Médianapló

Médianapló - Az ország legnagyobb politikai napilapja hányadik a politikai napilapok mezőnyében?

2019. december 01. 09:20 - Zöldi László

A Népszava tegnap bejelentette, hogy árat emel. 10 százaléknyival többet kér egy papírra nyomtatott példányért. Előfizetőként havi 4950 forint helyett 5450 forintot kell majd átutalnom a kiadóhivatal számlájára. Talán 15 forintnyi a különbség, de ha beszorozzuk ama 312-vel, ahányszor egy napilap évente megjelenik, akkor négy és félezer forint jön ki. Ezt például a nyugdíjas olvasók aligha méltányolják..

A szerkesztőségi közlemény szerzője szerint a Népszava „az ország legnagyobb politikai napilapja”. Ez épp annyira nem igaz, mint amikor néhány napja a parlamentben Orbán Viktor az ellenzéki képviselők fejére olvasta: „Miközben önök egyfolytában sajtószabadságról papolnak, az ország legnagyobb példányszámú baloldali napilapját egy nagyvállalkozó, ahogy önök mondják: oligarcha tulajdonolja és tartja el.” Igazán kár, hogy a Népszava az egyetlen baloldali napilap, és a nagysága attól függ, mivel hasonlítjuk össze.

Tavaly ilyenkor, amikor a kiadóhivatal szintén árat emelt, a szerkesztőségi közlemény szerzője még csupán „piacvezetőnek” vélte a politikai napilapok mezőnyében. Ebben volt is igazság, de már pedzegettem, hogy nem lepődnék meg, ha a Népszavával összemérhető megyei sajtó elveszítené „maradék családi” jellegét, és a napilapjai átalakulnának politikai újsággá. A folyamat a szemünk előtt zajlott. A miniszterelnök bizalmi emberei (Andy Vajna, Heinrich Pecina és Mészáros Lőrinc) fölvásárolták a külföldi tulajdonban lévő és a magyar pártpolitikától némi távolságot tartó újságokat, amelyeket aztán „felajánlottak” a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványnak.

Az idén gyorsult föl az átalakítás, és most már ott tartunk, hogy a Népszava nemcsak a szintén országos terjesztésű kormányzati szócsővel, a Magyar Nemzettel vethető össze, hanem az immár leplezetlenül kormánypárti megyei napilapokkal is. A számsorban a 42 ezres Kisalföld, a 30 ezer körüli Vas Népe és Kelet-Magyarország, a Zalai Hírlap (mintegy 29 ezer), az Észak-Magyarország (cirka 27), a Hajdú-bihari Napló és a Délmagyarország (kvázi 26-26) után a veszprémi Naplóval együtt következik a Népszava megközelítőleg 22-22 ezer példánnyal. Igaz viszont, hogy a holtversenyben ő nyerne, mert a veszprémi napilap online változatát jóval kevesebben olvassák.

Ebből azonban az a következtetés adódik, hogy az ország állítólag ’legnagyobb’ politikai (baloldali) napilapja nyolcadik a politikai napilapok mezőnyében.      

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr6515332608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Európai téridő 2019.12.02. 07:47:26

A Népszabi megszűnése után oda is "átejtőernyőzött" újságírók és egyebek miatt, ma eléggé meghasonlott állapotban leledzik ez a napilap. De volt ennél neccesebb helyzet is az 1918-19-es korszakában. A Bethlen-Peyer-paktum után, homlokegyenest ellenkező "profillal", a "fehérterror", "ellenforradalom" rémtetteinek "leleplezését" felváltva, megint másmilyen lett, a "konszolidáció" "uszályában" "kollaborált", hogy az akkori illegális kommunistáknak, a hatalomra kerülésük után, már bátran hangoztatott állításait lefordítsam egy kevéssé. Hogy utólag "hőskorszak" lesz-e ez a mostani, az majd idővel kiderül.

