Médianapló

Médianapló - A kispesti ügy miért áll nyerésre a győrivel szemben?

2019. november 25. 10:29 - Zöldi László

Ha a Borkai-botránnyal foglalkoztam, mindig akadt kormánypárti hozzászóló, aki megemlítette, hogy bezzeg nem értelmezem a Lackner-ügyet. Szerintük a két botrány lényege ugyanaz: választott politikusok közpénzzel tömték a zsebüket. A kommentelőkön nem kérhetem számon, miért nem kísérik figyelemmel a Médianaplót, október 9-én ugyanis párhuzamba állítottam a két botrányt.

Úgy értelmeztem őket, hogy a kormánypárti és az ellenzéki sajtó gyakorlata kísértetiesen hasonlított egymásra. Bagatellizálták a saját oldal kínos ügyét, és igyekeztek kibontani a másik oldalét. Azóta eltelt néhány hét, és többet tudunk a háttérről, bár még nem ismerjük a valóság minden szeletét. Az ügyek még nincsenek bírósági szakaszban, a türelmetlen nyilvánosság azonban már meghozta az ítéletet: mindkét oldal érintett a korrupcióban. Miért bizonyult mégis hatásosabbnak, eredményesebbnek az ellenzéki oldal kommunikációja?

Azért, mert Borkai Zsolt tornász olimpiai bajnokként országos ismertségre tett szert, és évek óta vezetett egy 130 ezres iparvárost. Lackner Csaba pedig egy hatvanezres fővárosi kerület önkormányzati testületében képviselkedett..Noha sokan ismerték Kispesten, neve azonban semmit se mondott az országos nyilvánosságnak. Ráadásul az őt leleplező videóból hiányzott a szexuális mozzanat, amely a választási kampány hajárájában több mint 800 ezer nézőt "hozott" a Fidesznek.

Ettől persze a kormánypárti sajtó túlnyomó többsége alkalmas lett volna arra, hogy kiegyenlítse a hátrányt. Vajon miért nem sikerült neki olyan erővel, hatásfokkal napirenden tartania a kispesti botrányt, mint a sokkal gyérebb ellenzéki sajtónak a Borkai-ügyet? Lehetséges, hogy igaza volt a kormánypárti sajtót felügyelő KESMA-kuratórium elnökének? Dr. Varga István azt fejtegette, hogy „Ennek az oldalnak nincs komoly sajtója.” (Behir.hu, 2019.02.04.) E kijelentésbe bele is bukott, a fejlemények azonban mintha őt igazolnák.

Feltűnt, hogy mindkét oldalon ugyanazt a kríziskommunikációt választották. A kormánypártok nem akarták elveszíteni Győrt, ezért október 13-ig kitartottak Borkai Zsolt mellett, akit a helybéliek meg is választottak. Az ellenzéki pártok sem akarták elveszíteni Kispestet, ezért kitartottak Gajda Péter polgármester mellett, akiről furcsákat mondott Lackner Csaba ama videón - a helybéliek újra is választották. Most éppen tart a tőlük való rugalmas elszakadás, és az a benyomásom, mintha ezt is ügyesebben csinálná az ellenzéki sajtó.        

42 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr7515323582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Európai téridő 2019.11.25. 21:43:34

Ez is egy vélemény, Zöldi úr.

Sir Galahad 2019.11.27. 00:44:38

Egyszerű a válasz: mert hazugság az, hogy kormánypárti médiafölény volna. A nyomtatott sajtóban igen, de annak a befolyása egyre szerényebb, sokkal fontosabb, hogy miről ír az online média.

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.11.27. 10:34:56

"Kokain kormányt"-emlegetnek, miközben a Lakner videón van drog, nem pedig a Borkai videón.. No comment..

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.11.27. 10:37:01

Egyébként Borkai lemondott végül. Kispesten viszont Lackner hanganyagon szereplő Gajda, és Kránitz(az "éhes") is az önkormányzat vezetésében maradt..

chrisred 2019.11.27. 10:54:18

Ha az a kérdés, hogy a választópolgárok szemében miért jelentett inkább fekete pontot a Borkai ügy a Fidesz számára, mint a Lackner ügy az ellenzék számára, szerintem viszonylag egyszerű a megoldás. Nagyjából mindenki tisztában van azzal, hogy az önkormányzatok önállósága manapság nem létezik, ki vannak szolgáltatva a központi hatalomnak. Szóval akár Borkai, akár Lackner élt vissza a hatalmával, kizárólag a kormány/Orbán/Pintér/Polt tehetett volna ellene, nekik volt hatalmuk és eszközük hozzá.

