Médianapló

Médianapló - Fiala János, a kétszázadik országgyűlési képviselő?

2019. november 24. 10:31 - Zöldi László

Tavaly nyáron egy hétig vendégeskedtem a Civil Rádióban. Nyikorgott a szék, a hangszigetelt stúdió falából kilógott a tömítő anyag - a hazai médiáról beszélgettünk a műsorvezetővel. Olyan kép tárult elém, amelyet megszoktam a kormány által nem stafírozott szerkesztőségekben. Találkozásainkat a jóllakáshoz kevés, éhenhaláshoz sok pénzből élő újságírók hangulata lengte körül.

Most, az önkormányzati választás után derült ki, hogy a médiahatóság megszüntette a Civil Rádió frekvenciáját. Az is, hogy az arcának, Fiala Jánosnak a szerződéseit a fővárosi kerületek újdonsült (ellenzéki) polgármesterei megszüntették. Bár a két döntésnek nincs köze egymáshoz, de a kialakult helyzetet akkor is érdemes értelmezni. A fővárosban és vonzáskörzetében hallható rádiónak úgy fellegzett be, hogy már Fiala hozzájárulásából sem pótolhatja a státuszban lévők nyomorúságos fizetését, a tömítő anyagot a stúdió hangszigetelt falában és a csálé széklábat.

A közismert riporter „image-építés” címén kötött szerződést politikusokkal. Hetenként egyszer beszélgetett velük, és a négyszer negyedóráért bruttó 270 ezer forintot utaltak a számlájára. Ha minden hétköznapra jutott fizető interjúalany, havonta 1 millió 620 ezer forint szedett össze, ennek nettó részéből adott át valamicskét a Civil Rádiónak. Az nem világlott ki a vele foglalkozó újságcikkekből, vajon Karácson Gergely zuglói polgármester, Navracsics Tibor uniós biztos, Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter, Gyurcsány Ferenc DK-politikus és néhány kerületi polgármester saját zsebből fizetett-é neki vagy áfával pántlikázott közpénzből. Egyelőre az sem tudható, hogy akik rendszeresen beszélgettek Fialával, valamennyien szerződéses viszonyban voltak-e vele.

Elég sok interjút hallottam a Kelj fel Jancsi! című műsorban ahhoz, hogy zavarjon: az ökumenikus műsorvezető szerződésben kötelezte magát, miszerint „kizárólag előre egyeztetett kérdéseket” tesz föl. Körmondatos modorából azonban telt arra, hogy majd’ mindent megkérdezett, amit érdemes volt firtatni. S ha csakugyan csurgatott a Civil Rádiónak, körülbelül annyit keresett, mint egy mezei országgyűlési képviselő. A parlamentben 199 honatya és honanya ül, gondolatban hozzájuk csapom Fiala Jánost is. Elvégre az interpellációk úgy hangozhatnak el, ha a hatalom döntéseire kíváncsi képviselők előzetesen fogalmazzák meg a kérdéseiket. Az már rajtuk múlik, hogy amit papírra vetettek, azt élő szóban hogyan bontják ki. 

29 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr3115322084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

feketeesfeher 2019.11.24. 23:32:46

ex Civil Rádiósként azért szomorúan konstatálom, hogy Fiala János bármely kontextusban említhető úgy, mint a "Civil Rádió arca".

Szomorú vége lett egy jóval többre hivatott közösségi rádiónak.

De várjuk, hogy a podcast korszak végre eljöjjön Magyarországra.

joszip 2019.11.25. 10:18:48

Nem tudom lassan az az érzésem a Fialát mindenki utálja vagy nem tudom miért veri ki a biztosítékot a 80milliárdos pártállami tévé országában hogy van egy pali aki 30 éve rádiózik, tetszik nem tetszik egy brand és néhány közszereplő úgy gondolja, hasznos, ha egy értelmes emberrel beszélget hetente. Én egyáltalán nem sajnálom tőle ezt a pénzt, azt sajnálom, hogy elapadt. Jöhetnek újra a celebritik meg a pártkatonák az éterbe.

Ja, amúgy meg nem ártana meghallgatni azt, amiről cikket írunk. Sosincs cenzúra, bárki aki betelefonál bármilyen kérdést feltehet az interjúalanynak és ez a 15 perc is inkább 30. Nem mintha a lényegen változtatna, nem értem a médiahadjáratot Fiala ellen.

Zöldi László 2019.11.25. 10:57:12

@joszip: Elég gyakran hallgattam a műsort, de arra most, utólag se mernék esküdni, vajon hetente hány percig beszélgetett ama bizonyos politikusokkal. A szerződésekkel foglalkozó cikkekben 15 percet olvastam. De mi a helyzet, ha Önnek van igaza? Ha nem havi 60 percért kapott bruttó 270 ezer forintot, hanem 120-ért, akkor méltányosabb az óradíj?

