Médianapló

Médianapló - Márki-Zay elcsúszik-e a narancshéjon?

2019. november 15. 10:04 - Zöldi László

A hódmezővásárhelyi polgármester tegnap kifejtette a Klubrádióban, hogy a Vásárhelyi Valóság című újságot újjászervezték. Majd hozzáfűzte: „A felelős kiadó természetesen én vagyok.” Az önkormányzati sajtóról nem először beszélt. Február 2-án például előadást tartott Budapesten a helyi nyilvánosság megújulási lehetőségeiről. Majd összecsomagolta a holmiját, és elhúzta a csíkot. Pedig érdemes lett volna maradnia.

Amit a 2011-es önkormányzati törvény megfogalmaz az önkormányzati képviselőknél, azt nem bontja ki a polgármestereknél, csupán kimondja, hogy náluk is alkalmazni kell a képviselőkre vonatkozó szabályokat. Egyik sem lehet „médiatartalom-szolgáltató természetes személy, jogi személy, gazdasági társaság legfőbb szervének, ügyvezetésének tagja, személyes közreműködője, képviselet ellátására jogosultja”. Ha mégis, akkor köteles 30 napon belül megszüntetni az összeférhetetlenséget. Amennyiben ezt nem teszi meg, a jogerős bírósági ítélet napján megszűnik az önkormányzati tisztsége. A helyi nyilvánosságról ezernél több szemináriumi dolgozatot írattam kommunikáció szakos főiskolásokkal és egyetemistákkal - 130 településen állapították meg a polgármester összeférhetetlenségét. Három esetet ismerek, amikor baj lett belőle.

A túrkevei polgármester az önkormányzati tévét működtető kft ügyvezetője is volt, ezért függesztették föl, majd - miután lemondott az ügyvezetőségről - az időközi választáson ismét polgármesterré választották. Csobánkán a polgármester megalapította a Pilis gyöngyszeme című önkormányzati újságot, amelynek felelős kiadója is lett. A Pest megyei kormányhivatal megállapította az összeférhetetlenséget, ám a leleményes polgármester egy héttel korábban megszüntette az újságot. Apátfalván a polgármester főszerkesztette az önkormányzati újságot, a Csongrád megyei kormányhivatal azonban nem állapította meg az összeférhetetlenséget. Megszüntette viszont egy makói politikus képviselőségét a megyei önkormányzati testületben, mert lakóhelyén elvállalta az önkormányzati újság főszerkesztését. Igaz, a makói képviselő jobbikos volt, az apátfalvi polgármester pedig fideszes.

Ha Márki-Zay Péter 2019. február 2-án nem húzza el a csíkot a Hogyan építsük újjá a vidéki nyilvánosságot? című tanácskozásról, akkor az egyik hozzászóló talán bogarat ültetett volna a fülébe. Ha maradt volna még fél órát, talán megóvja magát a tegnap délutáni kijelentéstől, amely könnyen a vesztét okozhatja.        

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr6815307208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sir Galahad 2019.11.16. 19:25:17

Ama bizonyos megyei képviselő nem az önkormányzati újság főszerkesztője, hanem egy Jobbik-közeli ellenzéki online portál kiadója volt, közvetve (ő volt annak a civil szervezetnek a vezetője, amely fenntartotta az online újságot).

Zöldi László 2019.11.16. 20:10:40

@Sir Galahad: Ha Önnek van igaza, akkor miért tekintették összeférhetetlennek a megyei kormányhivatalnál? Elvégre a törvény szerint csak az önkormányzati tisztség összeférhetetlen az önkormányzati médiumban vállalt tisztséggel.

Zöldi László 2019.11.16. 21:17:57

@Sir Galahad: Köszönöm a tanulságos linket, amelyből kiderül, hogy a Jobbik-politikus (a Makói Csípős című médiumot kiadó egyesület elnöke) így kommentálta a bírósági döntést: "a mai magyar jogállam így működik". Vajon a hódmezővásárhelyi polgármester furcsa helyzetéből lesz-e bírósági ügy? Javaslom, akkor térjünk vissza a fejleményekre.