Médianapló

Médianapló - Mitől lesz szabadabb a helyi nyilvánosság?

2019. november 13. 10:18 - Zöldi László

Napra pontosan egy hónapja zajlott le az önkormányzati választás. Az ellenzéki pártok politikusai érdekesen értelmezték a helyzetet. Kezdetben két és félmillióra becsülték az ellenzéki polgármesterek vonzáskörébe került emberek számát, aztán hárommillió lett belőle, tegnap pedig hallottam egy négymilliós számot is. Minél nagyobb győzelmet aratnak, annál indokoltabb a kérdés, vajon az újdonsült polgármestereik hogyan szeretnék elérni a választópolgárokat.

Először persze rendet kell teremteni a városházi alkalmazottak között, majd föl kell állítani az önkormányzati bizottságokat. Csakhogy mindez többé-kevésbé megtörtént, ezért olvastam érdeklődéssel Kabai Domokos Lajos terjedelmes tudósítását a Bekiáltás nevű blogban. Az egyik baloldali folyóirat kerekasztal-beszélgetést szervezett néhány kerületi polgármester számára, akik első benyomásaikról számoltak be. Kiderült, hogy nem tartozott friss élményeik közé a helyi nyilvánosság. Ezt azért furcsállottam, mert akadt köztük évtizedekig újságíróként dolgozó is, akiről nehéz elképzelni, hogy a szűkebb érdeklődési köréről nem akart beszélni.

Megkérdeztem a tudósítás szerzőjét, aki elmondta, hogy a moderátor azt kérte a vendégektől, szorítkozzanak két témakörre: a szociális ügyekre és a korrupcióra. Oké, a közgazdászt kevésbé érdekli a nyilvánosság, mint engem, mindazonáltal egy hónap múltán talán már érdemes volna arról is beszámolni, vajon az újdonsült polgármesterek mit akarnak kezdeni a helyi nyilvánossággal. Annyi azért kihüvelyezhető a szórványos megnyilvánulásaikból, hogy másként képzelik, mint a kormánypárti elődeik. Az ő újságjukban mindenki megszólalhat, aki számít a városházán, ezt azonban vagy a régi polgármestert kiszolgáló régi, vagy a helyette szerződtetendő új főszerkesztő irányításával gondolják. De ha helyhatósági közlöny helyett önkormányzati újságot csináltatnának, mi lesz a piaci alapon működő magánmédiumokkal, amelyek eddig az alternatív nyilvánosságot képviselték a kormánypártival szemben?

Gy. Németh Erzsébet DK-s főpolgármester-helyettes frissiben kinevezett főtanácsadója, Kálmán Olga mondott valamit. Szerinte „A szabad média megteremtését nem úgy kell elképzelni, hogy a még meglévő szabad szerkesztőségek riválisa lenne.” (Index.hu, 2019. november 12.)  Ha nem úgy, akkor hogyan? Erről kéne kerekasztal-beszélgetést szervezni az újdonsült polgármesterek számára, mielőtt kifutnak az időből.               

4 komment
süti beállítások módosítása