Zsotex 2019.11.25. 12:02:59

@Zöldi László: Én is rendszeres hallgatója vagyok. Ebből a cikkből is az érződik, hogy kilövési engedélyt adtak a Fialára. Sok mindent lehet mondani a Fialára, de azt nem, hogy mikrofon állvány. Ebben a cikkben sem a jóindulat és tárgyilagosság a fő szempont " Az nem világlott ki a vele foglalkozó újságcikkekből, vajon Karácson Gergely zuglói polgármester, Navracsics Tibor uniós biztos, Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter, Gyurcsány Ferenc DK-politikus és néhány kerületi polgármester saját zsebből fizetett-é neki vagy áfával pántlikázott közpénzből." Az viszont tény, hogy az interneten hallgatók közül legtöbben a Fialát hallgatják a Civil Rádióban.
Az ujságíró társadalom azonban nem áll ki egy civil frekvencia mellett, inkább lakájmédiásodik. Tudom a gázszámla meg a havi rezsi nagy úr. Ez már alapjában véve nem a Fialáról szól.

Zöldi László 2019.11.25. 12:09:41

@Zsotex: Most már elég sok vélemény jött össze nálam, két részre oszthatóak. Az egyik szerint azért marasztalom el Fialát, mert kilövési engedély van rá. A másik szerint miért nem marasztalom el Fialát. Magánzó vagyok, kilövési engedélyről nincs tudomásom, Fialáról pedig mint szakmai jelenségről tűnődtem.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.11.25. 12:42:12

Fiala függetlenkedni próbált a ballib táborban, most megbüntetik, ennyi az egész. Legközelebb tudni fogja: a Soros-terv ellenében nincs vélemény, csak feltétlen odaadás.

Manna5 2019.11.25. 13:37:56

@MAXVAL bircaman közíró: Fiala nem függetlenkedett, csak ugyanazt csinálta, mint hasonló pozíciójú kollégái: pénzt keresett. Ja, hogy nem adott belőle eleget a szolgáltatójának? Nem szép dolog, de ezt akkor is tudták, minek engedték mikrofonhoz ülni? Azért, mert az ő hallgatottságukat is növelte... Egyebekben pedig a kilövési engedélyt valóban kiadhatták rá, ha már háborút indítottak az ATV visszaszerzéséért - ott Havas műsorát vette át (jó pénzért)... Hja, a képernyő függőség a legerősebb függőségek egyike... nem pótolja holmi vloggerkedés, de még főtanácsadói állás sem...

Érdemes ezt a cikket átolvasgatni...

media1.hu/2019/11/23/nemeth-s-szilard-atv-alellenzeki-hocipo-farkashazy-tivadar-vita/?fbclid=IwAR1Htz-UmJ-pr-brNCCIKL5pxQg2CXgIBBiAZcF12tki4oSMRb15SJaNocI

Zsotex 2019.11.25. 14:11:19

@Zöldi László: Az én tűnődésem a szakmai jelenségről a következő. Mikor lesz olyan az újságírói társadalom, hogy tiltakozik egy emberként az újságírókat ( a tájékoztatás szabadságát) sértő intézkedések ellen. Lásd kormányszóvivői kitiltás, vagy a parlamenti kérdezés Tovább megyek, ha egy kérdésre nem válaszol vagy mást mond a kérdezett, és az adott kérdezőnek nincs lehetősége reagálni, akkor a következő újságíró miért az otthon nagy gonddal átgondolt kérdését teszi fel, és nem az előző kérdést ismétli meg ? A bojkottról nem is beszélve. Azt mondják az okosok, hogy a média a negyedik hatalmi ág. Talán kéne a felelős szakmailag elhivatott újságíróknak egy etikai minimumba megállapodni, a saját hitelességük érdekében és természetesen (nem szeretem a beskatulyázást) politikai oldalaktól függetlenül.

Zöldi László 2019.11.25. 15:28:52

@Zsotex: Nem kapacitálom arra, hogy olvassa visszamenőleg a Médianaplót, de az említett szakmai jelenségekkel nagyon sokat foglalkoztam. Például azzal is, hogy a média nem hatalmi ág, bár sokan hiszik annak.