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.11.27. 11:17:32

@chrisred: Sztem meg a baloldali választópolgárok már szokva vannak ahhoz, hogy bizonyos időközönként súlyos disznóságok kerülnek napvilágra politikusaik kapcsán. Zuschlag ügy, vecsési számlagyár ("ácsi kitár ez még fiktívnek is szar),a "haveri kutya",gyömrői szipkás, zuglói ügyek hanganyagai..
Míg a jobboldalon a Borkai videó volt az első ilyen konkrét anyag..Ráadásul szexuális tartalom ami ugye mindent üt (egyébként Lackner is beszél prostikról a hanganyagok egyikén, csak megjegyzem..)
Ezenkívül a Borkai ügy időzítése is jobban sikerült. Pénteken jött elő a kormánypárti média Lacknerékkel, erre jött hétfőn a Borkai ügy..

chrisred 2019.11.27. 11:28:38

@Veszéjben a lyogállamiság !: Vagyis a baloldali világnézetű választópolgárok érzékenyebbek erre a témára, és az utóbbi évtizedben a Zuschlag és hasonló ügyek miatt szavaztak a Fideszre, vagy maradtak távol a szavazásoktól?

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.11.27. 11:37:44

@chrisred: Épp hogy nem érzékenyebbek, hozzászoktak, míg a fideszesek ennyire konkrét anyagokhoz saját politikusaik kapcsán nem. Én hogyha Győrben élek tuti , hogy nem szavaztam volna Borkaira az anyag nyilvánosságra kerülése után.

Zöldi László 2019.11.27. 11:50:41

@chrisred: Az első hozzászólására utalva: fontos szempontot fogalmazott meg. Kösz.

chrisred 2019.11.27. 12:16:38

@Veszéjben a lyogállamiság !: De az eredményekből nem ez derül ki. Lackner támogatottsága jobban visszaesett a körzetében 2014-hez képest, mint Borkaié Győrben. Az eredmény azzal lett szorosabb az utòbbi esetben, hogy most sokkal többen mentek el szavazni, nyilvánvalóan az ellenzéki jelöltre. Míg Lackner körzetében nagyjából ugyanannyian szavaztak, mint 2014-ben.

nemecsekerno_007 2019.11.27. 12:25:55

Annyi a történet lényege, hogy most a “ballib” propaganda jobban müködött, mint a kormányé. Ilyen ez.
Az ellenzék egyelöre látvány-politizálást folytat, meglátjuk mire jutnak 2 év alatt...
Azért a parlamenti választás más tészta.
Most még kb. az a képlet, hogy Ellenzék = Adóemelés. Remélem a kormány 2 év alatt eljut oda az adók csökkentésében, hogy egy esetleges ellenzéki gyözelem esetén se tudják visszacsinálni. Illetve ha még is megpróbálják, akkor gyorsan az utcákon fog teremni pár százezer ember. Legalább rájönnek, hogy lehet utcára vinni sok embert :)))))

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.11.27. 12:29:37

@chrisred: Csakhogy nemcsak ellenzéki és kormánypárti szavazók vannak. A keménymagokon kívül mások is elmennek szavazni,illetve vannak gyengébben kötődő szavazók, akik akár a másik oldalra szavaznak felháborodásukban, és nem egyszerűen otthon maradnak, vagy nem ikszelnek semmit.

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.11.27. 12:32:36

@chrisred: "Nagyjából mindenki tisztában van azzal, hogy az önkormányzatok önállósága manapság nem létezik"

Hogyhogy nem létezik? Ha egy haveri vállalkozó megkap egy önkormányzati megrendelést az önkormányzati testületi szavazás után, alaposan túlszámlázva, majd visszaoszt pénzt, az rendkívül nehezen bizonyítható..

chrisred 2019.11.27. 13:34:18

@nemecsekerno_007: 2004, a Gyurcsány puccs óta mindegyik mainstream politikai erő csak látványpolitizálást folytat.

Azért remélem, hogy ez a visszacsinálás jogi ellehetetlenítése azokra az adófajtákra nem terjed majd ki, amik a Fidesz idejében keletkeztek vagy emelkedtek, mint az áfa, a cafeteria adója, a tranzakciós illeték ésatöbbi, ésatöbbi.

chrisred 2019.11.27. 13:35:56

@Veszéjben a lyogállamiság !: Én baloldali érzelmű szavazókról írtam, nem az ellenzéki pártok törzsszavazóiról.

konrada 2019.11.27. 13:36:03

Miért, miért?

Mert ott nincs szégyenérzet.

