Médianapló

Médianapló - Mit keres Mengyi Roland a kecskeméti börtönben?

2020. január 17. 10:25 - Zöldi László

A miniszterelnök új fogalmat dobott be a köztudatba. Szerinte leleményes ügyvédek segítségével „börtönbiznisz” jött létre. Az uniós bíróság csakugyan megítélt tízmilliárd forintnyi kártérítést a lakhatási körülményeikre panaszkodó raboknak. Az üzleti vállalkozásnak azonban van egy államilag elfogadottabb ágazata is, erre Mengyi Roland esete hívta föl a figyelmet.

A Fidesz-politikus szociális nonprofit cégek uniós pályáztatásában működött közre, és a nyert pénzek mintegy felét visszakérte. Nyolc évnél kevesebbet kapott, és most pályázhatott arra, hogy a büntetést emberibb körülmények között tölthesse le. A diplomás, „fehérgalléros” bűnözők, akiket „csak” gazdasági stiklikért ítéltek el, enyhített körülmények között élhetnek. Például a kecskeméti börtönben, amelyről tegnap, egy rádióműsorban Gönczöl Katalin jogtudós, egykori ombudsman beszélt. Miközben hallgattam, felötlött egy emlék. A megyei bíróság épülete a főutcán található, félúton a KTE-pálya bejárata és a Cifra-palota között. A szomszédos házban laktam, az egyik osztálytársam pedig a bíróság épületében. Gyakran pingpongoztunk a díszteremben, és néha az ablakhoz álltunk, lestük a kertészkedő rabokat, Mengyi Roland elődeit.

A volt ombudsman elmondta, hogy nem zsúfolt cellában, hanem egyszemélyes szobában laknak, a berendezés célszerű és kulturált, még főzőcskézni is lehet. Az elítélt lebutított telefont is kaphat, és percenként száz forintért hívhatja a hozzátartozókat. Óránként kétezer forintért használhatja az edzőterem erőgépeit, és tanfolyamon csiszolhatja a nemzetközi érintkezés nyelvét. Mengyi Roland fiatal korában testépítéssel foglalkozott, majd a Legfelsőbb Bíróság elnöke mellé rendelt testőrként benősült egy befolyásos családba. Jogi diplomát szerzett a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, angolból pedig c-típusú vizsgát tett. A parlament kormánypárti képviselőcsoportjában elpuhultak azonban az izmai, és most jót tesz neki a testedzés.

A sors iróniája, hogy aki feltérképezte az üzelmeit, Kecskemét legismertebb újságírója. Mi volna, ha Mengyi Roland rendszeresen találkozna Rajnai Attilával, és írnának könyvet a Fidesz nagy hírre vergődött korrupciós botrányai közül az egyetlenről, amely jogerős ítélettel ért véget? Nem valószínű, hogy a társszerző részt vehetne a kötet hazai premierjén, de mire kedvezményesen szabadulna, továbbfejlesztett angoljával ellenőrizhetné az üzleti világkarrierre előkészítő külföldi kiadás fordítását.            

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr5615413676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dare 2020.01.17. 21:44:37

Amúgy én ezt a börtönös sztorit egyáltalán nem értem.
Boldog-boldogtalant piszlicsáré ügyekért is börtönbe zárnak, előzetesbe tesznek évekig, majd így túlzsúfoltak lesznek, fogház, börtön és fegyház között szinte már teljesen elmosódtak a határok, és akkor megy a csodálkozás, hogy börtönbiznisz van bizonyos ügyvédek köreiben.
Hülyék lennének nem kihasználni a helyzetet.
Talán van tán olyan is, hogy házi őrizet, ott is el lehet lenni évekig úgy, hogy nem érintkezik az elítélt a társadalommal.
Tényleg nem kéne összezárni sikkasztót, garázdát, pedofilt, halálos balasetet okozót, nem okozót, gyilkost, többszörös gyilkost....stb.
Ha viszont igen, akkor nem kell csodálkozni, hogy börtönbiznisz van.

