmiket olvasni, mint levéltárakban kutatni, pláne, hogy azok meg lettek hekkelve és pont a kutatás tárgya lett onnan kiemelve, vagy áldozatul esett egy levéltári tervnek elnevezett selejtezésen. A Népbíróságokra hivakozni manapság azért már necces, elmúlt az elvtársvilág, márpedig azok kommunista irányítás alatt voltak annak idején, akárcsak a rendőrség, a belügy, stb., stb. Egyáltalán, Bárdossynak nyílvános, vagy zárt volt a tárgyalása? Kállayt pedig csak távollétében ítélhették el a szovjet elvtársak nagy bosszúságára. De ha gondosan elolvastad volna a kommentemet, akkor ezt korábban is megtudhattad volna.

tatamin 2020.02.05. 20:23:59

Laci, nagyon fontos, hogy ezt megírtad...

Zöldi László 2020.02.05. 20:29:41

@tatamin: Köszönöm. Kérlek, FB-Messengeren vedd föl velem a kapcsolatot, szívesen tájékoztatlak a részletekről. Üdv.

Muhammad Balfas 2020.02.05. 20:43:04

Itthon se verték őket..Rákosi külön utasítása volt ez.

Egyébként Szenes Hannát (a dalszerző Szenes Iván unokatestvérét) is ejtőernyővel dobták le a britek , de pechjére hamar belefutott egy csendőr járőrbe..

Rodney2 2020.02.05. 20:57:11

A témához: azért ezek a magyar "bosszúállók" elég biztosra mehettek hogy a "háborús bűnösök" nem kapnak fair tárgyalást és mind el lesznek ítélve :)
Csak mint szakmabelit kérdezem hogy Fiala Ferenc nyilas újságírót miért itélték halálra?? Csúnyán írt, netán nyelvtani hibákat követett el, vagy esetleg megölt valakiket?

hu.wikipedia.org/wiki/Fiala_Ferenc

Itt csak annyi szerepel hogy végül azért nem végezték ki mert zsidók tanusították, hogy emberségesen viselkedett, így csak életfogytiglani börtönt kapott. Elég vicces...

PS: Én naivan még mindíg várom hogy a "szövetséges" háborús bűnösöknek mikor lesz a tárgyalása (UK-ben vagy 10 éve volt erről egy vita és az lett a többségi vélemény hogy bizony a Bomber Command háborús bűnöket követett el. Ahhoz képest az amik még atombombáztak is. Csak a jéghegy csúcsa. Vae victis...)

MIx 2020.02.05. 20:58:49

Sajnos amikor már egyértelmű volt, hogy hitler veszít, a nyugatiak már jobban féltek a kommunizmus (és Sztálin) térhódításától, mint a németektől.
A nagyhatalmak közé ékelődött kis országoknak esélyük sem volt, Sztálin ütköző zónának szánta, ezért kerültünk a "keze közé".
A Cecilienhof falain egész értelmes területi felosztásokat is látni, mint javaslatokat.

Muhammad Balfas 2020.02.05. 21:10:13

Himler Márton ( egy m-mel ) már nem volt fiatal ember a háború végén , hisz az 1880-as években született. Az OSS magyar részlegét vezette. Unokaöccse Királyhegyi Pál volt.Még a 30-as években elkészíttette Waldapfel Eszterrel a jobboldali érzelmű magyar közéleti személyiségek listáját , aki ezt a listát az Országos Széchenyi Könyvtárban írta meg hangya szorgalommal..

Zöldi László 2020.02.05. 21:25:09

@Muhammad Balfas: 1. Kösz a pontosítást, tényleg egy m-mel írta. Javítottam. 2. A hatok voltak huszonévesek, H. M. őrnagyként érkezett haza, és ha jól tudom, ezredesként szerelt le. 3. Ami bizonyos listából dolgoztak 1945 nyarán-őszén az amerikai zónában magyar háborús bűnösöket kereső fiatal tisztek. E lista története külön érdekes.