Zsotex 2019.11.25. 16:16:39

@Zöldi László: Meg fogom tenni. Még olvasatlanul úgy érzem tudja mire gondoltam a leírt "tűnődéseimmel " :)

ámbátor 2019.11.25. 17:38:07

@Zöldi László: Nem tudom ön hogy dolgozik, amit ír abban annyi munkája van-e, ameddig azt begépeli, vagy az is elöfordul, hogy például felkészül, utánaolvas, tájékozódik.
Ha igen, akkor érti, hogy miért nem a nettó adásidöre kellene az órabért számolnia. Ha nem akkor én értem miért ír zöldségeket (pun not intended)

Zöldi László 2019.11.25. 18:08:17

@ámbátor: Köszönöm a pontosítást. Mentségemre szóljon, hogy tájékozatlan vagyok a 100 ezer forintnál magasabb óradíjak ügyében.

lionking 2019.11.25. 20:49:52

@Zöldi László: tehát irigy akkor..

Én elég régóta hallgatom a műsorát, megosztó személyiség, általában vagy szeretik vagy utálják. nagyon gyér a középtartomány.
Azt viszont el kell ismerni, hogy nála - jelenleg, és sajnos - egyetlen felkészültebb, elhivatottabb RIPORTER így nagybetű, nincs ma az országban. Mert akik még voltak-lennének, ők már nem "élőznek". Nem írnék neveket de igen a Havas vagy a Friderikusz már régóta nem hallatja a hangját.
Már Calipso-s korból kedveltem a műsorvezetését egyéni stílusa és humora végett.
Sajnos nincs médiatár, ahol a régebbi műsorait vissza lehetne hallgatni. tán 2 éve nyáron szabadságra ment, és hogy addig is legyen műsor, random hívott fel számokat és ha felvették, akkor beszélgetést kezdeményezett vadidegen emberekkel akik épp bárhol is ehettek, lakhattak az országban. Volt jó pár nap és adás, hogy emberek úgy telefonáltak be utána - és persze nem csak akkor - hogy nem szálltak ki a kocsiból, elkéstek a munkából, mert végig akarták hallgatni a riportot. VADIDEGEN ismeretlen hasraütéssel hívott telefonszámok túlvégéről. Na szóval várnám az ifjú titánok és műsorvezetőaspiránsok jelentkezését ha utána szeretnék csinálni, de persze nem ezt, mert ez már ki lett találva, de valami olyan hasonlót, hogy a zemberek ne akarjanak kiszállni az autóból, vagy elindulni otthonról, mert olyan a műsor, hogy nem akar 1 percet sem kihagyni belőle.
Én is voltam így sokszor, az hogy milyen ember az 1 dolog, de hogy milyen riporter?? az most szerintem kuriózum az összes médiákban.

Kis ember 2019.11.25. 21:52:08

Fiala hetente élő adásba szopta a Városliget Ingatlanfejlesztő főnökét, a legnyilvánvalóbb ordas hazugágok felett is átsiklott.
Nem fogok könnyet ejteni érte.

Janos Fiala 2019.11.26. 07:12:59

1/nem az önkormányzati választás után döntött az NMHH, hanem előtte
2/sem az ár, sem a beszélgetések hossza nem stimmel
3/szerzodesem van a Civil lel, aminek csorgatok
4/az egyenesen inszinuacio, hogy politikusokkal pénzért beszelgetnek
a támogatott beszélgetéseknel szignál jelzi a támogatás tényét
5/ha egybevetne szerződéseim szoveget - formanyomtatvany - es a valóságot, tapasztalhatta volna, hogy azok NEM előre megbeszélt temakorben zajlottak
6/az interpellációs hasonlat ennek következtében nem jo
7/sok mindennel meg lehet vádolni, de azzal nem, hogy politikusi babérokra törekednek
8/zoldi laszlo "újságíró" velemenycikkehez épp úgy nem kérdezett meg fenti temakorben, mint ahogy a 444.hu sem
Fialajanos

Zöldi László 2019.11.26. 08:26:49

@Janos Fiala: Aki pénzt fogad el az interjúalanyaitól, az nem újságíró, hanem marketinges. Annak nagyon ügyes persze, kérem, fogadja elismerésemet.