A konkrét ügyre (Mengyi) pedig, a gazdasági stiklikért hűsölő egyéneknek börtön jár.
Börtön.
Nem fogház, nem javítsunk valahogy a körülményeken, hanem börtön.
Mondjuk összege válogatja ezt is, van akinek csak fogház, lehet házi őrizet is enyhébb esetekben, de Mengyinek egyértelműen börtön jár.
Erre Kecskeméten pályázhat az emberibb körülményekért.
Ugyan már.

Muhammad Balfas 2020.01.17. 22:23:40

@dare: Majd, ha Breivik is perel , hogy nem volt net és sérültek a tájékozódáshoz való jogai..:) Megmondta, hogy messzemenőkig ki fogja használni az idióta skandináv igazságügyi rendszert, így fog görbe tükröt tartani a saját hülyeségük elé..:)

Volocsájev nem eshet el 2020.01.17. 22:25:49

A blog átvette a kádári idők asszociációkkal célozgató közéleti kabaréjának stílusát: erről az jut eszembe, hogy ... aztán jön egy célzás, csúsztatás. Akkoriban kényszerből volt ez, most meg a maszatoláshoz kell. Maszatolni sokféleképpen lehet, ki hogyan csinálja sokat elárul

Ha Kecskemét, akkor már mért nem Zuschlág? Vagy az akkori főnöke, Gyurcsány? Mert arról is lehetne még sokat írni

dare 2020.01.17. 22:33:42

@Muhammad Balfas: Dettó.
De a törvény is így rendelkezik.
Viszont persze létezhetnek olyan esetek, amiknél adott esetben lehetne elnézőbb a törvény, de nem akarom én átírni a Btk-t.

dare 2020.01.17. 22:37:52

@Muhammad Balfas: Breivik tényleges életfogytiglanig kellene hogy üljön.
Az már tényleg vicckategória.

Halibuli 2020.01.18. 06:33:33

Sokan bíznak benne, hogy Mengyi csak Orbán "előkóstolója".

Látens Inszinuáció 2020.01.18. 08:05:58

@Volocsájev nem eshet el:

Jaja, lehetne.

Ahogy Simonka, Boldog, Mészáros Lölő, Tiborcz, Borkai, Adnan Polat,
L. Simon, Flier, Lézer Jani, Rogán Toncsi

esetében is.

Ti fityiszes agyhalottak olyan hülyék vagytok, hogy egy két kérdéses Kvízben Ti vagytok a C válasz.

Volocsájev nem eshet el 2020.01.18. 09:42:19

@Látens Inszinuáció:
És ennek mi köze a börtönbizniszhez? Van egy copyandpaste hozzászólásod, amit benyomsz akárhová, ennyire tellik

Látens Inszinuáció 2020.01.18. 10:29:40

@Volocsájev nem eshet el:

Az öcsi, hogy Te hoztad fel a Gyurcsányt meg a Zuschlagot - és nem LÁG lángosképű!
És annyi köze van hozzá, amennyi a Te előző hozzászólásodnál.

Mert mi köze van a Gyurcsánynak vagy a Zuschlagnak a börtönbizniszhez?

A börtönbiznisz arról szól, hogy sem az emberi jogoknak, sem pedig az EU normáinak nem felelnek meg a viszonyok. Mert az oké (lenne), hogy pedofilok, gyilkosok össze vannak zárva, de egy közlekedési balesetes, vagy egy mezei bolti tolvaj más kategória.
Arról meg nem is beszélve, hogy Te itt osztod az észt, de életedben nem voltál még bezárva, mert ha így lett volna, most nem írnál butaságokat. Én lehúztam politikai elítéltként 7 év 8 hónapot a Gyűjtőben, Márianosztrán, és Vácott. És IGEN, valóban embertelen körülmények voltak! Amikor 40 felnőtt ember be van zárva 15*15 méteres helyiségbe, és a 40 emberből 34 dohányzik, ablak nincs, és egy WC van, képzeld el! Vagy amikor 52 ember van napi 24 órában összezárva (Márianosztra).

Szóval ez a börtönbiznisz arról szól, hogy az államnak nem csak az a kötelessége, hogy védje a polgárait, hanem az is, hogy EMBERI körülményeket biztosítson, ha már be kellett zárni valakit.
Mert a jog elzárásra ítél, és NEM EMBERTELEN körülmények elviselésére!