Hungarian Geographic · https://www.facebook.com/hungarian.geographic 2020.02.05. 21:45:59

Sokat segítene egy feltárás ami a zsidók és kommunisták kapcsolatát tisztázná...
ez nem egy cikket, hanem egy komplett rendőrségi ügyosztály megérdemelne! Nem igaz?

Hungarian Geographic · https://www.facebook.com/hungarian.geographic 2020.02.05. 21:50:03

@Muhammad Balfas: Pont ilyen hangyaszorgalmú emberekre lenne szükség, akik feltárnák azokat a bűnöket amik az első szovjet katona magyar földre lépése óta történtek. Remek ötlet! Meg kellene valósítani! Nem igaz?

Muhammad Balfas 2020.02.05. 21:53:55

@Zöldi László: Azt azért kissé visszásnak érzem , hogy Albert Speer a III. Birodalom fegyverkezési minisztere elkerülte a kötelet ,és megúszta 20 év börtönnel , míg Pállfy Fidél a Szálasi-kormány földművelésügyi minisztere kötelet kapott..

Trónkövetelő 2020.02.05. 22:01:21

@Európai téridő:
Nem igazán látom az összefüggést Himler Márton tevékenysége, az elmaradt balkáni partraszállás és a kassai bombázás között...
Másrészt a Himler Mártonék által összeszedett nyilas háborús bűnösök (Szálasi, Pálffy Fidél, Kolosváry-Borcsa Mihály stb.) nem igazán voltak olyan helyzetben, hogy Sztálin bármilyen "titkát" ismerhették volna.
És Bárdossy sem hiszem, hogy birtokában lett volna olyan sztálini "titoknak", amit az amerikaiak vagy a britek ne tudtak volna még jobban. Amit meg az amerikaiak és a britek nem tudtak róla - akik a háború alatt napi szinten együtt dolgoztak vele - azt valószínűtlen, hogy a vele semmilyen kapcsolatban nem álló, vele ellenséges háborús magyar kormányok valahogyan kikémlelhették volna.

Trónkövetelő 2020.02.05. 22:05:27

@Muhammad Balfas:
Én úgy tudom, hogy ezeknek az embereknek a kiadatását a debreceni ideiglenes magyar kormány kérte, nem Himlerék, vagy Waldapfel Eszter találta ki, hogy őket kell felköttetni a magyarokkal. Himmlerék feladata sokkal inkább ezeknek a személyeknek - akik sokszor álnéven bújkáltak különböző németországi hadifogolytáborokban - a felkutatása és elfogása volt.

Muhammad Balfas 2020.02.05. 22:11:54

@Trónkövetelő: Az egy érdekes kérdés , hogy aztán ez a lista Péter Gáborékhoz került e?Egy biztos.Ha volt bármiféle érdemi kapcsolat Péter Gábor és Himler között , arra egyikük sem volt túl büszke az 50-es évek-mind a keleti blokkban mind az USA-ban-paraoiás időszakában..

Zöldi László 2020.02.05. 22:15:01

@Trónkövetelő: 1. Himler a 30-as évek végén több száz névből álló listát vitt Amerikába. 2. A 40-es évek elején Amerikába emigrált magyar politikusok hónapokig abból éltek, hogy a washingtoni Kongresszusi-könyvtárban pontosították, aktualizálták az életrajzokat. 3. Gerbnerék ezzel a listával járták be a 170 ezer négyzetkilométernyi amerikai megszállási övezetet német nyelvterületen. 1945. október 10-én, egy budapesti interjúban elmondta, hogy ő találta meg Imrédyt, Hain Pétert és Kiss Ferencet.

Zöldi László 2020.02.05. 22:17:17

@Muhammad Balfas: Himler 1945. október 4-én Péter Gábornak adta át az első szállítmányt. Van róla filmhíradós tudósítás is. A világhálón föllelhető.