Ha Gajdos megmondta előre hogy Krinyó fizetését duplájára emelik - hogy befogják a száját - , akkor az akkor is megtörténik, ha erről már előtte Lackner kiteregette a lapot.

index.hu/belfold/2019/11/27/pont_ugy_tortent_a_kispesti_ulesen_minden_ahogy_a_botranyba_keveredett_kepviselo_megjosolta/

chrisred 2019.11.27. 13:41:13

@Veszéjben a lyogállamiság !: Ez elég szomorú, tekintettel arra, hogy a parlamenti többség kap felhatalmazást arra, hogy a közpénzek felhasználásának ellenőrzésére vonatkozó szabályozást megalkossák, és ök rendelkeznek az állami forrásokkal, hogy ennek a szabályozásnak a betartatásával foglalkozó intézményrendszert működtessék. A helyi önkormányzatok megválasztott képviselői nem tehetnek mást, mint hogy úgy táncolnak, ahogy a központi hatalom fütyül.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.hu/ 2019.11.27. 13:47:08

Mivel a jobboldal hirdette folyamatosan a "keresztény" erkölcsi fölényét, ők mutatták magukat morális Grál lovagnak, sokkal nagyobb volt a kontraszt a látszat és a valóság között. A korrupciót sajnos már megszokták, ám a képmutatást nagyon rühellik a zemberek...

PK9 2019.11.27. 13:47:27

@Sir Galahad: TV2 mint nyomtatott sajtó? Mandiner, Origo.hu mint nyomtatott sajtó?

BéLóg 2019.11.27. 14:00:37

Miért?
Mert Lackner elvtárs, Gajda elvtárs és Kránitz elvtzárs JÓ ELVTÁRS.
Valamint, amint mások dettó megjegyezték, óriási ELLENZÉKI médiafölény van.

Persze kihegyezhetném arra is, hogy a balliberálisok impotensek és irígylik a Borkai f****szát, de ha EZT írnám, akkor egy olyan röhejes véleményt írnék, mint Zöldi László.

Zöldi László 2019.11.27. 14:10:28

@BéLóg: Maradnék a tényeknél. A Médianéző Kft (kormánypárti) elemzése. első helyen az ellenzéki médiumok, másodikon a kormánypártiak: tévék: 54:46%, rádiók: 53:47, online: 71:29, papír alapú újságok: 28:72%.

HaD 2019.11.27. 14:25:39

Az emút 30 évben azembereket hozzászoktatták tudatosan ahhoz hogy az áljobb meg az álbal lop...legalább is ezt állítják folyamatosan és következetesen egymásról...megjegyzem ez egy szereposztás,tehát semmi köze a magyar viszonyoknak egy valóban mondjuk úgy konzervatív avagy egy liberális gazdasági/politikai modellhez...ez a lefölözés modellje:)...hogy finoman fejezzem ki magam.
A két ügy közti különbség pedig tisztelt cikk író úr az simán az hogy a borkai-féle olyan alap morális normát sértett(krvázó családos politikus:))amihez NEM lett szocializálva-még-a magyar népség....
Nota bene ...semmi sincs véletlenül mint ahogyan a gyurcsány féle öszödi beszédet sem véletlenül közölték le...

HaD 2019.11.27. 14:32:53

....pl az sem véletlen hogy a borkai esetben ez a hivatásos feljelentő -tényi- rohant feljelentést tenni míg lackner mester esetében "elfelejtette" hogy dettó korrupcióról ill. kábszer élvezetről szól a gyanú....borkai ügyében a szálak magasabbra és szerte ágazóbban nyúlnak és gyorsan meg kell akadályozni hogy valódi eljárás induljon...tényi esetében itt is sikerül olyan beadványt írni ami alapján tutira ejtik a nyomozást és utóbb meg már nem lehet vizsgálódni(mondjuk kíváncsi vagyok hogy a csatlakozó feljelentők is beavatottak e vagy csak simán balekok?;))

DFK 2019.11.27. 14:54:29

@chrisred: Nem. Arról van szó, hogy a balos szavazók gyakorlatilag bármit elnéznek a sajátjaiknak, hiszen tudják a balos politikusok gazemberek. Egyszerűen a balosoknak alacsonyabb az erkölcsi mércéjük.

erol 2019.11.27. 15:04:11

@DFK: Bezzeg a magas erkölcsű fideszesek csont nélkül megszavazták Borkait.
Kár ezen pörögni, nyilván midkét oldal a sajátjainak néz el többet.

chrisred 2019.11.27. 15:16:33

@DFK: Én ezt szívesen elhiszem, de a tények pont azt mutatják, hogy a balos pártoknak zuhan be a támogatottsága drasztikusan, ha csalódnak bennük - lásd Gyurcsány támogatottsága az őszödi beszédet követően, vagy mondjuk ahogy az LMP szavazóbázisa gyakorlatilag lenullázódott egy év alatt. Míg mondjuk a Fidesznél semmilyen hasonló jelenség nem volt úgy 1994 óta.

konrada 2019.11.27. 15:20:24

@erol:
kb erről van szó.
Erkölcsökért nem lehet a boltban semmit sem venni, és akinek ez a szempontja a szavazásnál, az egy másik - sok esetben sokkal erkölcstelenebb győzelmét segíti elő.