Az már persze más tészta, hogy a jogik kiskapukat kihasználja néhány élelmes bűnöző.
Tessenek a jogszabályokon (is) változtatni!

Tíz éve romboljátok a jogrendszert, építitek le a fékek/ellensúlyok rendszerét, de erre nem volt időtök?
Ez van. Visszanyalt a fagyi.

LebensraumamOsten 2020.01.18. 12:13:08

@Volocsájev nem eshet el: Például a felcsúti kiskirály is mehetne börtönbe simán. Néhány évet már a kijelentései alapján is kaphatott volna. A lopásairól nem is beszélve. Ha már így belelendültünk, nézzük csak ki is mehetne vele. Van ugye egy olajosképű energetikai miniszterünk, pardon belügyminiszterünk is. Hát igen, ő egymagában is kimeríti a bűnszervezet fogalmát. Nézzük csak kik szeretnének még csatlakozni. Tóni biztosan menni akar, már csak az ingatlanpanamázásai miatt is. Persze Kósa sem szeretne egyedül maradni szabadlábon, így azzal a jelentéktelen nevére írt összeggel csatlakozik. Habony is szarul érzi magát szabadon, így ő tett zárt közösségbe illeszkedésért egy kis nyugdíjasveréssel, meg önbeporzással. Matolcsy Gyurinak véletlenül a zsebében maradt néhány száz milliárd, ha a forint szétcseszéséről nem is értekezünk külön meg a magyarság nyomorba döntéséről, amit ugye elkövetett. (Nem nem a lihegő túlbérezett narancskullancsok arcpirító tápolására gondoltam, hanem a tisztességesen dolgozó kisemberek millióira te retek) Akkor már Vida Ildi is társulna az illusztris csoporthoz korábbi gazdijával, Simicskával. Úgysem mehet Ámerikába, mert onnan kiutálták. Szóval, ha az ellopott összegeket nézzük és Gyurcsány kapna Zuschlaggal mondjuk 20, illetve 5 évet. (Vegyük figyelembe kettejük súlycsoporbeli különbségét is) akkor az általam felsorolt derék példaképeid, úgy 500 és 3000 éve közti ítéletet kaphatnának fejenként. Azért ez szép lenne.

Zöldi László 2020.01.18. 12:33:13

@Volocsájev nem eshet el: Bár Ön csúsztatással vádolt, mégis szeretném megvédeni az Önnel vitatkozókkal szemben. 1. Ön nem buta, csak tájékozatlan. 2. Nem vette észre, hogy egy bejegyzés terjedelme nem lehet több 2500 karakternél. Ezért csupán egyetlen témára összpontosíthatok, jelen esetben Mengyi Rolandra 3. Nem tudhatja azt sem, hogy a Gyurcsány-jelenségről 2002. január 1. óta 401 oldalnyit (615326 karakternyit) írtam a Médianaplóba. Ha kíváncsi a róla alkotott véleményemre, szívesen elküldöm. 4. Zuschlagról lényegesen kevesebbet írtam, tucatnyi bejegyzésnél nem telt többre. De ha tudom, hogy Önt érdekli az álláspontom, szorgalmasabb lettem volna. 5. Végezetül árulja el, mert furdalja oldalamat a kíváncsiság: Gyurcsánynak és Zuschlagnak mi köze van a kecskeméti elit-börtönhöz?

morph on deer 2020.01.18. 14:33:00

Szerintem valóban itt a legfőbb ideje, hogy normálisak legyenek a börtönviszonyok végre, a mai döntéshozóknak ezzel komolyabban kéne foglalkoznia.

Mert például orbán is jobban tenné, ha már most gondolna a jövőjére, mert mikor ő kerül majd sorra, már késő lesz.
És ha majd kártérítést se kaphat, akkor kénytelen lesz a megtakarításaiból finanszírozni a sportos életmódját! Bizony!