Trónkövetelő 2020.02.05. 22:21:50

@Zöldi László:
Nem tudom, hogy ez a Waldapfel-féle lista mennyire volt iránymutató a háborús bűnösök felkutatásában, de az Ideiglenes Kormány az első listákat a háborús bűnökért körözött személyekről már 1945 február 9-én - amikor Buda ostroma még tartott, a háborús bűnösök javarészt még szabadon tevékenykedtek Németországban - összeállították, amit márciusban tovább bővítettek. Szóval én feltételezem, hogy a magyar kormánynak 1945. októberében olyan embereket adtak ki az amerikaiak, akiknek a kiadatását ők maguk kérték, és a magyar kormánynak megvoltak a saját listái is. Másrészt a kiadott személyek jó része közismert volt, így a háborús szerepük is ismert volt, mindenki tudta, hogy kicsoda Szálasi, Imrédy, Bárdossy stb. Szóval egy ilyen listát gyakorlatilag bárki, aki olvasott újságot az 1930-as, '40-es években, össze tudott volna állítani.

Zöldi László 2020.02.05. 22:29:10

@Trónkövetelő: Mindaz elképzelhető, amit megemlített. Én azonban arról írtam, amiből Gerbnerék tájékozódtak az amerikai övezetben.

Muhammad Balfas 2020.02.05. 22:29:37

@Zöldi László: Igen , de hogy milyen egyéb kapcsolat lehetett köztük.. Ez nem merült fel, amikor az 50-es években a kommancsok egymást kezdték el irtani? Hisz Himler mégiscsak az OSS tisztje volt, ami ugye a CIA elődje .. Vagy Himlert nem piszkálták ezzel az McCarthy paranoia idején az USA-ban?

Trónkövetelő 2020.02.05. 22:45:11

@Zöldi László:
Az is érdekes egyébként, hogy az egyes emberek ténylegesen hogyan kerültek amerikai fogságba, aztán kiadatásra:
Szálasi például 1945 május 5-én önként, az identitását egy pillanatig sem titkolva esett amerikai fogságba. De például Kovarcz Emil 1945 március 28-án felszívódott, és az osztrák hegyekben bújkált decemberig, mire az amerikaiak elkapták.

Trónkövetelő 2020.02.05. 22:55:28

Külön érdekes Jány Gusztáv esete. Őt a magyar kormány szintén háborús bűnökért körözte, amerikai fogságban volt, de az amerikaiak nem akarták őt kiadni. Jányt végül nem is az amerikaiak adták ki, hanem önként tért haza. Úgy tudom, hogy ő volt az egyetlen, akinek a népbírósági ítéletét a rendszerváltás után megsemmisítették, a többiekéhez nem nyúltak, még Bárdossyéhoz sem.

Zöldi László 2020.02.05. 22:56:05

@Trónkövetelő: Gerbner Györggyel a korabeli magyar sajtóban készítettek néhány interjút, amelyekben beszámolt az azonosítások-elfogások körülményeiről. Ő 1947-ig szolgált Budapesten, a Szövetségi Ellenőrző Bizottságnál. De ha nem haragszik, most elmegyek aludni.

Európai téridő 2020.02.05. 23:16:25

@Trónkövetelő: Terelsz, én nem a nyilingerekre, hanem Bárdossyra és Horthy háború alatti miniszterelnökeire, vagy gróf Bethlen Istvánra gondoltam, mert nem holmi sztálini titokról beszéltem, hanem az Anschlusstól a megszállásig az azzal való német fenyegetésről, mint nyomásgyakorlásról, amely a zsidótörvényektől, a Jugoszlávia lerohanásában való magyar részvételen át, a keleti frontra kivezérelt bakákig meghatározta a magyar politikát, mert el akarták azt kerülni. És, hát a Hitler által megszállt Európából sokan menekültek Magyarországra, mint meg nem szállt országba, köztük zsidók is. Borhi László kutatásaiból kiderült, hogy már a "hintapolitikus" Kállay Miklós miniszterelnök "titkos tárgyalói" is erről homályosították fel Churchillékat, de a probléma méltányos kezelésének lehetősége el lett kaszálva, nem kis részben a londoni csehszlovák emigráns kormány fejének, Edvard Benesnek a jóvoltából. Sőt, Borhi László legfrissebb ezekből a kutatásaiból kiderül, hogy 1944-ben már direkt az "angolszászok""cukkolták" Hitlert, hogy szállja meg Magyarországot, mert így annyival is kevesebb katona ellen kellett harcolniuk a németek ellen a normandiai partraszállás után. És amikor a Szövetségesek a háború végén, a béke megkötése előtt és után. a tengelyhatalmak levéltárait átfésülték, akkor különös módon épp a magyarországi megszállással faló fenyegetőzés német iratai tűntek el. Így a németek azt mondhatták, hogy ők nem, á, dehogy, a szovjetek pedig erre a német tagadásra felépítve tákolták össze azt a koncepciót, hogy a magyarok önként és dalolva szolgálták a német szoldateszka ügyét. Nem tűnt fel neked, hogy jó pár éve a magyar történészek és a média nem lelkes magyar csatlósokat, hanem vonakodó csatlósokat emleget? Amúgy a felsorolt nyilingerek közül Szálasin kívül Ausztria amerikai megszállási övezetéből még kiket adtak ki az amcsik a szovjeteknek? Vagy itt valami keveredés van? Mert a lexikonok erről nem szólnak.

