Médianapló

Médianapló - Tíz mondat a Puskás Arénáról

2019. november 16. 16:07 - Zöldi László

Úgy emlékszem, Fejér Miklós bácsitól származik az ötlet, hogy „a Svábról kellene elnevezni a Stadiont”. (Szöllősi György újságíró, Facebook.com, 2019. november 4.)

A Puskás Aréna még üresen is tele van energiával. (Dzsudzsák Balázs válogatott labdarúgó, PestiSrácok.hu, 2019. november 11.)

Az új stadionból nekem nem a parkoló fog hiányozni, hanem a foci. (Fekete Gy. Attila újságíró, Facebook.com, 2019. november 13.)

Abban a régiben Puskás Ferenc is játszott, itt pedig csak a neve idézi a valódi focit. (Hadházy Ákos volt LMP-politikus, Facebook.com, 2019. november 15.)

Tizenegy nézővel több volt, mint ahányan jegyet vettek. (Hajdú B. István sportriporter, M4, 2019. november 15.)

A Puskás Aréna húsz méterrel magasabb elődjénél. (Korom Milán újságíró, Népszava, 2019. november 16.)

Minden elismerésem Skardelli Györgyé, aki csodálatosan ötvözte a hagyományokat a modern építészeti megoldásokkal. (Nyilasi Tibor volt válogatott labdarúgó, Magyar Nemzet Online, 2019. november 16.)

Nézni azért volt mit, csak nem feltétlenül a pályán. (Hont András újságíró, hvg.hu, 2019. november 16.)

Nem lettek jobb játékosok attól, hogy végre átadták a szentélyt, a templomot - a Puskás Arénát. (Malonyai Péter újságíró, Nemzeti Sport, 2019. november 16.)

Az Aréna valahol mégiscsak Orbán Viktor katedrálisa. (Miklósi Gábor újságíró, Index.hu, 2019. november 16.)

 

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr4215308848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csulla 2019.11.17. 16:58:24

Sokba fáj egy disszidens utáni "vágyakozás",aki legalább tudott focizni,de mint ember egy nulla volt ezért rajonganak érte a nemzethy "ifjak"!

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.hu/ 2019.11.18. 15:42:05

@csulla: Miért is volt nulla emberként? Mert elmenekült a diktatúra börtöne elől? Mert hatalmas akaraterővel idegenben is képes volt talpra állni és újra a világ legjobbjává válni? Mert segített minden magyaron, aki külföldön felkereste? Mert nagyobb magyar volt azoknál, akik elüldözték?

jános515 2019.11.21. 13:52:41

@Frady Endre: Nem menekült el, hanem katonatisztként "dobbantott", --mert az "örnagyok csapatában volt "--és a nyugati életmódot választotta. De mondjuk Grosics, miért nem maradt kint ? Miért jött haza ?

Menekült az volt, akinek el kellett hagynia a tevékenysége okán , a családját, hazáját és családját ! Mert börtönt kapott volna érte, csak hogy tudd.
Ha lehet, az önként kinn maradót ne keverjük, azokkal, akiket üldöztek és akiknek családját a történtek után megfigyeltek és havonta kellett jelentkezniük az akkori városi vagy járási rendőr-kapitányságon. A két dolog közel sem azonos.

Mert Puskás nem volt sem az osztrákoknál, sem az olaszoknál -- menekült táborokban és nem várt arra, hogy valamely ország--akinek éppen olyan szakmájú, végzettségű emberre volt szüksége --elvigye és befogadja.
Ha kérhetem, csak a valóságot és nem a mesét kell elmondani.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.hu/ 2019.11.21. 14:04:57

@jános515: Nagyon irigyled, amit elért? ;-)
Egyébként amíg kint voltak, folyamatosan olyan híreket kaptak, hogy a főkolomposokat (pl. Puskást) örökre eltiltják, esetleg bebörtönzik. Miért is nulla az, aki ilyen közegbe nem mer visszajönni? Hány másik honfitársunk is döntött úgy '56-ban, hogy nem marad itt? Ők is mind nullák?

jános515 2019.11.23. 10:00:07

@Frady Endre: Nos, nem vitatkozom, mert ebben én személyesen érintett vagyok--Édesapám által. A szép
mesékben, a mende-mondákban legalább annyira nem hiszek, mint az önkéntes hős ellenállókká avanzsált , okoskodókkal. De ha javasolhatom, olvasd el még egyszer, mit is írtam, mert valamit nagyon, de nagyon benéztél !