Muhammad Balfas 2020.01.18. 15:02:51

@morph on deer: Sztem a normális börtönviszonyok tömlöcöt jelentenének vasra verve száraz kenyéren és vízen, napi garantált két pofonnal. A pofátlanság csúcsa, hogy jól tápláltan, kigyúrva jönnek ki a sittről.Többek között az ilyenek miatt nem szereti sok hajléktalan a szállót.És még pár milliót a kezükbe is kapnak az idióta EU miatt..

morph on deer 2020.01.18. 16:18:24

@Muhammad Balfas:
Nem az EU miatt.
A hatályos és vonatkozó magyar törvények szerint jár a kártérítés.

Ezt az ítéletet egyébiránt az Emberi Jogok Európai Bírósága hozta, amely az Európa Tanácshoz tartozik, amelynek Magyarország 1999 óta tagja.
Szóval nem az EU.

Volocsájev nem eshet el 2020.01.19. 01:19:27

@Látens Inszinuáció:
Téged aztán hiába zártak be mint balos elhajlót, nem tanultál belőle semmit. Annyira lettél bölcs, mint az ATV-n meg az RTL-en kifejlődött többi intellektus. Akármit hallotok, legyen a cirmos cica nyávogása vagy a szomszéd kakukkos órája mindig ugyanaz jut az eszetekbe. Móricka hozzátok képes egy szellemi virtuóz

A börtönviszonyokat jól ismerem belülről, sokkal jobban mint az átlag ember. Nem elítéltként, hanem a hivatásból kifolyólag, de nem is smasszerként ha valaki erre gondolna. A börtönben az a legrosszabb, ami a veletek való érintkezésben: el kell viselni olyan alakokat, akiket normális körülmények között egy kézlegyintéssel lereagálna a zember

A magyar börtönök nagy része elavult, be lehetne zárni, ugyanúgy, mint a színházak nagy részét is. Érdekes volna beperelni ezeket a színházakat, mert túl kicsi és kényelmetlen az ülőhely. Vagy a légitársaságokat amik eszméletlenül sűrűn rakják be az üléseket a nagyobb haszon érdekében. De abból nem lehet politikai tőkét kovácsolni, ezért megy a rugózás a börtönviszonyokon, egészen addig hogy kitüntetés legyen börtönbe vonulni. Szép új világ lesz

Netuddki. 2020.01.19. 09:19:15

@Volocsájev nem eshet el: A hozzászólásaidból kiderül, hogy kiféle-miféle alak vagy, lennél szíves a cikk szerzője által feltett kérdésre válaszolni?

Vagy nincs válasz, csak a szokásos fidesztroll taktika szerint próbáljátok elterelni a témáról a figyelmet. Neve is van, Chewbacca-védelem. A fidesz Chewbaccája meg a Gyurcsány. Erről ennyit.

A másik, libsiző fideszes balfas, meg egyenesen Brevikkel akar terelni. OMG!

Volocsájev nem eshet el 2020.01.19. 10:24:18

@Netuddki.:
Mint a szorgalmas retardált kisiskolás, úgy nyomod a feladott leckét, egyáltalán nem vagy képes kombinatív gondolkodásra. Breivik mint a jóléti börtön leghírhedtebb haszonélvezője, mit nem lehet ezen érteni? Zuschlag pere Kecskeméten volt, ott tartották fogva, Gyurcsányt is oda idézték, mit nem lehet ezen érteni? Zuschlag csak egy helyi kiskirály volt az ifjúsági szervezetben, a szálak Gyurcsány kezében futottak össze, józan ésszel nem nehéz belátni, de ezt ne vedd magadra

Muhammad Balfas 2020.01.19. 13:16:19

@morph on deer: De az EU..Kb. olyan hülyeség ami írtál, mintha azt írtad volna, hogy az " '56-os felkelőket a hatályos magyar törvények szerint végezték ki..", és a SZU-nak az egészhez semmi köze..

Volocsájev nem eshet el 2020.01.19. 13:27:12

@Muhammad Balfas:
A Brexit népszavazás kimenetelében nagy szerepe volt a strasbourgi bíróság hasonló ítéleteinek. Meglátjuk hogyan fognak szabadulni ettől a gennyes góctól