Médianapló

Médianapló - Szabad lesz-e a pécsi nyilvánosság?

2019. november 26. 10:50 - Zöldi László

Szerkesztőségi közlemény jelent meg e címmel a világhálón: „Pénzhiány miatt felfüggesztjük a Szabad Pécs működését”. A szövegből megtudható, hogy a megyei napilaptól 2017-ben elbocsátott portál-alapítók kifogytak az anyagiakból, és ha nem találnak legalább ötszáz előfizetőt, akkor kénytelenek befejezni a vesztes Fidesztől és a győztes ellenzéki együttműködéstől független tevékenységüket.

A jajkiáltás azért nem lep meg, mert többször is pedzegettem, hogy az alkalmilag egyesült ellenzéki pártok akarva-akaratlanul nehéz helyzetbe hozták azokat a médiumokat, amelyek  függetlenítették magukat a kormánypárti nyilvánosságtól. Az újdonsült polgármesterek azonban a legutóbbi másfél hónapban vagy hallgatnak arról, hogy milyen szerepet szánnak a helyi nyilvánosságnak, vagy közlik a szándékukat, amelyből hajlamosak kifelejteni a település egyetlen független szerkesztőségét. Nem vádolnám őket rosszindulattal. Arra gyanakszom inkább, hogy kisebb gondjuk is nagyobb annál, mintsem hogy sort kerítsenek a filléres gondokkal küszködő szerkesztőségre.

Nem a Szabad Pécs az egyetlen, amely légüres térbe került, de az ő munkatársai fogalmazták meg legvilágosabban a helyzetet. A Népszava mai számában fejtegette Babos Attila, a portál alapító szerkesztője, hogy „csak akkor fogadnak el önkormányzati reklámot, ha azért a város irányítói nem kérnek szervilis viszonzást”. Idestova három évtizede foglalkozom a helyi sajtóval, de még nem találkoztam olyan polgármesterrel, aki úgy utalt volna át hirdetési pénzt a nem tőle függő szerkesztőségnek, hogy azért nem kért ellenszolgáltatást.

A Szabad Pécs vágya, hogy az előfizetők havi 2000 forintot utaljanak át a számlájára, kísértetiesen emlékeztet a debreceni modellre. Porcsin Zsolt, az ugyancsak megyei sajtóból eltávolított szerkesztő alapította meg a Debreciner nevű portált ugyanezzel a kondícióval. Vállalkozása működik, igaz, hogy a szabad nyilvánosságot olyan városban képviseli, amelyet megtartottak maguknak a kormánypártok. Talán éppen azért, mert az alapító kesernyésen állapította meg a debreceni ellenzékről: „Azonnal kitalálta az egyik párt, hogy a másiké vagyunk, a harmadik pedig azt, hogy a negyediké.” (Azonnali.hu, 2019.08.14.)

A magyar sajtótörténet abszurd lábjegyzete volna, ha az ellenzéki sikerek után azokban a városokban szűnne meg a szabad nyilvánosság fóruma, amelyekben a pártoktól független portál már a létével is jelentős szerepet játszott a régi garnitúra leváltásában.          

5 komment
süti beállítások módosítása