Ám segitek. Tudod, Puskás katona volt és nem menekült el, hanem az ő külföldön történő maradását már leszervezték. Neki nem kellett szökni, nem kellett a határon menekülni. És --már bocs--de ő nem harcolt, nem tüntetett és nem dolgozott a betevőért, mint a sok sok kisember, aki aztán megelégelte a kialakult helyzetet. Ő és sok már focista társa, kivételezett volt. Ám ezt nem irigylem, mert legalább tudtak focizni és elvitték az ország hírnevét a világba !

Mesélni lehet, mellébeszélni is, de a valóságot csak azok tudják, akik azokat az időket átélték és azok, akik --érintettségük révén--megpróbálják feldolgozni és emlékezni arra, amiről te --akárcsak sok ----mesemondó, előadjátok a nagy semmit. Pedig nem kellene. Ugyanis a valóságot csak azok tudják, akik abban részt vettek !

A valóságot --amely mindenki esetében más és más--és ezt hagyd meg azoknak, akik emlékezni szeretnének, a szüleikre, testvéreikre és idehaza vagy külföldön már meghalt hozzátartozóikra. Nem kell a valóságot mássá tenni, elferditeni és nem kell a történelmet meghamisítani. Ezt hagyjuk meg a megélhetési történészekre.

funivia 2019.11.23. 16:26:07

Nagy kár, hogy a miniszterelnök nem volt tehetséges focista. Jobban jártunk volna, ha egy második Puskás lett volna belőle. Akkor elég lett volna egy stadion, róla elnevezve.
Amikor még a Szegény Dzsoni és Árnika című filmben Ipiapacs rablóbandájában focizott, még nyitva állt az út, hogy melyik minőségben fog tündökölni. Hát sajnos nem a foci lett...

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.hu/ 2019.11.25. 09:33:53

@jános515: Édesapád által nem lehetsz személyesen érintett. Édesapád a személyesen érintett, te csak az ő verzióját ismered, ami alapján lefikázod Puskást.
Amúgy szerinted Puskás önként volt katona? Ugyanúgy nem, ahogy harminc évvel később én sem. Besorozták, mert a csapatát bekebelezte a Néphadsereg.
Ha a kint maradása olyan nagyon megszervezett lett volna, akkor lehet, hogy nem kellett volna két évet kihagynia. Csak a véletlenen múlt, hogy Bernabeu adott neki egy utolsó esélyt a Real Madridnál. Az pedig, ahogy ő ezt megragadta, mutatja az emberi nagyságát.
További szépeket! :)

Venesz 2019.11.25. 10:28:15

@Frady Endre: Csak annyiban pótolnám a kommentedet, hogy a Barcelona is gondolkodott Puskáson, de kövérnek találták (az is volt, de hamar lefogyott - akaraterő), és Ösztreicher Emil a Real Madridot preferálta, neki lett igaza.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.hu/ 2019.11.25. 13:35:45

@Venesz: Köszi az információt! :)
Egyébiránt az olvasmányaimból úgy emlékszem, hogy olasz élcsapatok is leigazolták volna, csak ők visszaléptek a magyar szövetség eltiltási kérelme miatt. Ugyanilyen gyalázatos módon utánanyúltak Kocsisnak, Czibornak és később Varga Zolinak is. Hiába, a diktatúrák nem bírják elviselni, ha valaki kimenekül a karmaik közül...

Manna5 2019.11.25. 18:19:14

@Frady Endre: Na, Varga Zoli nem illik abba a sorba! Nagyon nem! Nemcsak azért, mert ő nem a diktatúra elöl menekült igazából, hanem Albert Flórián nagysága elöl... Főleg azért nem, mert olimpia döntőn lelépni a csapatunktól enyhén szólva nem elegáns... Nem enyhén szólva: szemétség a hazája és a labdarúgás ellen! Még jó, hogy Benéék nélküle is megnyerték az olimpiai aranyat Mexicóban!