Trónkövetelő 2020.02.05. 23:48:57

@Európai téridő:
"Amúgy a felsorolt nyilingerek közül Szálasin kívül Ausztria amerikai megszállási övezetéből még kiket adtak ki az amcsik a szovjeteknek?"
Kovarcz Emil
Pálffy Fidél
Kassai-Schallmayer Ferenc
Budinszky László
Szöllősi Jenő
Vajna Gábor
Kemény Gábor
Katonaként nem lehettek párttagok, de nyilas szimpatizánsok voltak, és a Szálasi-kormány tagjai voltak:
Beregfy Károly
Hellebronth Vilmos

Gyakorlatilag a komplett Szálasi-kormányt az amerikaiak küldték vissza Magyarországra.

Jó, most "munkahipotézisként" fogadjuk el, hogy minden, amit mondasz arról hogy Churchill Benesék hatására hülyítette a magyarokat, meg ők ugrasztották bele a németeket Magyarország megszállásába stb-stb. Még, ha mindez így is volt, ehhez mi köze volt Himler Márton tevékenységének? 1945-46-ban már olyan mindegy volt, hogy a titkos csatornákon a magyarok és az angolok miről tárgyaltak egymással. A népbíróságok kérték az amerikai fogságban lévő háborús bűnösök kiadatását az amerikaiaktól, akik kiadták a parancsot a nekik szolgáló Himleréknek, hogy keressék meg és szállítsák a magyaroknak a kért személyeket, amit ők professzionálisan megtettek és kész.
Gróf Bethlen István ráadásul végig Budapesten maradt, és szovjet, nem pedig amerikai fogságba esett, (és a németek is keresték), ahol eltűnt, illetve nyilvábn meghalt, csak nem tudni mikor és hol.
Szóval, ki akart volna eltitkolni mit?
1. A horthysta elitnek már nem volt mit titkolnia, hiszen megszűntek létezni.
2. Ha az angolszászoknak volt titkolni valója, akkor nem adták volna ki ezeket az embereket.
3. Ha a szovjeteknek lett volna titkolni valója, akkor is már késő lett volna, hiszen ezek az emberek hosszú hónapokig voltak amerikai fogságban, nyilván részletekbe menően kihallgatták őket mindenről.

Szóval, ha volt is valamilyen magyarellenes összeesküvés, az független kellett, hogy legyen a háborús bűnösök kiadatásától és így Himler Mártontól is.

Measurer 2020.02.06. 00:14:02

Itt emlithetjük meg a Ritchie Boys egységet. Nem "bosszúálló különítményként", hanem az amerikai hadsereg hirszerzésének keretében működött.
en.wikipedia.org/wiki/Ritchie_Boys
Magyar résztvevőket is toboroztak. Pl. egyik család csak a legutóbbi években szerzett tudomást arról, hogy a korán elhunyt családfő a Ritchie Boysnál szolgált.

