Médianapló

Médianapló - Az ország legnagyobb politikai napilapja hányadik a politikai napilapok mezőnyében?

2019. december 01. 09:20 - Zöldi László

A Népszava tegnap bejelentette, hogy árat emel. 10 százaléknyival többet kér egy papírra nyomtatott példányért. Előfizetőként havi 4950 forint helyett 5450 forintot kell majd átutalnom a kiadóhivatal számlájára. Talán 15 forintnyi a különbség, de ha beszorozzuk ama 312-vel, ahányszor egy napilap évente megjelenik, akkor négy és félezer forint jön ki. Ezt például a nyugdíjas olvasók aligha méltányolják..

A szerkesztőségi közlemény szerzője szerint a Népszava „az ország legnagyobb politikai napilapja”. Ez épp annyira nem igaz, mint amikor néhány napja a parlamentben Orbán Viktor az ellenzéki képviselők fejére olvasta: „Miközben önök egyfolytában sajtószabadságról papolnak, az ország legnagyobb példányszámú baloldali napilapját egy nagyvállalkozó, ahogy önök mondják: oligarcha tulajdonolja és tartja el.” Igazán kár, hogy a Népszava az egyetlen baloldali napilap, és a nagysága attól függ, mivel hasonlítjuk össze.

Tavaly ilyenkor, amikor a kiadóhivatal szintén árat emelt, a szerkesztőségi közlemény szerzője még csupán „piacvezetőnek” vélte a politikai napilapok mezőnyében. Ebben volt is igazság, de már pedzegettem, hogy nem lepődnék meg, ha a Népszavával összemérhető megyei sajtó elveszítené „maradék családi” jellegét, és a napilapjai átalakulnának politikai újsággá. A folyamat a szemünk előtt zajlott. A miniszterelnök bizalmi emberei (Andy Vajna, Heinrich Pecina és Mészáros Lőrinc) fölvásárolták a külföldi tulajdonban lévő és a magyar pártpolitikától némi távolságot tartó újságokat, amelyeket aztán „felajánlottak” a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványnak.

Az idén gyorsult föl az átalakítás, és most már ott tartunk, hogy a Népszava nemcsak a szintén országos terjesztésű kormányzati szócsővel, a Magyar Nemzettel vethető össze, hanem az immár leplezetlenül kormánypárti megyei napilapokkal is. A számsorban a 42 ezres Kisalföld, a 30 ezer körüli Vas Népe és Kelet-Magyarország, a Zalai Hírlap (mintegy 29 ezer), az Észak-Magyarország (cirka 27), a Hajdú-bihari Napló és a Délmagyarország (kvázi 26-26) után a veszprémi Naplóval együtt következik a Népszava megközelítőleg 22-22 ezer példánnyal. Igaz viszont, hogy a holtversenyben ő nyerne, mert a veszprémi napilap online változatát jóval kevesebben olvassák.

Ebből azonban az a következtetés adódik, hogy az ország állítólag ’legnagyobb’ politikai (baloldali) napilapja nyolcadik a politikai napilapok mezőnyében.      

12 komment
süti beállítások módosítása