Janos Fiala 2019.11.26. 08:48:11

@Zöldi László: jogi személyekkel szerzodtem és természetes személyekkel készítettem interjut. A modell feltehetően az összes mediumra vonatkozik. /Klubrádió:önkormányzati percek /
Kár, hogy nem ezt a frappáns mondatot tette eleve közzé, mert akkor nem írtam volna. Sajnalom, hogy az összes többi megjegyzésem figyelmen kívül hagyta.
További munkasikereket a blogirasban. Elkoszonok.

orizaa 2019.11.27. 08:17:07

@Zöldi László: "Ha nem havi 60 percért kapott bruttó 270 ezer forintot, hanem 120-ért, akkor méltányosabb az óradíj?"
Igen roppant méltányos. Ön is tudja, hogy médiamegjelenés területén ilyen összegeket percekre, ha nem másodpercekre fizetnek ki sokszor. Fiala hallgatottságát tekintve ekkora összegért lehetőséget kapni igen részletesen ismertetni egy önkormányzat terveit, sikereit, kudarcait kimondottan kedvező üzlet véleményem szerint. Máshol egy meglehetősen szerény olvasottságú lapocskában kapnak ennyiért egyszeri, A/6-os megjelenési felületet.
Nagyon mellélőtt kedves László.
Ha valódi irigység (pénzügyi, szakmai) motiválta, akkor javaslom, hogy kerüljön olyan szintre a szakmájában, hogy az ország vezető politikusai szóba álljanak magával is, egyen műsora, újságrovata, stb.... és nyugodt szívvel számlázzon kétszer annyit mint Fiala, mert ha jó munkát végez akkor nem lesz méltánytalan!
Addig is jó blogolást kívánok!

Zöldi László 2019.11.27. 08:30:32

@orizaa: 1. Mindig távol tartottam magam a politikusoktól. 2. Sosem kaptam pénzt interjúalanyoktól. 3. Fél évszázados szerkesztői tevékenységemet lexikonok értelmezik, sajnálom hogy fogyatékos sajtóismeretéből nem telt az elolvasásukra.

orizaa 2019.11.27. 08:47:51

@Zöldi László:
A múlt nem feltétlenül determinálja a jövőt. A mai vilgában időnként meg kell vagy lehet újulni.
Én mindössze arra vettem a bátorságot, hogy elhelyezzem az ön által méltánytalannak tartott szerződéses díjakat a médiapiaci költségek között, illetve szerény javaslatot tettem rá, hogy ez az út másoknak - és önnek is - nyitott.
Azzal, hogy blogjában ítéletet mondott valamiről/valakiről vélemény formájában, azzal belelépett egy olyan folyóba, ahol könnyű elázni, és amely elázástól nem védenek meg semmilyen lexikonos szócikkek, vagy korábbi érdemek.

Zöldi László 2019.11.27. 08:52:49

@orizaa: Attól tartok, hogy nem értette meg, amit írtam. Van olyan út, amelyet akkor sem választanék, ha meghökkentő óradíjjal jár.

orizaa 2019.11.27. 09:00:26

Ezt megértem, és el is tudom fogadni. Nem kell mindenkinek hasonló úton járni.
Ebben az esetben viszont érdemes vigyázni (ha elfogadja egy fogyatékos sajtóismerő tanácsát), hogy ne nyilvánuljon úgy meg, hogy abból sárga irigységre lehessen bárkinek is következtetni!

orizaa 2019.11.27. 09:13:23

Szerintem nem írt olyan árnyaltan, hogy ne értsem meg.
Megértem, és el is tudom fogadni. Nem kell mindenkinek hasonló úton járni.

Viszont érdemes vigyázni (ha elfogadja egy fogyatékos sajtóismerő tanácsát), hogy ne nyilvánuljon úgy meg, hogy abból zsigeri irigységre lehessen bárkinek is következtetni!
(És nem árt felkészültebbnek sem lenni a témában, hogy az érintett ne tudjon 8 pontban csuklóból cáfolni.)

Zöldi László 2019.11.27. 09:20:42

@orizaa: Ahogy látom, 2014. január 9. óta 0 bloggal vétette észre magát, és 8 hozzászólással, közüük négyet most rám pazarolt. Megtisztelt velük, de ha nem haragszik, befejezettnek nyilvánítom a vitát. Kérem, hívjon fel, ha további kérdései vannak.

orizaa 2019.11.27. 10:36:01

Nem haragszom, és nincsenek kérdéseim.
Szerintem egyébként igazán vita sem volt, (ellen)véleményeket írtunk le, és tanácsot adtunk maximum.

Mivel ezek szerint mennyiségi oldalról közelíti meg a kommunikációképesség kérdését, úgy valóban nem én leszek az ideális partner. Ajánlom Kasza Tibit vagy Erdélyi Mónit - ők nagyon aktívak és többnyire mélyenszántó a mondanivalójuk is!

Zöldi László 2019.11.27. 10:44:55

@orizaa: Sajnos nem ismerem őket. Önről viszont már tudom, hogy szeret utolsó szót mondani. Ez most nem fog menni.

orizaa 2019.11.27. 10:49:30

Dehogy szeretek, annyira nem vagyok kicsinyes. Meghagyom Önnek.
Már itt sem vagyok.