Médianapló

Médianapló - Gyurcsány robbantotta-e ki a Borkai-botrányt?

2019. november 22. 10:58 - Zöldi László

Több mint öt héttel az önkormányzati választás után is kérdés még, vajon a győri polgármester adriai jachtkirándulása mennyire befolyásolta az eredményt. Azt, hogy Budapesten és néhány nagyobb városban a Fidesz érzékeny veszteséget szenvedett. A Borkai Zsolt körüli botrány egyik mellékszála, hogy lassanként fény derül a videóra vett orgia készítőire. Néhány napja őrizetbe vettek egy volt válogatott labdarúgót, akiben Póczik József ismerhető fel. A részleteket még nem tudhatjuk, ám egy pillanatra képzeljük el, hogy a Fidesz zavarba hozásában szerepet játszott a Demokratikus Koalíció is.

Az obsitos focista ugyanis 2014-ben a DK önkormányzati képviselőjeként indult Győrött. Ráadásul az élettársának van egy fia, aki állítólag lányokról gondoskodott az orgiához, sőt jelen is volt a jachton. S bár lehet, hogy Póczik DK-s kapcsolata elvékonyodott ’14 óta, egyik hajdani játékostársának, a szintén győri Glázer Róbertnek a húga DK-s politikusként lett Borkai Zsolt ellenfele a helyhatósági választáson. A politikai szál túlságosan kézenfekvő persze, mégse lepődnék meg, ha esetleg kiderülne, hogy két bundázásban megedződött focista nyugdíj-kiegészítési lehetőséget látott a győri polgármester megkörnyékezésében. (Bocs a feltételezésért.)

De a politikai szál se megy ki a fejemből, elvégre Gyurcsány Ferencnek volt egy befejezetlen játszmája Orbán Viktorral. 2017 májusában jött elő azzal, hogy egy szláv akcentussal angolul beszélő férfi 300 millió forintot kért a jelenlegi miniszterelnök svájci bankfiókban szunnyadó titkáért. A DK elnöke e hírfélével házalta végig a nyilvánosság hozzáférhető fórumait, és egyre kínosabb helyzetbe lavírozta magát. Olyannyira, hogy az országgyűlési választás közeledtével be is kellett jelentenie: ezt a politikai fegyvert nem használhatja a vetélytársával szemben. Lélektani mélypontról tápászkodott föl, ha most csakugyan fölismerte a Borkai-ügyben rejlő lehetőséget. Azt, hogy megszorongathatja Orbánt is.

Nehéz elképzelni, hogy két egykori focista képes lett volna kirobbantani, és adagolva az információkat, hatásosan kiteregetni a győri polgármester körüli botrányt. Ha netán mégis kiderülne, hogy a Demokratikus Koalíció válságkommunikációs szakértői hozták kényszerhelyzetbe a Fideszt, akkor szörnyülködhetnénk azon, hová jutott a politika. De megállapíthatnánk azt is, hogy a lesajnált Gyurcsány érzékeny veszteséget okozott az Orbán-rendszer névadójának.                

58 komment
süti beállítások módosítása