Médianapló

Médianapló - Lázár János miért horthyzott?

2019. november 19. 10:04 - Zöldi László

Kuncze Gábor és Magyar György tegnap este az ATV stúdiójában ült, és Lázár nagy visszhangot keltő megnyilvánulását latolgatták. A fideszes politikus ugyanis ellátogatott Kenderesre, és koszorút helyezett el a kormányzó nevét feltüntető márványtábla alatt, majd az őt kísérő kamerába mondta: „Hős katona volt, igaz magyar hazafi.” (Facebook.com, 2019. november 16.)

E kijelentés botránkoztatta meg a hajdani belügyminisztert és liberális pártelnököt, valamint a közismert sztárügyvédet. Egyetértettek abban, hogy „nem ilyennek ismertük” Lázár Jánost. Hát milyennek? Nem csatlakoznék azokhoz, akik most azon tűnődnek, vajon Orbán száműzte-e a helyettesét annak szűkebb pátriájába, vagy Lázár unta meg a miniszterelnök közelségét, és idestova másfél éve a választókerületéből ad hírt magáról videó-üzenetek formájában. Kisegíteném inkább a két veterán stúdióvendéget: Lázár nem először hozta szóba Magyarország néhai kormányzóját. Épp az ATV képernyőjén mondta 2017. június 22-én: „Én nagy magyar hazafinak tartom Horthy Miklóst.”

Ha hatalma csúcsán nem lett botrány a kijelentésből, miért most kapták föl sokan a fejvizet, amidőn már nem tartozik a hatalmat gyakorlók legfelső köréhez? Eddig Horthy dicsőítése azokat jellemezte, akiknek a véleménye nem számított. Például a Történelmi Vitézi Rend főkapitányát és törzskapitányát, a Horthy Miklós Társaság alelnökét. Vagy két mezei képviselőt a Fideszből, akik tájegységileg kötődtek valamelyest a nagykunsági Kenderes földesurához. A hevesi biogazdálkodó Faludi Sándor és a a kazah ügyekre szakosodott karcagi honatya, Kovács Sándor a szolnoki napilapban pedzegette, hogy milyen nagy hazafi volt a kormányzó. Elismerő jelzőkben dúskáló véleményük azonban sosem emelkedett a Fidesz hivatalos álláspontjává.

A legszűkebb elit tagjai a Horthy-szobor ürügyén szólaltak meg. Orbán Viktor nem pártolta a felállítását, a propagandista Rogán Antal visszhangozta a főnökét, L. Simon László emlékezetpolitikus pedig kifejtette, hogy az ő ízlésének ugyan nem felel meg egy Horthy-szobor, de tudja, hogy vannak olyanok, akik örülnének neki. E szövegkörnyezetből lógott ki az akkor még miniszterelnökséget irányító miniszter 2017-es kijelentése. Nem kísérletezem azzal, hogy megfejtsem, miért fogalmazott vezetőtársaitól eltérő módon Lázár János. A lényeg amúgy is az, hogy Kuncze Gábor és Magyar György alaposabban is felkészülhetett volna a tegnap esti beszélgetésre.      

33 komment
süti beállítások módosítása