Médianapló

Médianapló - Varga Judit miért elégedett Orbán médiapolitikájával?

2019. december 06. 09:55 - Zöldi László

Az újdonsült igazságügyi miniszter is megszólalt a magyar nyilvánosság ügyében. A Die Welt munkatársát választotta ki a beszélgetésre, és a Magyar Távirati Iroda szerint azt fejtegette, hogy az Orbán-kormány csupán a médiaegyensúlyt igyekszik megteremteni. Azt is hozzáfűzte, hogy nálunk „az online sajtó szélsőségesen kormánykritikus”. Egy másik szemléző a rendszerkritikus jelzőt használta, ilyenkor szoktam megnézni az eredeti szöveget.

A világhálón hozzáférhető az online kiadás. Néhány sornyi idézet olvasható az interjú elejéből, ami nem tartozik szűkebb érdeklődési körömbe. Ami tartozik, azért viszont át kéne utalni havi 9,99 eurót. Bár a kiadóhivatal meghív egy tesztelésre is, üzenvén, hogy harminc napig ingyen ismerkedhetek a patinás újsággal. Ezen azonban már túl vagyok. Pótmamám, Éva férje háziköntösben ült reggelenként a dortmundi nappali kert felőli sarkában, a dohánybarnára pácolt, intarziás íróasztal mögött, és a Die Weltet böngészte. Ha talált valami érdekeset, velem is elolvastatta, és többnyire nem sikerült összeegyeztetni az ő konzervatív (CDU-s) álláspontját az én SPD-re hajazó felfogásommal.

Vitáink a barátság és az egymásra utaltság keretei között maradtak. Ha ugyanis túljutott a Die Welten, kezébe vette azokat a magyarországi folyóiratokat, amelyekre előfizettem neki. Ennek fejében Éva, a családi pénzügyminiszter nyitott egy számlát a főtér melletti bankban, és ha szükségem volt például a Der Spiegel archívumából egy-egy régi cikkre, akkor átutaltam néhány eurócentet a digitális szolgáltatásért. Csakhogy a Kolozsvárról Ruhr-vidékre elszármazott költő nemrégiben elhunyt, és nem sokkal később utána halt a pótmamám is. A dortmundi számláról elfogyott a pénz, és most a hónapnyi teszttel nem akarom becsapni a patinás újság kiadóhivatalát.

Így azonban nem írhatok bejegyzést a magyar igazságügyi miniszter németül megjelent szavairól. Nincsenek persze illúzióim. Ha a hatalmon lévők a nyilvánosság szűkítésében érdekeltek, akkor az újdonsült kormánytag aligha bővítené a nyilvánosság eszközrendszerét, a médiát. Mindazonáltal tartom magam ahhoz, hogy csak azt értelmezem, aminek sikerült utánanézni. Abban bizakodom, hátha akad olyan Médianapló-olvasó, aki más okból utalt át tíz eurót a Die Welt számlájára, és elküldi azt a fránya interjút. Vagy csupán ama néhány sort, amelyben Varga Judit kifejtette, hogy miért elégedett a kormány (vagy a rendszer) médiapolitikájával.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr2915340680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netuddki. 2019.12.08. 09:32:22

Ha nem lenne elégedett, most nem ő lenne a gazságügyi miniszter.

Természetesen nem vagyok naiv, így egyértelmű, hogy nem a saját véleményét mondta, hanem a hivatalos fidesz propagandát, ami egy hazugság, így hazudott a német olvasóknak. IS.

Mondjuk, engem az érdekelne, mennyit fizetett a fidesz az interjúért? Mert zavarba lehetett volna hozni rendesen a dekázós hölgyet, ha az átlagosnál tájékozottabb és tökösebb a riporter. :/