Médianapló

Médianapló - Miért nincs felhajtás?

2020. január 19. 10:08 - Zöldi László

A közismert tévéreklám jelmondata így hangzik: „Az ön méretére igazított üzleti megjelenés.” Egy kellemes színészhang pedig bemondja a ruhabolt címét, szemközt a képviselői irodaházzal, a pesti hídfő északi oldalán. Erről jutott eszembe egy sajtófotó, amelyet nemrégiben a Zalai Hírlapból vágtam ki.

A címoldalon látott napvilágot, és azt a pillanatot örökítette meg, amikor öt középkorú férfi átadta a kétszer kétsávossá bővített M70-es utat. Sötét ruhában feszítenek, kezükben olló, készülnek átvágni a piros-fehér-zöld szalagot. Háromnak buggyos, vagy ahogy Orbán Viktor minapi megjelenése után a kaján újságírók elnevezték: „trottyos” a nadrágszára. Arról most nem tűnődnék, vajon a miniszterelnök divatot teremtett-e. Az se firtatnám, hogy az alárendeltjei miért avatnak méretükre nem igazított nadrágban országutat, gyárat, iskolát, játszóteret. A trottyos nadrág ugyanis nemcsak a kormánypárti politikusokat jellemzi. Csakhogy az ellenzékiek nincsenek jelen az avatásokon. S ha olykor láthatóak is a megyei napilapban, inkább asztalnál ülve, deréktól fölfelé.

A fényképen feltűnő öt férfi közül egyébként is csak kettő a politikus, a másik három vezérigazgató vagy -helyettes a gazdasági életből. A két közéleti személyiség közül pedig az országgyűlési képviselő (a volt nagykanizsai polgármester) nadrágja hibátlan esésű, csupán a zalaegerszegi születésű innovációs miniszter pantallója trottyos. Arról érdeklődtem a közelben található úri szabóknál, hogy ha a politikai-gazdasági elit magas jövedelmű tagjai megengedhetik maguknak a kifogástalan minőségű szövetből készített öltönyöket, vajon miért nincs pénzük arra, hogy méretre igazíttassák. Itt, a XIII. kerületi Csanády utca sarkán van egy varrónő, aki ezer, legföljebb ezerötszáz forintért hajtja  fel a túl hosszú nadrágot. A reklámban megnevezett elit-ruhabolt tulajdonosa sem kérhet sokszorosan többet.

Az úri szabók egyöntetűen arról számoltak be, hogy a felső tízezer tagjai Bécsből vagy németországi boltokból öltözködnek. Alsó kategóriában ezer, középsőben kétezer, felsőben háromezer euróba kerül egy jó minőségű öltöny (egy euró jelenleg 336 forint). S mert a középkorú férfiak hirtelen megvastagodnak, ha sokat ülnek, és keveset mozognak, már csak bővebb öltönyben férnek el, amelyet náluk magasabb izompacsirtákra szabtak-varrtak. A méretre való nadrágigazítást képesek volnának megfizetni, a hazulról hozott kultúrájukból azonban nem telik a felhajtásra.                

55 komment
süti beállítások módosítása