Médianapló

Médianapló - Miért kockázatos a pontosítás?

2020. január 15. 10:42 - Zöldi László

Igaza volt Vadas Józsefnek. Ha a neves iparművészeti szakíróval néha leülünk beszélgetni, mindig meglep, hogy mennyire hasonlóan látjuk a világot. Tegnap a nyilvánosság kizárásával küldött üzenetet a Messengeren. Azt javasolta, hogy a Pokorni-ügyről írott bejegyzésben az ősök kifejezést felmenőkkel kéne helyettesíteni. Kétségtelen, hogy a Fidesz-politikus megrázó vallomásáról tűnődvén nem a legpontosabb kifejezést használtam. Az ősök valamiféle azonosulást sejtet, miközben az unoka épp a háborús bűnös nagyapától távolodott. Nem találtam azonban tárgyiasabb kifejezést, kapóra jött a baráti segítség.

Megköszöntem Jóskának a pontosítást, és javítottam. Környezetemben mindig akad valaki, aki a jobb szóval kecsegtet. Ha barátom, akkor a Messengeren üzen. Ha kollégám, a Facebook üzenőfalán. Ha pedig kommentelő, akkor az Index fórumán. A barátok diszkrét módon javasolnak változtatást, a kollégák kulturáltan, a névtelen kommentelők leginkább kocsmai stílusban. Ha igazuk van, nem vitatkozom velük, elvégre ők a szerkesztőim. A digitális magánzó ugyanis a bejegyzés megjelenése előtt nem igényelheti hivatásos szerkesztő közreműködését. Márpedig mi, szerzők hajlamosak vagyunk belepistulni a szövegünkbe.

Annyiszor olvassuk, hogy nem vesszük észre, ami majd’ kiveri a szemünket. Ezért fogadom érdeklődéssel az észrevételeket, és ha igazuk van a „szerkesztőknek”, azonnal, érzelmek nélkül javítok. Bár a névtelenség olykor gondot okoz. A minap például az Üllői út 129.-et a Fradi honlapjának véltem. Rögtön helyreigazítást kért valaki, azt írván, hogy az állítás nem felel meg a valóságnak. Nem értette, hogy miért nem pontosítom azonnal a szöveget. Hát csak azért nem, mert a digitális sajtóban divat a személyiség-hamisítás. Szólt már hozzám többször is egy jobboldali „bérrettegő” baloldali alteregója, aki ugyanabban a stílusban parodizálta az eredetit. Sőt, engem is hamisított egy ügyes kommentelő, aki a nevemben írt hozzászólásokat mások bejegyzéseihez.

Az Üllői út 129. gazdája még Messengeren sem akarta fölfedni magát, tehát akár csőbe is húzhatott volna. Csupán akkor pontosítottam, amikor a levelezésünket föltette a szurkolói blogra. Ezt egy hasonmás aligha tehette volna meg. Mindez persze nem oldja fel ama ellentmondást, hogy hiába szükséges a szövegmódosítás, ha hitelességét óhatatlanul csorbítja a névtelenség. Belátom azonban, hogy álnéven kevésbé kockázatos anyázással megtoldani a pontosítást.             

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr1115410428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

István Torma 2020.01.15. 11:45:55

Sokat kommentelek (sokakhoz képest), általában hibákat javítok. Legnagyobb szomorúságomra 10:1 arányban javítanak csak, még az eget verő szamárságokat is. Nemrég előkerült születési anyakönyvi kivonat másolatával (és fellelhetőségi adataival) igazoltam egy híres hazánkfia születési nevét, de az ismert helyeken nem javítják át. Egy hölgy szerző kivételével, aki egy órán belül átjavította cikkében

Üllői___129 2020.01.15. 11:58:42

Kedves László!

Honnan tudjuk, hogy ön valóban Zöldi László és nem csak megszemélyesíti ezen a honlapon, tönkretéve folyamatos sületlenségeivel az úr bizonyára kíváló szakmai hírnevét?

Még egyszer elmagyarázom önnek: én nem vagyok fönt a Facebookon, így nem tudok Messengeren sem írni. Az emailcímünket megtalálja a honlapunkon. Ezen a blogon semmilyen elérhetőség nincs az - állítólagos - szerzőhöz.

Zöldi László 2020.01.15. 12:07:10

@Üllői___129: Megint ott tartunk, hogy aki névvel vállalja a véleményét, kénytelen szóba állni azzal, aki nem vállalja. Remélem, nem bántom meg, ha azzal búcsúzom, hogy fantommal nem szívesen vitatkozom.

totii 2020.01.15. 12:13:14

@Zöldi László: Ilyen ez a zinternet... jobb lesz hozzászokni.

Netuddki. 2020.01.15. 14:24:13

@Zöldi László: Kemény a csávó, mint a fagyott kutyagumi. :E

Az oldalon nincsen szinte semmi adat amiről be lehetne azonosítani az illetőt. Se név, se telefon. A domain nevét egy magánszemély regisztrálta 2009-ben. Viszont az oldalán ott van egy webshop, ahol már cím is található. A Google utcakép alapján, ezen a címen valóban van egy pólómánia.hu nevű bolt, és a websopban is van telefonszám megadva. Innen már egyszerű lenne beazonosítani az illetőt.

Ami viszont bennem felmerült még. Láthatólag egy fradi dukkerről, vagy fradi drukkerekből hasznot húzó illetőről van szó. Mit szól vajon mindehhez a Fradi?

(Nem érdekel, csak költői kérdés volt.)

Netuddki. 2020.01.15. 14:27:24

@Netuddki.: Mármint a Fradi vezetősége. Lehet, nem véletlen a rejtőzködés...

Zöldi László 2020.01.15. 14:36:29

@Netuddki.: Az eredeti bejegyzésben Kubatov Gábor évértékelő beszédével foglalkoztam. A Fradi klubelnöke kifejtette, hogy tavaly 5800 Fradi-sálat adtak el, és volt olyan nap, amikor a stadionban berendezett boltban 10 milliós forgalmat csináltak.

Lucas_2005 2020.01.15. 18:42:26

@Netuddki.: Azt hiszem, hogy te életed végéig hálás lehetsz Gyurcsánynak, hogy bezáratta a Lipótot.