...ezért mindkét oldal orrot befogva ara szavaz, aki szerinte jobban képviseli - még erkölcstelen volta ellenére is - az érdekeit.

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.11.27. 15:21:31

@chrisred: Elvennéd a helyi önkormányzatoktól a beruházásokkal kapcsolatos döntési jogköröket? Ezzel durván sérülne a szubszidiaritás elve..

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.11.27. 15:25:30

@chrisred: Hát épp ez az.Vannak olyan szavazók amelyek egyik politikai oldalhoz sem kötődnek szorosan..

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.11.27. 15:31:37

@HaD: Én is erre gondolok.A Borkai ügy sokkal pikánsabb volt,míg a kispesti ügy csak egy a számos lelepleződött szocialistákhoz köthető lopási ügyek közül..Ráadásul előtte kerültek nyilvánosságra a zuglói hangfelvételek is..

chrisred 2019.11.27. 15:36:03

@Veszéjben a lyogállamiság !: Ez szóba sem kerül. A döntések nyilvánossá és ellenőrizhetővé tétele nem azt jelenti, hogy az illetékes nem dönthet, hanem hogy nem teheti meg bizalmasan, zárt ajtók mögött.

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.11.27. 15:43:56

@Frady Endre: Ahhoz képest,hogy az ellenzék fő témája a kormánypártokkal kapcsolatban a korrupció,ellenzéki lopásokra derült fény Kispesten,Zuglóban,és ne feledkezzünk el Janiczák 440/400 Dávidka ügyeiről Ózdon..Mennyire hiteles így az ellenzék részéről az antikorrupciós retorika?

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.11.27. 15:45:55

@chrisred: Ezen konkrétan mit értesz? A teszületi ülések jegyzőkönyvei elérhetők.

nemecsekerno_007 2019.11.27. 15:49:15

@chrisred: :) Finom összemosási kísérlet, profi PR fogás...

1. nem, a kormány nem látványpolitizálást folytat, mert nincs rá szüksége
2. látványpolitizálásra az ellenzéki törpe pártoknak van szüksége
3. az adóról írt mondatod szintén finom propaganda...

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.hu/ 2019.11.27. 15:56:25

@Veszéjben a lyogállamiság !: Ez nem a hitelességről szól. Sajnos ebben az országban olyan mértékű a korrupció, hogy szinte már meg sem érinti az emberek ingerküszöbét. Ellenben egy másokat kereszténységből és erkölcsből fölényesen kioktató arc drog- és szexbotránya igencsak kicsapja a biztosítékot.
Amúgy én az MSZP-t kb. hasonló bűnbandának tartom, mint a Fideszt, hiszen több cikluson keresztül megmutatták, hogy tulajdonképpen egymás álellenzékei, akik a háttérben közösen mutyizzák el a közpénzt.

chrisred 2019.11.27. 16:01:02

@nemecsekerno_007: 1-2. A látványpolitizálásra minden politikai erőnek szüksége van, hogy a választásokon kimaxolja a szavazatait. Kissé elmentél a mondandóm valódi tartalma mellett, mert nekem nem a látványpolitizálással van a gondom, hanem azzal, hogy mást nem csinálnak mellette, még akkor sem, ha módjukban állna.
3. Az adók mértéke minden adófizető számára húsbavágó (illetve pénztárcába vágó) kérdés. Érdekes, hogy pont az negligálja, aki évek óta azon kesereg, hogy a külföldön dolgozók nem fizetnek közterheket, ezért helyettük az itthon maradottaknak kell.

Zöldi László 2019.11.27. 16:01:46

@Veszéjben a lyogállamiság !: Személyvonatra emlékeztet, amely minden fánál megáll. Minden 3. hozzászólást Ön írt. Kérem, mérsékelje magát.

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.11.27. 17:10:27

@Zöldi László: Ön mostanában túl sok blogbejegyzést ír.Kérem mérsékelje magát!:)
(Mennyi a megengedhető kommentszám/óra egyébként..?)

Zöldi László 2019.11.27. 17:53:23

@Veszéjben a lyogállamiság !: Végre egy szellemes mondat. Egyébként naponta egy bejegyzést írok, Ön viszont eddig 12 kommentet küldött. Ha nem moderálja önmagát, muszáj lesz nekem.

Zöldi László 2019.11.27. 19:17:20

@Veszéjben a lyogállamiság !: Önmérséklet, Uram: ne érezze úgy, hogy mindenkit ki kell osztania. Mintha becsöppenne egy idegen társaságba, és kierőszakolná, hogy a középpontban legyen.

Sir Galahad 2019.11.27. 20:40:39

@PK9: Sorold fel a kormánypárti, majd az ellenzéki online sajtótermékeket, add össze az olvasottságukat, aztán vonj mérleget. Kösz!