Médianapló

Médianapló - A textusban benne van-e a kontextus?

2020. február 02. 10:02 - Zöldi László

Idestova három évtizede, hogy szerkesztettem egy kétheti lapot. Akkor már számítógéppel dolgoztunk, bár még papíron rajzoltuk meg a laptervet. A képernyőn kirajzolódó oldalak „lötyögtek” persze, mert innen is meg onnan is hiányzott néhány centinyi szöveg. Áttördelésre már nem volt idő, ezért a lyukakat újságokból való idézetekkel foltoztam be. Innen származik a kiemelhető mondatok iránti érdeklődésem. Már akkor szembesültem tehát a címben föltett kérdéssel. Elnézést a benne olvasható két idegen szóért, de ha magyar jelentésüket sűrítettem volna címmé, akkor nem jött volna ki a betűjáték.

A textus a latin textilis szóból származik, a jelentése fonadék, fonat, szövés, átvitt értelemben szöveg, ha úgy tetszik, egy szentbeszéd alapgondolata. A kontextus pedig az a szövegmező, melyben a kiemelendő mondat keletkezett. Átvitt értelemben szövegösszefüggést jelent. Csaknem három évtized alatt mintegy ezerötszáz összeállítást készítettem - a körülbelül harmincezer mondatból egyetlen per sem lett. Ennek oka, hogy válogatás közben lemondtam ama néhány százról, amely szembe került volna a szövegkörnyezetével. Ma vasárnap van, és az imént leltem meg a délutáni összeállítás utolsó mondatát. A HírKlikk.hu portálon interjú jelent meg Bárándy Péter volt igazságügyi miniszterrel, aki kijelentette: „A legnehezebben igába hajtható állatfajta a bíró.”

Védőügyvéd, nem csoda, ha utálja a tárgyalótermi ellenfelet - gondolhatja az olvasó. Igen ám, de a szövegösszefüggésből az derül ki, hogy nem tartja állatnak a bírókat, és nem is akarja igába hajtani őket. Épp ellenkezőleg, a jelenlegi kormányzat törekvését minősíti könnyen félreértelmezhető szavakkal. Le is mondtam arról, hogy ütős mondatát betegyem a válogatásba, holott növelte volna az olvasottságot. Inkább azt vettem számításba, melyben arra buzdította az ellenzéki pártokat, hogy a mostani helyzetből „Kiutat és ne visszautat találjanak!” 2010 előttre utalt, mert már 2006-ban elromlott valami az állam működésében. A jelenlegi kormány miniszterei közül pedig egyet méltányolt, Pintér Sándort: „Benne azért működik egyfajta tőkesúly.”

Hát igen, inkább a két kevésbé ütős mondat valamelyike, mintsem hogy meghamisítsam a hajdani miniszter kijelentését. Ezért fejezem be a heti összeállítást ezzel: „Diktatúrában nem lehet demokrácia.” Szintén ma látott napvilágot a HírKlikk digitális felületén, de Föld S. Péter publicista pötyögtette a számítógép képernyőjére.        

1 komment
süti beállítások módosítása