Örömhernyó 2020.02.06. 02:27:09

Bosszúálló zsidó különítmény? Nem csak az amerikaiak alárendeltségében szolgáltak magyarországi zsidó származásúak, hanem a szovjeteket is kiszolgálták ilyen alakok. Belőlük lett a Belügyminisztérium, ÁVO, majd ÁVH vezetése. Nyilván ők nem az amerikai megszállási övezetben dolgoztak és nem csak nyilasokra vadásztak, hanem úgy általában a magyarokat (a nem komministákat) nyúzták.

DFK 2020.02.06. 05:56:54

@Örömhernyó: még ma is dolgozik ilyen csapat...

Európai téridő 2020.02.06. 09:02:30

@Trónkövetelő: Ha nem tűnt volna fel eddig az elvtársúrnak, én nem a német megszállásig vezető eseménysort vizsgálom és ne a már megtörtént tragédiát. A magyar-brit titkos tárgyalások a sztálingrádi szovjet győzelem (1943 eleje) után indultak meg és az itáliai partraszállás mellett ekkor merült még fel a balkáni partraszállás eszmje, amely Jugoszlávia és Magyarország "angolszászok" általi felszabadítását eredményezte volna. Bizonyára Churchilléknak azt is elmagyarázták, hogy egy ilyen lépés a nem megszállt Magyarországra a megszállt Európából odamenekülteket, köztük a zsidókat is megóvta volna egy esetleges német megszállás tragikus következményeitől. Eme fontos információk ellenére nem lépték meg ezt a partraszállást, viszont az AVNOJ-t és Tito partizánmozgalmát támogatták. Hogy mindazonáltal egy ideig hitegették-e a magyar tárgyaló felet ezzel, vagy nem az kérdéses. 1943 végére megtörtént a teheráni konferencián a "nyugati" és a sztálini befolyási övezetek, "érdekszférák" kijelölése és az, hogy Magyarország "reszortos""felszabadítója" a szovjet Vörös Hadsereg lesz. Ebben a helyzetben Magyarország német megszállása valóban csak idő kérdése volt. Viszont Borhi László amerikai és angliai kutatásai alapján kiderül, hogy a Szövetségesek erre bizony még rá is segítettek, nem törődve az itt rekedt zsidók esetleges tragédiájával sem. Az már csak hab a tortán, hogy a magyar Holokauszttal alias Vészkorszakkal foglalkozó magyar "emlékezetpolitikusok" és "kurzustörténészek" rendre "kiretusálják" a "képletből" Veesenmayert, Eichmannt, az SS és a Waffen-SS és a Volksbund és egyéb németek aktív részvételét az atrocitások, deportálások végrehajtásának a felvételeiből, mivel a Bundesarchivban tárolt fényképeket, amelyekre hivatkoznak, leginkább a németek készítették és módjuk volt azok manipulálására az elmúlt évtizedekben. Vélelmezhető, hogy a háború után az vallomástevőknél a német közreműködések mikéntjére direkt nem kérdeztek rá, ezért nem került jegyzőkönyvezésre, feltehetőleg az Ideiglenes Nemzeti Kormányhoz kirendelt instruktorok erre képezték ki a Népbíróságokon dolgozókat. A magyar kommunistákról nem is szólva.

Zöldi László 2020.02.06. 09:26:08

@Európai téridő: A vita első szakaszában velem huzakodott. Nem akarta érteni, hogy Kassa bombázása nem köthető össze Himler Márton tevékenységével. Lepattintottam Önt, Trónkövetelő azonban komolyan vette a szó szerint légből kapott feltételezéseit, és leállt Önnel vitatkozni. Szomorú, hogy Öntől csak hosszú és unalmas ömlengésekre telik.

Sanda gyanu 2020.02.06. 09:44:19

@Trónkövetelő: Azért ez a nagyzolás egy kicsit csípi a szemem: "...amit ők professzionálisan megtettek..."

Ennyi erővel én is professzinálisan kapcsolom fel-le a villanyt nagyszobában. Vagy törlöm ki a seggem...

Zöldi László 2020.02.06. 12:42:03

@Trónkövetelő: Köszönöm a hozzászólásokat, a vitát befejezettnek nyilvánítom.