Médianapló

Médianapló - Mitől lesz szabadabb a helyi nyilvánosság?

2019. november 13. 10:18 - Zöldi László

Napra pontosan egy hónapja zajlott le az önkormányzati választás. Az ellenzéki pártok politikusai érdekesen értelmezték a helyzetet. Kezdetben két és félmillióra becsülték az ellenzéki polgármesterek vonzáskörébe került emberek számát, aztán hárommillió lett belőle, tegnap pedig hallottam egy négymilliós számot is. Minél nagyobb győzelmet aratnak, annál indokoltabb a kérdés, vajon az újdonsült polgármestereik hogyan szeretnék elérni a választópolgárokat.

Először persze rendet kell teremteni a városházi alkalmazottak között, majd föl kell állítani az önkormányzati bizottságokat. Csakhogy mindez többé-kevésbé megtörtént, ezért olvastam érdeklődéssel Kabai Domokos Lajos terjedelmes tudósítását a Bekiáltás nevű blogban. Az egyik baloldali folyóirat kerekasztal-beszélgetést szervezett néhány kerületi polgármester számára, akik első benyomásaikról számoltak be. Kiderült, hogy nem tartozott friss élményeik közé a helyi nyilvánosság. Ezt azért furcsállottam, mert akadt köztük évtizedekig újságíróként dolgozó is, akiről nehéz elképzelni, hogy a szűkebb érdeklődési köréről nem akart beszélni.

Megkérdeztem a tudósítás szerzőjét, aki elmondta, hogy a moderátor azt kérte a vendégektől, szorítkozzanak két témakörre: a szociális ügyekre és a korrupcióra. Oké, a közgazdászt kevésbé érdekli a nyilvánosság, mint engem, mindazonáltal egy hónap múltán talán már érdemes volna arról is beszámolni, vajon az újdonsült polgármesterek mit akarnak kezdeni a helyi nyilvánossággal. Annyi azért kihüvelyezhető a szórványos megnyilvánulásaikból, hogy másként képzelik, mint a kormánypárti elődeik. Az ő újságjukban mindenki megszólalhat, aki számít a városházán, ezt azonban vagy a régi polgármestert kiszolgáló régi, vagy a helyette szerződtetendő új főszerkesztő irányításával gondolják. De ha helyhatósági közlöny helyett önkormányzati újságot csináltatnának, mi lesz a piaci alapon működő magánmédiumokkal, amelyek eddig az alternatív nyilvánosságot képviselték a kormánypártival szemben?

Gy. Németh Erzsébet DK-s főpolgármester-helyettes frissiben kinevezett főtanácsadója, Kálmán Olga mondott valamit. Szerinte „A szabad média megteremtését nem úgy kell elképzelni, hogy a még meglévő szabad szerkesztőségek riválisa lenne.” (Index.hu, 2019. november 12.)  Ha nem úgy, akkor hogyan? Erről kéne kerekasztal-beszélgetést szervezni az újdonsült polgármesterek számára, mielőtt kifutnak az időből.               

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr8215304266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

György Csaba Nagy 2019.11.13. 11:17:37

A Net csodás eszköz a polgármesteri hivatalok és a választók közti kapcsolattartáshoz is. Pezsgő közéletet, a közügyek valóban demokratikus alakítását lehetne megvalósítani, ha a hivatal a nyomtatott sajtó helyett (vagy egyelőre mellett, térnyerően) honlapján közzétenné határozattervezeteit, véleményt kérne, sőt megszavaztatná lakosait, s a döntéshozatal a köz véleményének ismertetésével kezdődne. A honlap egyben lakossági javaslattételi lehetőséget is nyitna. A polgármestertől és a képviselő-testülettől függ, tudnak-e pezsgő közéletet, a közügyek aktív alakítását biztosítani területükön. Polgárosodjunk.

Szabó A. Imre · magyarido.blog.hu 2019.11.14. 05:01:28

@György Csaba Nagy:

Én még olyan intézményi honlapot nem láttam, aminek a fórumfelülete funkcionálisan működött volna. Vagy teljesen elhagyott, üres volt vagy a dilinyósok és a gyakorló őrültek telef_sták, szétgányolták a beteges agymenéseikkel, rögeszméikkel. Az internet sok mindenre alkalmas, de az értelmes kommunikációra biztosan nem. Igaza volt Matthew Fullernek, aki már az internet hajnalán azt írta: "...ami kibontakozik ebből a kibaszott, buja billentyűpüfölő hajcihőből, az nem valami egérút a bőrünkből a fehér poliészter és a globális lelki közösség magasztos, transzcendentális birodalmába, hanem sokkal-sokkal mocskosabb és érdekfeszítőbb valami - ragacsos tartalma megborzaszt, felzaklat és elcsábít. Ez a Millió Lélek Láthatatlan Lázadása, a modemeikből szörnyetegeket okádó nevetséges és drasztikusan sugárfertőzött hitehagyottak tömegéé."

Mondjuk, olyan embert sem láttam még, aki húsz évesnél idősebb volt és hitt volna a közvetlen demokrácia bármilyen formájában. :-)

György Csaba Nagy 2019.11.14. 10:08:37

@Szabó A. Imre: Mathew Fullert vmi komolyabb sorscsapás érhette, levakarta a partnere, kirúgták vagy hasonló. Ilyen negatív hozzáállással semmit nem lehet elérni. Most sok önkormányzat megújult, újragondolhatja szerepét, első sorban azt, hogyan alakítja az emberi kapcsolatokat. Eddig a honlapok nagy része egy irányban kommunikált: közreadta a hatósági döntéseket, esetleg a terveket is, a nép pedig olvashatta. Meg kellene próbálni a kétirányú kommunikációt, fórumot teremteni. Biztos, hogy lesz sallangja, de ezt kiforrhatja azzal, hogy a bolond véleményeket helyreteszik más hozzászólók. A lényeg, hogy teremtsenek közösségi életet, beleszólást a közügyekbe, a jelen hatalomgyakorlás kontra tűrés viszony helyett. A polgárosodás lassú és izzadságos folyamat volt másutt is, de megérte.