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.12.02. 10:10:51

35 alatti ember papírt nem vesz a kezébe, max. a WC-n. De biztos erre is lesz majd valami okos alkalmazás..:)

Sir Galahad 2019.12.02. 11:10:02

@Veszéjben a lyogállamiság !: Én már egy ideje igyekszem a szerző figyelmét felhívni arra, hogy egy újság nyomtatott példányszáma egyre kevésbé mérvadó. Ha csak ezt nézzük, akkor például az Index egyszerűen nincs, pedig valójában igen komoly olvasottsága, nyilvánosságot befolyásoló ereje van. Az online média térnyerésével és ezzel párhuzamosan a nyomtatott sajtó térvesztésével (ami világjelenség) a hazai jobboldali médiafölényről szóló hazugságot is egyre nehezebb hitelesen előadni. Meggyőződésem, hogy a baloldal legutóbbi viszonylagos jó szereplése egyebek közt annak köszönhető, hogy a nyomtatott - jelentős részben valóban kormányhoz húzó - sajtó befolyása egyre csökken, az online médiáé meg egyre nő - ott pedig egyértelmű a baloldali-liberális fölény. Ha a Fidesz 22-ben nyerni akar, ezzel a helyzettel valamit kezdenie kell.

Zöldi László 2019.12.02. 11:34:08

@Sir Galahad: Nem a szerző figyelmével van baj, hanem azzal, hogy a kiadóhivatalok nem szívesen adják közre az online változat olvasottságát. Akadnak azért kivételek. A Népszava Online-t a RealUser szerint napi átlagban 48 ezren olvassák. Ez azonban marad egyszeres szorzóval, mert az online változatot magányosan olvassuk. Ha az eladott 22 ezer példányt beszorozzuk a 3,6-es szorzóval, akkor kb. 130 ezer olvasó jön ki. A Kisalföld online olvasottságát nem tudom, de ha a 42 ezret beszorozzuk 3,6-tal, akkor mintegy 150 ezer offline olvasó jön ki. A mi társasházunkban a Népszava-példányaim levándorolnak a 4. emeletre egy mérnökhöz, ő pedig kiteszi a kertben lévő lócára, és a többnyire nyugdíjas lakók onnan veszik el. Azt vettem észre, hogy miközben a megyei lapok megadják az eladott példányok számát, a marketing-szórólapokon néggyel-öttel szorozzák be, hogy a teljes olvasottságot érzékeltessék..

konrada 2019.12.02. 11:53:55

@Zöldi László:
Óoooó...!!!

...s tényleg van olyan aki elhiszi, hogy egy nyomtatott újságot 2019-ben darabonként átlagban 3,6 ember olvassa el?????

Sir Galahad 2019.12.02. 12:15:03

@Zöldi László: Attól, hogy az online olvasottságról nincs adat, a nyomtatott lapok példányszáma önmagában továbbra is hamis képet ad. Ez természetesen nem a szerző hibája, de az igen, hogy erre a hamis képre releváns információként hivatkozik.

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.12.02. 12:50:46

@Sir Galahad: Nyilvánvaló..Azért az bájos, hogy azt hozták ki, hogy a Fidesz hirdetett a legtöbbet a Facebookon..Igen, a pártok közül lehet..

Zöldi László 2019.12.02. 12:58:04

@Sir Galahad: Ami a "releváns" információkat illeti. Talán nem vette észre, hogy a számok előtt ez olvasható: körülbelül, mintegy, cirka, kvázi, megközelítőleg. Ön szerint ezek mit jelentenek?

konrada 2019.12.02. 13:24:55

@Zöldi László:
A csapos közbeszól: kb ugyanazt. A nagyságrend becslése értékelendő adatnak megadva...;)

Budapest a kutyaszar városa 2019.12.02. 14:32:53

Én minden szerdán megveszem pedig nagy internet-fogyasztó vagyok, de sok szakszerű, kritikus és jól megírt cikk van benne, a véleményoldal is színvonalas. Minden aktuális dologgal foglalkoznak, ami a "levegőben van". 330 Ft szerdán a lap, annyiért egy zacskó chipset sem kapni. Ezzel együtt tény, hogy a nyomtatott sajtó leáldozóban van.

Drizari 2019.12.03. 11:39:36

" Ezt például a nyugdíjas olvasók aligha méltányolják.." ... mármint a lapszámonkénti 15 forintos áremelést, vagyis az éves 4500 forint körüli többletkiadást.
A nyugdíjas "társadalom" ma már nem homogén, közülük sokan kapnak havi 200 ezer és fölötti nyugdíjat. De a "kisnyugdíjasok" között is sokaknak más jövedelemforrás biztosít gondtalan életet, legyen ez akár szerzői jogdíj, bérbeadás, tőzsdézés, vállalkozásban csendestárs stb.